Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 4. 2011,
14.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

balet

Četrtek, 21. 4. 2011, 14.21

8 let

Festival Ljubljana bo uvedel koncert več kot 1000 glasbenikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tradicionalni Festival Ljubljana bo med 3. julijem in 7. septembrom gostil 36 prireditev in prek 2500 svetovno priznanih umetnikov. Eden od vrhuncev festivala bo že uvodni koncert Simfonija tisočev.

Direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek je na novinarski konferenci dejal, da bo na uvodnem koncertu 3. julija pod vodstvom karizmatičnega in svetovno priznanega dirigenta Gergijeva nastopilo več kot 1000 glasbenikov iz Slovenske in Zagrebške filharmonije, številnih slovenskih in hrvaških zborov in osem priznanih solistov, med katerimi je tudi sopranistka Sabina Cvilak. Izvajali bodo Osmo simfonijo skladatelja Gustava Mahlerja, s čimer bodo sklenili praznovanje obletnice njegovega rojstva in smrti. Koncert bo posvečen 20-letnici samostojnosti držav Slovenije in Hrvaške, častni pokrovitelj pa bo predsednik republike Danilo Türk. V Ljubljani bo gostoval milanski orkester Filarmonica della Scala V času festivala bodo na sporedu tudi številni drugi koncerti, operne, baletne in gledališke predstave ter muzikal. Brlek je še posebej poudaril gostovanje milanskega orkestra Filarmonica della Scala s svetovno znanim dirigentom Danielom Hardingom in gledališko predstavo režiserja Tomaža Pandurja Somrak bogov, ki predstavlja kritično ogledalo današnji družbi. V predstavi nastopajo vrhunski španski igralci, med njimi tudi Belen Rueda, ki je nastopila v filmu, dobitniku oskarja, Morje v meni.

Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji baleta Ljubitelji baleta si bodo lahko ogledali avtorska baleta Onjegin On Line in Don Kihot slavnega Borisa Eifmana, ki ga je revija New York Times razglasila za najboljšega koreografa. Festival med drugim obeta tudi baletne predstave Kaj mi govori ljubezen, Ognjeni ptič in Bolero v izvedbi skupine Bejart Ballet iz Lozane, ki s festivalom sodeluje že drugo leto.

Trije večeri bodo posvečeni Litovski državni operi Kar trije večeri so posvečeni tudi Litovski državni operi, ki se bo predstavila z Verdijevim Otellom v režiji Eimuntasa Nekrošiusa, koncertom opernih arij z Josephom Callejo z Malte in s Halevyjevo opero Judinja, ki je bila prvič izvedena že leta 1835 v Parizu. Ta opera bo 7. septembra tudi sklenila letošnji poletni festival.

Lačni muzikala si bodo letos lahko ogledali Lasje Ljubitelji lahkotnejših glasbenih žanrov bodo na svoj račun prišli z legendarnim muzikalom Lasje (Hair) v izvedbi produkcijske hiše Bronowsky iz Londona. Brlek je omenil tudi plesno skupino Ruske kozake, ki jih je ustanovil priznani umetnik Leonid Milovanov, da bi etnografsko izročilo obudil na visoki umetniški ravni.

Na festivalu bodo nastopili tudi ameriški kitarist Al di Meola, slovenskemu občinstvu dobro znani brazilski glasbenik Gilberto Gil, ki gradi na glasbenem izročilu svoje dežele, in Vlado Kreslin, ki s festivalom sodeluje že več let. Tekom festivala se bodo v Ljubljani zvrstili še številni drugi komorni koncerti, XIV. mednarodna likovna kolonija in razstava Lipicancev.

Vstopnice bodo cenejše za 20 odstotkov Brlek je kot letošnjo novost poudaril tudi spremembe pri prodaji vstopnic. Te bodo, da bi festival kar najbolj približali širšemu občinstvu, v primerjavi z lanskim letom nižje za približno 20 odstotkov. Predprodaja vstopnic se je že začela, trajala pa bo do vključno 31. maja. V tem času bodo vse vstopnice nižje za še dodatnih deset odstotkov. Na dan prireditve pa bodo vstopnice, v nasprotju s prejšnjimi leti, dražje za kar 50 odstotkov, kar bo po Brlekovih besedah olajšalo samo organizacijo dogodka.

Ob nakupu dveh vstopnic še 80-odstotni popust Novost je tudi projekt Festival nagrajuje odličnost, ki ga pripravljajo skupaj z ministrstvom za šolstvo in bo vsem odličnjakom in študentom s povprečno oceno več kot 8,5 ob nakupu dveh vstopnic za katerokoli prireditev zagotovil popust v višini 80 odstotkov.

Predviden proračun festivala je dva milijona evrov, generalna pokrovitelja pa sta Telekom Slovenije in Mobitel. Poleg njiju pa bo festival podprlo še več kot 30 sponzorjev.

Ne spreglejte