Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 6. 2014,
9.22

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Španija Felipe kralj kronanje

Četrtek, 19. 6. 2014, 9.22

4 leta, 10 mesecev

Množica ob kronanju Felipeja VI.: Naj živi Španija, naj živi kralj (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Španija je po kontroverznem kralju Juanu Carlosu po štirih desetletjih dobila novega kralja - Felipeja VI.

Princ Felipe je po odpovedi prestolu svojega očeta, kralja Juana Carlosa, zaprisegel kot novi španski kralj, Felipe VI. Po štirih desetletjih vladanja mu je oče predal trak vrhovnega poveljnika vojske.

Novi španski kralj je v Madridu v stavbi parlamenta prisegel na slovesni skupni seji obeh domov. Prejel je tudi krono in žezlo, nato pa je nagovoril zbrane. Vanj Španci, ki so ga označili kot edino prihodnost monarhije, polagajo velike upe.

Dogodka so se udeležili ministri, poslanci in nacionalni politični voditelji, niso pa povabili nobenega od tujih državnikov in predstavnikov monarhij.

Slovesnosti je sledila vojaška parada, nato se je novi kralj Felipe VI. z ženo, kraljico Letizio, popeljal po ulicah središča Madrida do kraljeve palače na zahodu prestolnice, kjer sta z balkona v družbi dveh hčera in dozdajšnjega kraljevega para pomahala zbranim. Sledi sprejem za približno 2000 gostov, vključno s tujimi veleposlaniki.

Ob kronanju v središču španske prestolnice se je zbralo več tisoč navdušencev nad monarhijo, ki so vzklikali "Naj živi Španija, naj živi kralj". Za varnost je skrbelo do 7000 policistov. Oblasti so računale tudi s protesti tistih, ki nasprotujejo monarhiji in se zavzemajo za referendum o njeni nadaljnji usodi.

Felipe VI. obljubil, da bo izpopolnjeval svoje naloge, ki mu jih narekuje španska ustava

"Obljubljam, da bom svoje naloge opravljal vestno ter da bom spoštoval ustavo, zakone ter pravice državljanov in regij," je dejal Felipe VI. "V meni boste našli vdanega poglavarja države, ki je pripravljen poslušati in razumeti, opozarjati in svetovati, prav tako pa vedno braniti javni interes," je dodal.

Ob prisegi je pohvalil svojega očeta in predhodnika Juana Carlosa, da je dosegel spravo v Španiji po diktaturi Francisca Franca.

Felipe je prav tako izrazil vero v enotnost Španije v času, ko se španska regija Katalonija zavzema za samostojnost in želi o tem vprašanju 9. novembra izvesti referendum. Novi kralj je pozval tudi k "novi Španiji, ki jo bomo zgradili skupaj", ter k "pošteni in transparentni državi".

Z novim kraljem novi kovanci, znamke in kraljeva spletna stran

Z imenovanjem novega kralja pripravljajo spremembo kovancev, poštnih znamk in kraljevih portretov. Po menjavi na prestolu pa je novo podobo že dobila spletna stran kraljeve hiše.

Španski kovanci za en in dva evra bodo po vsej verjetnosti podobo Juana Carlosa nosili še do leta 2015, ko jih bodo nasledili kovanci s portretom Felipeja. Precej časa pa bo tudi preteklo, preden bo mogoče dobiti znamke s kraljem Felipejem VI.

Prav tako bo sedaj treba zamenjati vse portrete Juana Carlosa, ki visijo v šolah, univerzah, pisarnah, veleposlaništvih, sodiščih, vojašnicah in drugih zgradbah po državi s slikami novega kralja. A postopek izbire portretov bo trajal nekaj časa, saj mora kraljeva družina ponuditi več podob Felipeja glede na to, kje bo portret visel. Na portretih v šolah bo tako kralj v civilni opravi, v vojaških ustanovah pa v uniformi.

Prenove pa je bila že deležna spletna stran kraljeve hiše, saj je na čelu kraljeve družine sedaj Felipe, njegova osemletna hči Leonor pa je prestolonaslednica. Njena sedemletna sestra Sofia ima prav tako na strani svojo lastno rubriko. Juan Carlos in njegova soproga Sofia sta še vedno navedena kot kralj in kraljica. S spletne strani pa sta izginili Felipejevi sestri Elena in Cristina, saj uradno več ne pripadata kraljevi družini, temveč samo "družini kralja".

Ne spreglejte