Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Četrtek,
22. 9. 2011,
10.58

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

drama orkester

Četrtek, 22. 9. 2011, 10.58

3 leta, 1 mesec

Orkestralno v novo sezono

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Groteskna sedmerica francoskih glasbenikov, ki zabava goste v zdravilišču, je včeraj odprla novo sezono ljubljanske Drame. Orkester Jeana Anouilha so v Drami sicer prvič uprizorili leta 1971.

Po 40 letih je na odru Male drame znova zaigral Orkester, tokrat v režiji Diega de Bree. Enourna komedija, v kateri spremljamo članice in člana tretjerazrednega orkestra, se osredotoča na njihove banalne pogovore med premori, ki redno prerastejo v bizarne prepire o gospodinjskih nepomembnostih, ljubezenskih spletkah med članicami in pianistom (Jernej Šugman) ter zatiranju, ki ga doživljajo doma. Članice orkestra, ki jih igrajo Polona Vetrih, Nina Valič, Marijana Brecelj, Zvezdana Mlakar, Maja Končar in Metoda Zorčič, se s svojim umetniškim izražanjem sicer navidezno uvrščajo v javni prostor, ki je praviloma rezerviran za moške, vendar so v njem zgolj okras, z lasuljami in enakimi oblekami so zreducirane na odrsko kuliso, same pa ponujajo zgolj glasbo za ozadje ljudem, ki so v zdravilišče prišli zdravit svoje prebavne motnje. Orkester predstavlja vmesni prostor med zasebnim in javnim, ki pa kot poskus osvoboditve žensk spodleti.

Kot središče druščine je v orkestru postavljen pianist, ki si jih redno spolno privošči, a bolj kot razlika med moškim in ženskami izstopa razlika med ženskami samimi. Vsaka na svoj način so v svojem zasebnem življenju zatirane, bodisi zaradi moža, matere ali ljubimcev. In ker so doma brez glasu, ga najdejo med premori, kjer svoja bedna in nepomembna stanja kompenzirajo z izživljanjem in dokazovanjem lastne večvrednosti pred drugimi članicami orkestra.

Bedo in praznino igralke ponazarjajo s pretirano in groteskno igro, ki je obremenjena s kričanjem in prerivanjem, kjer praviloma ni prostora za eleganco in zdravo mero. Njihovi gibi so tako izraziti, da občasno postanejo odveč tudi besede in se odrsko dogajanje spremeni v nemo, a hrupno burlesko, ki jo skeleče prekinja poziv nadrejenega glasu: "Mislite, da vas zato plačujem, svinje?"

Prva različica Orkestra naj bi bila ena najuspešnejših uprizoritev ljubljanske Drame, zato bo zanimivo spremljati, kakšen odmev bo Orkester doživel 40 let pozneje.

Ne spreglejte