Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 12. 2011,
11.29

Osveženo pred

8 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 8. 12. 2011, 11.29

8 let, 8 mesecev

Prva slovenska interaktivna slikanica za ipad

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Pod okriljem Mladinske knjige je izšla prva slovenska interaktivna slikanica 1001 pravljica za ipad, ki omogoča interaktivno prehajanje med različnimi narativnimi tokovi.

Za bralno-slušno izkušnjo je z branjem pravljice poskrbel Jurij Zrnec, k pravljici pa sodita še aplikacija 1001 pobarvaj in 1001 sestavi – pobarvanka in sestavljanka.

Psihologinja Ljubica Umek Marjanovič ocenjuje, da gre za domiselno idejo (aplikacija v digitalnem okolju) in odličen izbor slikanice (avtorska slikanica Lile Prap tudi v knjižni obliki spodbuja otroka k ustvarjalnemu branju), ki vsak po svoje prispevata dodano vrednost k razvijanju pismenosti otrok v najširšem pomenu besede. "Slikanica 1001 pravljica v digitalni aplikaciji je primerna za otroke v obdobju zgodnjega otroštva (od 3 do 6 let) in za otroke v obdobju srednjega otroštva oziroma na stopnji začetnega izobraževanja. Predšolski otroci se praviloma odločijo za različico poslušanja delov 'poznanih' pravljic (zanje je pomembno, da pripovedovanje izsekov iz pravljic vključuje poudarke posameznih vlog, prepoznavno izražanje čustev, veliko dinamike) ter iskanje različnih nadaljevanj in koncev zgodb. Ob tem so pomembni otrokova pozornost pri poslušanju ter radovednost in domišljija pri nadaljevanju in koncu zgodbe/zgodb, ki jo/jih lahko sam oblikuje. Otrok med poslušanjem pridobiva govorno kompetentnost (posebej besednjak; povezanost med govorno in pisno posredovanimi besedami, stavki, besedilom …; pragmatično izkušnjo pripovedovanja; skladenjsko strukturo jezika) ter razvija spoznavne zmožnosti, kot so pozornost, spomin, metasposobnosti, divergentno mišljenje."

Podobno velja tudi za starejše otroke, ki so prav zaradi možnosti lastnega nadaljevanja dolžine in vsebine pravljice/pravljic praviloma visoko motivirani za branje in tudi samostojno pripovedovanje, načrtovanje, izmišljanje različnih poti do koncev pravljic. Pozitivni učinek na otrokovo spoznavno in čustveno odzivanje imajo tudi prikazane ilustracije (te lahko otrok še sam nekoliko "popestri", kar se zdi posebej pomembno za otroke v zgodnjem otroštvu, ki se navajajo na digitalno okolje), ki dopolnjujejo besedilo in otroke spodbujajo k samostojnemu pripovedovanju, bodisi na ravni opisovanja tega, kar vidijo (zlasti mlajši otroci), ali na ravni ustvarjanja lastnih koherentnih zgodb, ki vključujejo junaka/junakinjo, njegova/njena čustva, socialne odnose, miselne predstave.

Poslušanje in branje pravljic nadgrajujeta še pobarvanka in sestavljanka, ki sta še posebej zanimivi za predšolske otroke. Ko barvajo in/ali sestavljajo like iz pravljic, urijo zaznavne izkušnje in razvijajo skladnost gibov oči in rok, pri tem pa se veselijo svojih "izdelkov".

V prihodnjem letu bodo na slovenski in tuji trg interaktivnih slikanic prišli novi štirje naslovi Lile Prap, ob slikanicah pa se bodo razvijale še druge zabavno-poučne vsebine, še napovedujejo pri Mladinski knjigi.

Ne spreglejte