Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 6. 2013,
7.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Eva Petrič

Sobota, 8. 6. 2013, 7.25

8 let

Sence Eve Petrič v izložbenih oknih trgovine v New Yorku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Inštalacija Gray Matter - Language of Shadows (Siva snov - jezik senc) slovenske umetnice Eve Petrič je do 17. junija na ogled v šestih izložbenih oknih znamenite newyorške trgovine Bergdorf Goodman.

Svoja dela so v izložbi trgovine na 5. aveniji razstavljali številni znani umetniki, med njimi Andy Warhole in Cy Twombly.

"Razstava je bila pred dvema letoma na ogled v Buenos Airesu, v kulturnem centru Borges. Zasnovala sem jo kot potujočo postavitev za javne prostore, še posebej takšne, v katerih se srečata komercialni in umetniški svet. Slike sem poslala tudi umetniškemu direktorju Bergdorf Goodman Davidu Hoeyju. Bile so mu všeč in zdaj so razstavljene," je povedala Petričeva.

Bergdorf Goodman sodeluje z drugimi newyorškimi kulturnimi ustanovami, tudi z Metropolitanskim muzejem. Preko teh institucij pridejo do del umetnikov, ki jih v svojih izložbah predstavijo ponavadi za teden ali dva. Petričeva je dobila na razpolago tri tedne.

Petričeva je v New Yorku živela in obiskovala gimnazijo, zato je bila seznanjena z odmevnostjo tega izložbenega prostora, mimo katerega se vsak dan sprehodi več kot milijon ljudi. K temu, da je napravila korak naprej, ji je pomagala tudi vzpodbuda nekdanje slovenske diplomatke Irene Mernik.

"Inštalacija izhaja iz moje knjige Gray Matter - Language of Shadows. Zasnovana je na analogni črno-beli fotografiji, razviti in manipulirani v temnici. Vse podobe so moje sence, vendar pa namen ni prikaz avtoportreta, ampak prikaz sence, kot metafore za univerzalni jezik, vizualiziranje emocij, ki so nam vsem skupne, pa naj smo črni, beli, stari, mladi, moški ali ženske," je pojasnila Petričeva.

Njene fotografije senc dopolnjujejo postavitev modnih kreatorjev, kot so Oscar de la Renta, Prada, Balenciaga in Valentino. Televizija CBS bo o razstavi in delu Petričeve jeseni poročala v svoji modni reviji "Watch" v izdaji posvečeni tednu mode.

Petričeva, ki živi in dela na Dunaju, ne počiva in že pripravlja samostojno razstavo, ki bo na ogled v Celovcu. Pri Bergdorf Goodmanu so jo povabili k sodelovanju pri še enem projektu, med drugim pa pripravlja tudi predstavitev knjige umetnika na Dunaju.

Ne spreglejte