Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 12. 2007,
11.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 30. 12. 2007, 11.00

8 let

Mehika: Odkrili ruševine 800 let stare piramide

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Odkritje arheologov v Tlatelolcu - nekdaj glavnem verskem in političnem središču azteške elite - v Ciudad de Mexicu bi lahko pokazalo, da je mesto starejše, kot so predvidevali.

Mehiški arheologi so v glavnem mestu Ciudad de Mexico odkrili ruševine 800 let stare azteške piramide, katere odkritje bi lahko pokazalo, da je mesto starejše, kot so predvidevali. Ruševine, visoke 11 metrov, so našli v osrčju Tlatelolca, ki je bila nekdaj glavno versko in politično središče azteške elite. Pred 15 leti so mehiški arheologi v bližini odkrili še eno piramido in ocenili, da so Tlatelolco ustanovili Azteki leta 1325, istega leta, kot so zgradili Tenohtitlan, glavno mesto svoje države, na kateri so Španci, ki so podjarmili Azteke, leta 1521 postavili Ciudad de Mexico.

Odkrita priamida naj bi bila zgrajena leta 1100 ali 1200

Za to piramido, ki so jo odkrili prejšnji mesec, pa arheologi menijo, da je bila zgrajena leta 1100 ali 1200, kar pomeni, da se je azteška civilizacija razvila v gorah osrednje Mehike mnogo prej, kot so domnevali.

Tlatelolco skozi čas Tlatelolco, ki ga obišče na tisoče turistov zaradi piramid iz predšpanskega obdobja ali cerkva in samostanov iz obdobja španskega kolonializma, je znan po neprijetnem dogodku iz leta 1968, ko so mehiške varnostne sile ubile več kot 300 ljudi, in to samo nekaj dni pred začetkom olimpijskih iger.

Našli pet lobanj in veliko sob

Arheologi so našli skulpturo, za katero menijo, da bi lahko predstavljala azteškega boga dežja Tlaloka ali boga neba in zemlje Tecatlipoka. V bližini piramide pa so našli tudi pet lobanj in veliko število sob.

Azteki - izumitelji čokolade Azteki so bili borben in veren narod, ki je gradil monumentalne zgradbe in bil znan po tem, da je izumil čokolado. Njihova država se je razprostirala od Mehiškega zaliva prek osrednje Mehike do Tihega oceana.

Ne spreglejte