Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 2. 2012,
7.39

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 23. 2. 2012, 7.39

8 let, 1 mesec

Retrospektiva skupine Kraftwerk v newyorški MoMI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V newyorškem muzeju moderne umetnosti MoMA bo v osmih zaporednih večerih, od 10. do 17. aprila, predstavljen popoln pregled zvočnega in vizualnega ustvarjanja nemške skupine Kraftwerk.

Vsak večer bodo s performansom in 3D projekcijo člani skupine po vrstnem redu nastanka predstavili enega od svojih osmih studijskih albumov.

Skupina Kraftwerk je nastopila tudi v ljubljanskih Križankah Skupino sta leta 1970 ustanovila Ralf Hütter in Florian Schneider. Od tedaj so Kraftwerk izdali albume "Autobahn" (1974), "Radio-Activity" (1975), "Trans-Europe Express" (1977), "The Man-Machine" (1978), "Computer World" (1981), "Techno Pop" (1986), "The Mix" (1991) in "Tour de France" (2003). Slednjega so leta 2004 predstavili tudi v ljubljanskem letnem gledališču Križanke.

Člani skupine Kraftwerk bodo vsakega od performansov v muzeju MoMA nadgradili z elementi v živo. Namen reinterpretacije njihovega dela pa je pokazati, kakšna sta zgodovinski doprinos in aktualni vpliv skupine na globalno zvočno in vizualno kulturo, piše na spletni strani muzeja MoMA.

Eksperimentiranje s trakovi in sintetizatorji Sredi 70. let so Kraftwerk zasloveli s svojimi revolucionarnimi "zvočnimi slikami" ter z eksperimentiranjem s trakovi in sintetizatorji. S kompozicijami, v katere so vpletali večjezične vokale, robotske ritme in računalniško adaptiran govor, so napovedali, kako močno bo digitalizacija vplivala tako na umetnost kot na vsakdanje življenje. Njihova glasba je imela tudi močan vpliv na razvoj hip-hopa in elektronske plesne glasbe.

Od leta 2005, ko so Kraftwerk izvedli performans v sklopu beneškega likovnega bienala, so vabljeni na številne umetniške dogodke, povezane z vizualno umetnostjo. V nasprotju z ostalimi muzejskimi predstavitvami, na katerih so člani skupine svoje vizualije predstavili v obliki koncerta, bo tokrat v muzeju MoMA na enem mestu prvič na ogled retrospektiven pregled Kraftwerkov. S tem bo skupina predstavljena kot celovito umetniško delo.

Ne spreglejte