Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 11. 2014,
17.16

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ples ob drogu ples

Nedelja, 23. 11. 2014, 17.16

5 let, 3 mesece

Ples ob drogu ni samo za ženske (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Ljubljani smo dočakali mednarodno tekmovanje v plesu ob drogu in razbili nekaj predsodkov o tej športni umetnosti.

Čeprav ples ob drogu številni povezujejo s striptizom, gre pravzaprav bolj za umetnost in dobro utečeno športno disciplino, za katero obstajajo tudi mednarodna tekmovanja. Enega takšnih smo dočakali tudi v Sloveniji. V enem od ljubljanskih klubov so se namreč zbrali ljubitelji te športne umetnosti, večer pa še zdaleč ni bil namenjen le moškim očem.

Razbijanje predsodkov s plesom ob drogu The Art Of Pole Dance je mednarodno tekmovanje in hkrati razstava umetnosti plesa ob drogu. To ni bil le športni dogodek, ampak predstavitev talenta, kreativnosti in umetnosti tega športa. Verjeli ali ne, takšen ples zahteva veliko več kot le miganje z boki in vroče hlačke.

Ples ob drogu se je v zadnjih letih tudi pri nas razmahnil kot priljubljena oblika rekreacije, ki združuje prvine jazz baleta, ritmične gimnastike in zapeljevanja, njegova priljubljenost pa narašča med povsem običajnimi dekleti, pa tudi moškimi.

Dogodek je odprla ena največjih zvezd te športne umetnosti, Anastasia Sokolova, ki je svet osvojila v šovu Ukrajina ima talent, njeni posnetki na YouTubu pa dosegajo več kot 50 milijonov ogledov. Miniaturna plavolaska je postavila visoka merila za tekmovalke, ki so oder zavzele po njenem uvodnem nastopu. Poleg Anastasie so na sodniški stolček tekmovanja sedle še Francozinja Lola Hilsum, naša balerina Ana Klašnja in Nikolina Juršič.

Ko se na drog povzpne moški Kot je na začetku dogodka zgodovino plesa ob drogu povzel komik Vid Valič, so začetniki plesa ob drogu pravzaprav moški, saj so se s tem že pred 800 leti ukvarjali Indijci. Ples ob drogu se je potem sicer res preselil v slačiklube, v 90. letih si je priboril status športa, od leta 2003 pa se v plesu ob drogu tudi tekmuje.

Na odru so se zvrstile gospodične iz osmih držav, presenečenje večera pa je bil nastop Hrvata Zorana Simkića. Ples ob drogu še zdaleč ni le ženski šport, prav pri naših južnih sosedih pa se z njim ukvarja precej moških. Zoran in njegova žena Anita, ki se je prav tako zavrtela ob drogu, v svojem plesnem klubu poleg številnih žensk poučujeta tudi sedem moških.

Če ste tukaj zaradi striptiza, pojdite ven! Kot je v šali povedal Valič, ples ob drogu ne pomeni, da se nastopajoči tudi povsem razgalijo. Gola koža sicer nekoliko olajša izvajanje akrobacij ob drogu, saj drsi manj kot bi v oblačilih, a ni pogoj za dober nastop.

To dokazuje tudi izbor zmagovalke, Avstrijke Nikolett Molnar, ki je na oder prišla v podobi seks bombe Marilyn Monroe, torej v nedolžni belini, ne črnem lateksu.

Drugo mesto je zasedla Rusinja Ekaterina Lemurskaja, tretje pa njena sorojakinja Mona Arbinger. Slovenska predstavnica Ekaterina Faskhutdinova, ki je navduševala že v slovenskem šovu talentov, je pristala na četrtem mestu, za kar ni skrivala razočaranja.

Večer je tako navdušil dame in gospode, zagotovo pa je dal misliti tistim, ki ples ob drogu še vedno razumejo kot nekaj umazanega in daleč stran od športa ter umetnosti.

Ne spreglejte