Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 7. 2013,
6.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Dunaj festival ples

Torek, 16. 7. 2013, 6.42

8 let

Na Dunaju "plesni ognjemet" s 30. festivalom ImPulsTanz

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dunajski ImPulsTanz, največji evropski plesni festival, letos beleži 30. izdajo.

Vse do 11. avgusta bo na preverjenih in novih prizoriščih po mestu na ogled več kot 100 predstav, od tega 13 praizvedb. Po besedah intendanta festivala Karla Regensburgerja so si ob jubileju prizadevali pripraviti pravi "plesni ognjemet".

Festival ImPulsTanz na Dunaju prinaša nabor predstav, ki predstavljajo vrhunce evropske plesne umetnosti, pod njih pa se podpisujejo tako uveljavljeni ustvarjalci kot tudi novinci.

Med priznanimi ustvarjalci, ki se udeležujejo letošnje izdaje, organizatorji izpostavljajo baletni ansambel Pariške narodne opere, skupine Compagnie Marie Chouinard, Damaged Goods, La La La Human Steps, Rosas in Ultima Vez ter koreografa Jeromea Bela in Marie Chouinard. Na festivalu bosta sodelovala tudi belgijski umetnik Jan Fabre in britanski plesalec Akram Hossain Khan.

Jubilejna izdaja ImPulsTanz, ki se je začela v četrtek, ponuja več novosti. Med njimi projekt "Occupy The Museum", ki je nastal v sodelovanju z dunajskim muzejem Weltmuseum Wien. Doslej javnosti skriti kotički v muzeju bodo gostili več kot 15 francoskih in tujih koreografov in postali prostor diskurza, izmenjave in uprizoritve performansov. Poudarek bo na Aziji.

Novost je tudi podelitev ugledne evropske nagrade "Prix Jardin d'Europe". Nagrado bodo v sklopu festivala podeljevali prihodnjih pet let. Od začetka projekta leta 2008 so nagrado, vredno 10.000 evrov, prvič podelili na Dunaju, nato pa v Bruslju, Carigradu, Bukarešti in lani ponovno na Dunaju. Festival letos ponuja vznemirljivo potovanje skozi zgodovino glasbe, od Bacha do klubske kulture. Poleg profesionalnih plesalcev pa organizatorji k plesu vabijo tudi obiskovalce. Nekaj zase lahko najdejo v eni od 200 delavnic.

Ne spreglejte