Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 10. 2020,
18.37

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,26

11

Natisni članek

Twitter fotografinja zapor Bill Cosby

Sreda, 21. 10. 2020, 18.37

3 leta, 6 mesecev

Nova zaporniška fotografija osramočenega Cosbyja razdelila splet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,26

11

Bill cosby | Bill Cosby je bil predlanskim obsojen na od tri do deset let zaporne kazni. | Foto Reuters

Bill Cosby je bil predlanskim obsojen na od tri do deset let zaporne kazni.

Foto: Reuters

Po spletu je zakrožila sveža zaporniška fotografija Billa Cosbyja, ta je pozornost uporabnikov družbenih omrežij pritegnila, ker se zdi, da se propadli igralec in komik na njej smehlja.

Bill Cosby
Trendi Bill Cosby v prvem intervjuju za rešetkami ne čuti obžalovanja #video

Pretekli mesec so posneli novo fotografijo propadlega zvezdnika Billa Cosbyja, ta je bil nekdaj znan kot "ameriški očka", ki je za rešetkami pristal zaradi spolnega nadlegovanja številnih žensk. Obsodili so ga leta 2018, v zaporu bo preživel od tri do deset let.

Nova zaporniška fotografija je nastala z namero, da posodobijo evidenco zapornikov, saj se njihov videz hitro spreminja. Cosby je na njej videti vidno postaran, ima nekoliko daljše lase, zaščitno masko pod brado in rahel nasmeh.

Ravno zaradi nasmeha je fotografija na družbenih omrežjih pritegnila veliko pozornosti, saj so se komentatorji razdelili na dva pola: številni sočustvujejo z njim in menijo, da se na fotografiji vidi očiten propad človeka, drugi pa ostajajo neomajni in menijo, da je s tem, ko je za rešetkami, pravici zadoščeno.

"Izpustite Cosbyja" proti "naj bo zaprt čim dlje"

"Videti je zanemarjen, neostrižen, neobrit. Verjetno je preveč senilen, da bi se sploh branil ali celo skrbel zase. Dopustite mu vsaj prestajanje kazni v hišnem priporu v domu za ostarele, kjer mu lahko zagotovijo nego, ki jo potrebuje. Bill Cosby je plačal svoj davek družbi," je zapisal eden od tviterašev.

Potem ko je ena od komentatork poudarila, da sta Cosby in Harvey Weinstein v zaporu pristala šele v svojih starejših letih, ker je trajalo predolgo, da so žrtve dobile zadoščenje na sodišču, se je še en tviteraš postavil na njegovo stran: "Bill Cosby je v zaporu, ker belopolte ženske mislijo, da si lahko po svoje prirerajo pravico. Nobenega dokaza niso imeli proti njemu. Če bi se zgodilo kaj slabega, bi poklicale policijo."

Še nekdo je dodal: "Ljudje sočustvujejo s Cosbyjem, ker razumejo, da je žrtev zakona 'sem belopolta in tako sem pač rekla', na katerem temelji vsa sistematična bela nadvlada."

Po drugi strani pa številni ostajajo neomajni in jih fotografija zapuščenega 83-letnega propadlega komika in igralce ne gane. "Ta fotografija je zgolj opomnik, da do spolnih prestopnikov ne bi smeli imeti tolerance."

"To je Bill Cosby. Ja, res je star. Videti je šibek in neurejen. A je tudi posiljevalec. Ne sočustvujem s tem človekom."

Potem ko so Cosbyja predlanskim obsodili na najmanj tri leta zaporne kazni, ga je sodnik razglasil za spolno nasilnega napadalca, s čimer je bil vpisan na ameriški seznam spolnih prestopnikov, moral pa bo tudi na dosmrtno psihiatrično zdravljenje. Ko bo na prostosti, bo morala biti skupnost, v kateri bo živel, o tem obveščena.

Cosbyja je spolnega napada in celo posilstva javno obtožilo okrog 60 žensk.

Preverite več:

Bill Cosby
Trendi Cosbyju ni uspelo s pritožbo, "ameriški očka" ostaja v zaporu #video
Bill Cosby
Trendi Žrtve Billa Cosbyja: Našega boja s tem še ni konec
Ne spreglejte