SiolNET. Trendi Svet znanih
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Klasični hudournik s Katjo Meljnikov in Juretom Cerkovnikom

1

termometer

Violončelistka Katja Meljnikov in kitarist Jure Cerkovnik, nagrajenca tekmovanja TEMSIG 2012, sta se na koncertu v Ruskem centru znanosti in kulture prepustila vrtincu radožive klasične glasbe.

Radoživi ples milozvočnosti in zvočne hudournosti

Dvorana Ruskega centra znanosti in kulture v Ljubljani je bila 20. avgusta zvečer skoraj premajhna za vse poslušalce, žejne dvojne čaše klasične glasbe v izvedbi nagrajencev letošnjega tekmovanja TEMSIG (Tekmovanje mladih glasbenikov Republike Slovenije). Violončelistka Katja Meljnikov in kitarist Jure Cerkovnik sta na festivalskem večeru Poletje Imago Sloveniae 2012 pokazala, kaj mlade dandanes vleče v vode klasične glasbe – radoživi glasbeni ples milozvočnosti in zvočne hudournosti, izbrušena domišljija zvenečih skladateljskih imen in kot struna napeti izvajalski izzivi vrtoglavih notnih zapisov.

Cerkovnikova prstna akrobatika na kitari

Prvi koncertni polčas je pripadel 22-letnemu Juretu Cerkovniku, ki je klicu kitare prisluhnil pri sedmih letih, trenutno pa se ji pod okriljem priznanega urugvajskega kitarista Alvara Pierrija posveča med študijem na Dunaju. V dosedanji karieri je dosegel vrsto odličij na državnih in mednarodnih tekmovanjih ter koncertno ali tekmovalno nastopal v številnih evropskih državah. Njegov repertoar zajema raznorodnost klasične glasbe, vsa obdobja renesanse, barok in glasbo 20. stoletja, špansko in slovensko glasbo, zadnji dve leti pa ga navdušuje tudi jazz.

Svoj koncertni program je v ponedeljek zvečer zastavil zelo žuboreče, pri čemer so mu priskočili na pomoč skladatelji Agustin (Pio) Barrios Mangoré, Nuccio D'Angelo, William Walton in Nejc Kuhar. Ob vsej Cerkovnikovi prstni akrobatiki, ki je ob zahtevnih skladbah kot magnet pritegovala poglede poslušalcev, velja izpostaviti ravno zadnjega, mladega slovenskega skladatelja, ki je svojo očaranost nad nebesnimi pojavi ujel v enostavčno skladbo Black Hole. Glasbeno potovanje skozi črno luknjo ni razvnelo le domišljije skladatelja in igralskega žara kitarista, ampak tudi občinstvo, občudujoče razkošno paleto zvokov, dovršeno porajajočih se pod prsti Jureta Cerkovnika.

Violončelska baročnost Katje Meljnikov

Čarno prepletanje blagozvočnosti in glasbene nevihte je nadaljevala 20-letna Katja Meljnikov, dobitnica prve nagrade na mednarodnem tekmovanju Alfredo Marcosig v italijanski Gorici (2007), študentske Prešernove nagrade Akademije za glasbo in štirikratna dobitnica prve nagrade in zlatega priznanja na tekmovanju slovenskih glasbenikov TEMSIG. Glasbenica, ki se je na violončelu začela kaliti s šestimi leti, je kot solistka že nastopala s številnimi orkestri, kot članica ansambla dvanajstih violončelistov Cellomania pa koncertirala na turnejah in mednarodnih festivalih po Evropi.

Iz svoje glasbene malhe je na tokratnem koncertu potegnila skladateljski četverec Gaspar Cassadó-Robert Schumann-Claude Debussy-Peter Iljič Čajkovski, ki ga je vrhunsko krmarila skozi presenetljivo razburkan ocean klasične glasbe. Podrhtevanje strun pod lokom in Katjinimi prsti je odprlo vrata v razkošje zvoka, ki ga to godalo razkrije le najboljšim. Meljnikovi je iz ozadja parirala pianistka Ana Šinkovec, tako da sta klavirski jin in violončelski jang usmerila korak v čarno koncertno doživetje.

Mlada talenta še v Slovenski Bistrici in na Dobrni

Koncert mladih talentov Jureta Cerkovnika in Katje Meljnikov, ki ga nikakor ne smete zamuditi, bo mogoče slišati še dvakrat: v nedeljo, 26. avgusta, v dvorani glasbene šole v Slovenski Bistrici in v petek, 31. avgusta, v Zdraviliški dvorani na Dobrni.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin