Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 6. 2010,
15.53

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 10. 6. 2010, 15.53

7 let, 12 mesecev

FOTO: Znani berejo (v izložbi)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Znani Slovenci, ki se radi družijo s knjigo, so v izložbi knjigarne Konzorcij predstavili svoja najljubša knjižna dela.

Med tokratno, že tretjo bralno obarvano literarno prireditvijo, ki je bila posvečena Prekmurju, smo zmotili nekaj znanih Slovencev in jih povprašali o razlogih za današnji literarni izbor ter kakšne žanre najraje prebirajo.

Zdenka Čebašek Travnik: V svoji bližnji okolici opažam bralne ekstreme

"Literatura, ki si jo izberem je odvisna od obdobja življenja. Če se pripravljam na potovanje, rada prebiram zgodbe, potopise ali dela avtorjev iz teh krajev. V mlajših letih sem rada prebirala biografije znanih osebnosti, zdaj pa za sprostitev rada preberem tudi kako kriminalko. Vmes pa seveda zaidem še k delom z bolj razmišljajočo vsebino," je povzela varuhinja človekovih pravic in dodala, da bralno zavest Slovencev težko oceni, saj v svoji bližnji okolici opaža ekstreme, od ljudi, ki ekstremno veliko berejo, do takih, ki v vsem letu ne preberejo niti ene knjige.

Ula Furlan: Knjiga je kul!

"Med študijskim letom se ukvarjam s knjigami, ki jih določa univerza, poleti pa berem zase. Grizljam vse, kar mi priporoča mama (op. Miša Molk). Pripravi mi kup dobrih knjig in mi svetuje. Berem tudi knjige po priporočilu prijateljev, spletnih strani, novosti in uspešnic, čeprav se včasih izkaže, da si hit ne zasluži tega imena," Furlanova dodaja, da smo sicer načitan narod, le da bi pri mlajši generaciji lahko tržili knjigo kot nekaj, kar je kul, ne intelektualno in izobraževalno, ampak kot nekaj, kar je lahko del najstniške podobe.

Manca Košir: Vsi črpamo iz bazena sodobne umetnosti

Obožuje poezijo in se, kot pravi, veseli vsake nove pesniške zbirke slovenskih pesnic in pesnikov.

Boštjan Romih: Poslanstvo staršev je, da otroke navdušijo za branje

"Sem namreč oboževalec otroških knjig, ker precej resno jemljem starševsko poslanstvo, da otrokom berem in da jih navdušim za branje. Najmlajših namreč ne bo težavno spraviti pred računalnik, težje jih bo spraviti pred knjigo," je prepričan voditelj, sicer oče dveh nadobudnežev, ki opaža, da se je branje v zadnjih desetih letih zelo razmahnilo. "Imamo dobro ponudbo, knjige so v izložbah, z njimi imamo stik. Se pa knjiga uporablja bolj kot produkt, namenjen prodaji, ne kakovosti. Verjamem, da bodo dobri avtorji vedno našli poti do bralcev," zaključi Romih.

Ana Marija Mitič: V Butalcih so številne vzporednice z današnjim svetom

"Prebiram zelo različna dela, tudi poezija mi ni tuja, vedno znova me premami moj ljubček Prešeren," pravi komičarka, improvizatorka, pianistka, lutkarka in še kaj Mitičeva in doda, da prebere tudi ogromno strokovne literature iz sveta medicine, kar ji je ostalo še iz časov študija medicine.

Franci Zavrl: Berem literaturo, ki je na prvim mestih knjižnih lestvic

"Berem različne zvrsti: od vohunk in kriminalk, ne prebiram pa dovolj klasikov in leposlovja. Prebiram tudi esejistiko Billa Brysona, ki spada k splošni izobrazbi. Na kratko: berem stvari, ki so v knjigarnah na prvih mestih lestvic," svoje bralne navade opiše Zavrl.

Boštjan Gorenc - Pižama: Knjige so nenehno moje spremljevalke

"Rad berem humorne knjige ali tiste, v katere pisatelj vpeljuje svoj humor. Rad imam postmodernistične prijeme, brisanje meje med knjigo in bralcem ter resničnim ter izmišljenim svetom, kjer te pisatelj lahko preseneti izza hrbta. Knjige so nenehno moje spremljevalke," poudari Pižama.

Knjiga velikanka kandidatka za Guinnessovo knjigo rekordov

Pred Konzorcijem pa je bila poleg številnih znanih obrazev tudi knjiga velikanka, ki sta jo s skupnimi močmi izmerila ljubljanski župan Zoran Janković in glavni urednik založbe Mladinska knjiga Miha Kovač. Knjiga, kamor lahko mimoidoči vpisujejo vtise, je težka 138 kilogramov, visoka je 2,2 in široka 1,6 metra. Knjiga kandidira za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov.

Ne spreglejte