Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 12. 2007,
21.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 14. 12. 2007, 21.28

8 let

Na Ptuju slovesno odprli prenovljeno gledališko stavbo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po dolgih letih načrtovanja, prilagajanja in iskanja sredstev so nocoj na Ptuju odprli prenovljeno gledališko stavbo.

Prenova z rekonstrukcijo uničenega Klotzovega portala in temeljito posodobitvijo notranjosti stavbe se je zgodila 111 let po zadnji temeljiti prenovi leta 1896 in 12 let po vnovični vzpostavitvi profesionalnega gledališča v mestu Ptuj. Gradbena dela so stala nekaj manj kot 2,7 milijona evrov, projektantsko delo pa dobrih 100.000 evrov. Gledališki praznik za mesto Ptuj in pomemben dan za slovenski gledališki zemljevid so zaznamovali s slovesnostjo, katere častni gost je bil novoizvoljeni predsednik republike Danilo Türk. Na novem odru so v umetniškem programu nastopili dramski igralec Tadej Toš v kratkem monologu o zaslugah, glasbeni duo Solistika Boštjana Gombača in Saše Olenjuka ter zavod Muzeum iz Ljubljane z odlomkom iz predstave Barbare Novakovič Kolenc Moliere.

Prostor za sproščanje kreative energije

Slovesnost je povezoval dramski igralec Mestnega gledališča Ptuj Aljoša Ternovšek, zbrane pa je med drugimi nagovoril tudi ptujski župan Štefan Čelan. "Osebno si želim, da bi se v teh prostorih sproščalo čim več kreativne energije, ki bi ob opazovanju lastnega duševnega in duhovnega življenja nakazovala tudi smer kolektivnega hotenja. Nadalje si želimo gledališče, ki ne bo zgolj posnemalo in dramatiziralo obstoječe družbene odnose, ampak bo sposobno te zastarele odnose predvsem revoltirati in hkrati nakazovati in ustvarjati nove," je poudaril.

Projekt snovali že od leta 2004 Prenova gledališke stavbe se je začela s položitvijo temeljnega kamna 12. oktobra 2006. Projekt so v ptujskem gledališču snovali že od leta 2004. Zamisel prenove je temeljila na ideji sobivanja izročila, neoklasicistične stavbe in znamenj sedanjosti, v kateri se je prenova zgodila in ji hkrati tudi želi služiti. Komisija je med šestimi vabljenimi arhitekturnimi biroji kot najprimernejši ocenila koncept mariborskega biroja Plan B.

Na vhodnem portalu manjka še nekaj detajlov

Nova zunanjost gledališča v celoti ohranja dosedanjo podobo, razen vhodnega portala, ki je rekonstruiran v duhu iz leta 1896. Na vhodnem portalu še manjka nekaj detajlov, predvsem štukatur in napisa, ki bodo izdelani v prihodnjih letih. Notranjost ohranja podobo manjšega, komornega gledališča s podkvasto zasnovo. Notranjost je v celoti nova, z vso danes dosegljivo tehnologijo za izvajanje predstav.

Število sedežev s prenovo naraslo iz 180 na 232 Mestno gledališče Ptuj se tako po dobrem letu dela na nadomestnih lokacijah vrača v prenovljeno stavbo. Kot je pojasnil direktor gledališča Rene Maurin, površina prenovljenega gledališča znaša okoli 3800 kvadratnih metrov, število sedežev je naraslo iz prejšnjih 180 s slabo vidljivostjo na 232 kvalitetnih sedežev. Pri sami predaji objekta je bilo sicer ugotovljeno, da je potrebno izboljšati vidljivost na balkonu, kar bo urejeno v začetku naslednjega leta.

Občina je prenovo izpeljala na osnovi podelitve stavbne pravice na razpisu izbranemu podjetju Gradis Gradnje Ptuj in je zato v tej fazi ostala brez finančne podpore države. Ptujski župan vidi rešitev problema v tem, da bo občina v letih 2009 in 2010 odkupila objekt, pri tem pa bo lahko v skladu s predpisi zakona o izvrševanju proračuna s svojim finančnim vložkom udeleženo tudi ministrstvo za kulturo.

Ptujsko gledališče bo v soboto pripravilo dan odprtih vrat. Začel se bo ob 11. uri, končal pa s predstavo "stand up" komedije Hamlet v izvedbi Tadeja Toša.

Ne spreglejte