Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 12. 2012,
11.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kraftwerk

Četrtek, 6. 12. 2012, 11.54

8 let

Kraftwerk iz MoME v Tate Modern

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Svoj celoten glasbeni opus bodo Kraftwerk januarja naslednje leto predstavili še v Düsseldorfu in februarja v londonskem Tate Modern.

Glasbeni opus pionirjev elektronske glasbe z naslovom Kraftwerk: The Catalogue 1 2 3 4 5 6 7 8 bomo tako leta 2013 lahko poslušali tudi v Evropi. Najprej se bodo ustavili v svojem domačem kraju Düsseldorfu, potem pa še v Londonu. Koncept so predstavili že v newyorškem muzeju sodobne umetnosti, kjer so aprila letos osem večerov zapored v celoti odigrali svoje albume, vsak večer enega v kronološkem zaporedju.

Poleg glasbe bodo obiskovalci lahko občudovali tudi tridimenzionalne projekcije in animacije, pa tudi robote, ki nadomestijo člane skupine v skladbi The Robots.

Šestega februarja 2013 bodo v Londonu tako odigrali vse skladbe z albuma Autobahn, ki je izšel leta 1974, v naslednjih dneh pa še skladbe z albumov, kot so Radioaktivität, Trans-Europe Express, Die Mensch-Machine in Computerwelt. Štirinajstega februarja bodo gostovanje v Tatu končali z najnovejšim albumom iz leta 2003 Tour de France Soundtracks.

Čeprav je direktor Tate Moderna Chris Dercon za Guardian povedal, da je Turbine Hall kot nekdanja elektrarna idealen prostor za tehnološke improvizacije skupine Kraftwerk, se številni bojijo, da bo "Gesamtkunstwerk" zaradi visokih stropov bolj vizualno kot glasbeno doživetje.

Kraftwerk so sicer leta 2012 precej drugačna skupina, kot so bili takrat, ko so izdali Autobahn, saj je od prvotnih članov v skupini samo še Ralf Hütter. Florian Schneider, ki je skupaj s Hütterjem ustanovil skupino, je kraftwerkovce zapustil leta 2008 in naj bi se te dni bolj kot za glasbo zanimal za kolesarjenje. Hütterju danes na odru družbo delajo Fritz Hilpert, Henning Schmitz in Stefan Pfaffe.

Kraftwerk so poimenovali tudi Beatli elektronske glasbe, njihov vpliv na pop glasbo pa je neizmeren.

Ne spreglejte