Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sobota,
14. 10. 2017,
9.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

Natisni članek

Katalonija Carles Puigdemont Marcela Topor

Sobota, 14. 10. 2017, 9.23

6 let, 6 mesecev

Spoznajte strastno prvo damo Katalonije

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35
Carles Puigdemont in Marcela Topor | Foto Reuters

Foto: Reuters

Katalonija ima po mnenju številnih eno najlepših prvih dam – romunsko lepotico Marcelo Topor, ženo predsednika katalonske regionalne vlade Carlesa Puigdemonta.

Puigdemont in 15 let mlajša Marcela sta se srečala in zaljubila pred 20 leti. Romunka je takrat z britansko gledališko skupino gostovala v Puigdemontovi rodni Gironi.



Poroka v Romuniji

Puigdemont, ki je bil takrat še novinar, in Marcela, ki prihaja iz zelo verne družine, sta se poročila leta 2000 med pravoslavnim obredom v njeni domovini Romuniji. Par ima dve hčerki, Magali in Mario, ter živi v Gironi. 

Carles Puigdemont in Marcela Topor januarja 2016, ko je bil Puigdemont v katalonskem parlamentu izvoljen za novega predsednika katalonske regionalne vlade. Na fotografiji sta skupaj s prejšnjim predsednikom katalonske vlade Arturjem Masom in njegovo ženo Heleno Rakosnik. Tako kot Toporjeva je tudi Rakosnikova po rodu iz nekdanje komunistične Vzhodne Evrope - je namreč Čehinja. | Foto: Getty Images Carles Puigdemont in Marcela Topor januarja 2016, ko je bil Puigdemont v katalonskem parlamentu izvoljen za novega predsednika katalonske regionalne vlade. Na fotografiji sta skupaj s prejšnjim predsednikom katalonske vlade Arturjem Masom in njegovo ženo Heleno Rakosnik. Tako kot Toporjeva je tudi Rakosnikova po rodu iz nekdanje komunistične Vzhodne Evrope - je namreč Čehinja. Foto: Getty Images

Ureja revijo, ki jo je ustanovil njen mož

39-letna Marcela, ki poleg romunščine, katalonščine in španščine (kastiljščine) obvlada še angleščino in francoščino, se zadnja leta ukvarja z novinarstvom.

Je urednica katalonske revije v angleškem jeziku Catalonia Today (revijo je ustanovil njen mož) in vodi televizijsko oddajo v angleščini Catalan Connections.

Strastna zagovornica neodvisne Katalonije

Čeprav je po rodu Romunka, Marcela velja za zagovornico samostojne Katalonije. Družinski prijatelji prvega para Katalonije celo pravijo, da bolj strastno zagovarja katalonsko slovo od Španije kot njen mož.

Ne spreglejte