Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 8. 2013,
13.49

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

umetnost

Petek, 9. 8. 2013, 13.49

7 let, 12 mesecev

Foto: 10 hotelov za ljubitelje umetnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Če od hotelov pričakujete več kot le sušilnik za lase in kontinentalni zajtrk, je rešitev morda spanje v art hotelih, ki so s svojo notranjo opremo več kot samo sobe s posteljami.

1. Arte Luise Arthotel, Berlin

Hotel, v katerem boste za nočitev odšteli od 48 do 233 evrov, obratuje v berlinski stavbi, zgrajeni leta 1824. V hotelu verjamejo, da spanje med pravimi umetninami ne bi smelo biti drago, že od devetdesetih let prejšnjega stoletja pa v hotel vabijo umetnike, ki s svojimi slikami in inštalacijami preoblikujejo sobe. 50 sob se tako spremeni v 50 umetniških del.

2. Hotel del Arts, San Francisco

V umetniškem hotelu v San Franciscu, ki leži v francoski četrti, boste za nočitev odšteli od 74 do 120 evrov. Tudi v tem hotelu umetniki prevzamejo nadzor nad stenami sob, ki jih oblikujejo po svojem okusu, medtem ko pohištvo ostaja preprosto in moderno, polno čistih linij, ki ne motijo umetnin. Večino umetniških del, ki visijo po hodnikih, pa obiskovalci lahko tudi kupijo.

3. Cavalieri Hotel, Rim

Za ljubitelje klasične umetnosti z malo večjim počitniškim proračunom pa v poštev pride rimski hotel Cavalieri, kjer boste za nočitev odšteli med 175 in 374 evri. Cavalieri ima v svojih prostorih svoj zasebni muzej italijanske in svetovne umetnosti, ki se razteza čez več stoletij. Posebnost zasebnega muzeja je, da lahko med umetniškimi deli posedate in pijete kavico, za več informacij pa lahko vedno vprašate hišnega umetnostnega zgodovinarja, ki vas lahko odpelje tudi na voden ogled.

4. Hostel Art Factory, Buenos Aires

Za ljubitelje ulične umetnosti je kot naročen hostel v Buenos Airesu, kjer boste za sobo odšteli od 8 do 41 evrov. Hostel je v notranjosti v celoti poslikan z grafiti, poleg skupinskih sob pa lahko prespite tudi v malce bolj zasebnih. Hostel sodeluje tudi z lokalnimi dobrodelnimi organizacijami, zato lahko v njem bivate brez moralnih zadržkov.

5. 21c Museum Hotel, Louisville, ZDA

Hotel sta leta 2006 ustanovila zbiratelja umetnin Laure Lee Brown in Steve Wilson, v njem pa sta želela doseči, da bi umetnost postala del vsakdana njunih gostov. Muzej 21c naj bi bil prvi, ki združuje svet umetnosti s hotelirstvom, za sobo pa boste odšteli med 133 in 313 evri. Ustanovitelja sta v hotelu izbrala vse, od umetniški del do rjuh, po uspehu prvega hotela pa sta nato odprla še enega v Cincinnatiju in enega v Bentonvillu.

6. Henry Jones Art Hotel

Na južni polobli vas v Hobartu na Tasmaniji čaka hotel Henryja Jonesa, v katerem je 300 umetniških del tasmanskih ustvarjalcev, ki rotirajo po 56 sobah. Za sobo boste v povprečju odšteli 224 evrov na noč, če pa vam bo po malce dražji nastanitvi ostalo še kaj denarja, ga lahko porabite za umetniška dela, saj so vsa dela v hotelu tudi naprodaj.

7. Gladstone Hotel, Toronto

Lokalni umetniki so preoblikovali tudi sobe v kanadskem hotelu Gladstone, kjer boste za nočitev odšteli med 150 in 187 evri. A Gladstone ni le hotel, temveč tudi kulturni center, kjer potekajo različne prireditve, koncerti, razstave, filmske projekcije in drugi ustvarjalni dogodki. V hotelu imajo vsako leto okoli 70 odprtij razstav.

8. Au Vieux Panier, Marseille

Če bi vendarle ostali v Evropi, se lahko oglasite v hotelu Au Vieux Panier v francoskem Marseillu, kjer boste za sobo odšteli med 100 in 186 evri. Vsako leto izberejo pet umetnikov, ki pet sob v hotelu spremenijo v umetniška dela, gostje pa nato lahko spijo v objemu del uličnih umetnikov, kot so Tilt, Mass Confusion, Milt in Julien Colombier. Vsakoletno spreminjanje sob je prava vaba za redne goste.

9. Gramercy Park Hotel, New York

Eden od najlepših newyorških hotelov je po mnenju poznavalcev hotel v Gramercy Parku, kjer boste za sobo odšteli med 262 in 300 evri. V njem so dela Basquiata, Botera, Colena, Warhola, Haringa in celo Hirsta. Bivanje v hotelu naj bi spominjalo na bivanje v zasebni graščini sredi Manhattna, le da je umetnost na stenah med najdražjimi na svetu.

10. Hotel Fox, Kopenhagen

V kopenhagenski lisici boste za bivanje plačali od 97 do 280 evrov na noč, njegovo notranjost pa so oblikovali mladi umetniki, za katere v hotelu trdijo, da so šli v skrajnosti in ustvarili mogočna umetniška dela, zaradi katerih se gostje počutijo, kot da spijo v umetnini. Morda tudi zato, ker so posteljna pregrinjala praviloma del umetniške inštalacije.

Ne spreglejte