Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 1. 2019,
13.23

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

1

Natisni članek

Michael Jackson spolne zlorabe dokumentarec

Ponedeljek, 28. 1. 2019, 13.23

5 let, 2 meseca

Šokantni dokumentarec, ki Michaela Jacksona obtožuje zlorab otrok #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

1

Michael Jackson | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Dokumentarni film, ki so ga premierno prikazali na filmskem festivalu Sundance, je razburil javnost - večina je zgrožena nad dogodki, o katerih govori, nekateri pa trdijo, da gre le za zlonamerno natolcevanje.

Na filmskem festivalu Sundance je daleč največ prahu do zdaj dvignila premiera dokumentarnega filma Leaving Neverland, v katerem 36-letni Wade Robson in 40-letni James Safechuck trdita, da ju je v otroštvu več let spolno zlorabljal glasbeni zvezdnik Michael Jackson.

Dokumentarec, ki traja kar štiri ure, si bo mogoče še letos ogledati na HBO, tisti, ki so ga videli na premieri v Park Cityju, pa so ga opisali kot "šokantnega, žalostnega in grozljivega."

Robson, Safechuk in režiser Dan Reed odhajajo s premiere na festivalu Sundance:

Robson je imel sedem, Safechuck pa deset let, ko sta spoznala Jacksona. Prvi je to priložnost dobil, potem ko je zmagal na plesnem tekmovanju, Safechuck pa je zvezdnika spoznal na snemanju oglasa za Pepsi.

Wade Robson je med drugim povedal, da je imel z Jacksonom analne in oralne spolne odnose, ob tem pa mu je zvezdnik govoril: "Bog naju je pripeljal skupaj." Po Robsonovih navedbah mu je dopovedoval tudi, da ženskam ne sme zaupati in da ne sme nikomur povedati, kaj počneta, saj bi šla oba v zapor.

Michael Jackson z Wadom Robsonom | Foto: Sundance Institute Michael Jackson z Wadom Robsonom Foto: Sundance Institute

Dediči Michaela Jacksona, ki je umrl leta 2009, so dokumentarec, še preden je bil prvič predvajan, v uradni izjavi označili za "nezaslišan in pomilovanja vreden poskus izkoriščanja in zaslužka."

"Takšne tabloidne napade je Michael Jackson doživljal, ko je bil še živ, zdaj pa tudi po smrti," so zapisali zvezdnikovi dediči, "nedokazane obtožbe o dogodkih pred 20 leti so v filmu prikazane kot dejstva. Tožbe, ki so temeljile na teh trditvah in ki sta jih vložila ta dokazana lažnivca, je sodišče zavrnilo."

Michael Jackson | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Pri tem so se sklicevali na tožbo, ki jo je Wade Robson proti njim vložil leta 2013. Že takrat je trdil, da ga je Jackson zlorabljal, sodišče pa je odločilo, da je Robson tožbo vložil prepozno. Prav tako je Jacksonove dediče neuspešno tožil Safechuck.

Robson je bil tudi glavna priča na sojenju proti Jacksonu, ko so mu leta 2003 sodili zaradi obtožb o zlorabi 13-letnega dečka. Takrat je Robson pod prisego zatrdil, da ga pevec ni nikoli zlorabil, Jacksona pa so oprostili vseh obtožb.

Dan Reed, režiser dokumentarca Leaving Neverland | Foto: Getty Images Dan Reed, režiser dokumentarca Leaving Neverland Foto: Getty Images

Nad Robsona in Safechucka so se spravili tudi Jacksonovi oboževalci, po poročanju ameriških medijev sta po premieri začela prejemati tudi grožnje s smrtjo. V bran jima je stopil režiser dokumentarca Dan Reed. "Ljudje morajo vedeti, da se posledice spolnih zlorab v otroštvu lahko pokažejo veliko pozneje," je dejal za USA Today, "nekateri se sprašujejo, zakaj nista spregovorila prej in zakaj je Robson na sodišču branil Jacksona. Ne razumejo in tega jim ne morem zameriti, izkušenj s spolnimi zlorabami v otroštvu pač nimamo vsi."

Video: Planet TV

Preberite še:

Bohemian Rhapsody
Trendi Po uspehu Bohemian Rhapsody na dan spet prišle režiserjeve zlorabe #video
R. Kelly
Trendi Dokončen padec zloglasnega pevca? #video
Ne spreglejte