Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 4. 2013,
12.12

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Pedro Opeka Jože Možina Madagaskar

Torek, 16. 4. 2013, 12.12

2 leti, 4 mesece

Dokumentarec o Pedru Opeki nagrajen tudi na festivalu v Džakarti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Dokumentarni film Pedro Opeka, dober prijatelj, - nastal je v koprodukciji TV Slovenija in pod režijsko taktirko Jožeta Možine -, se tudi z mednarodnega festivala v Džakarti vrača z nagrado.

Slovenskemu dokumentarnemu filmu, ki portretira življenje misijonarja Pedra Opeke, je na mednarodnem festivalu okolje – zdravje – kultura (International Film Festival Environment – Health – Culture) v Džakarti med 13 deli z vsega sveta – med njimi je bil tudi film, pri katerem je sodeloval Robert Redford Novi okoljevarstveniki ali Jez 999, ki je bil nominiran za oskarja – pripadla posebna nagrada žirije. Dokumentarec je v kategoriji dokumentarnih filmov dobil tudi nagrado za odličnost, s čimer se poteguje za glavno nagrado festivala, ki bo v maju razglašena na slovesnosti v Džakarti.

Žirija je pri presoji upoštevala edinstven pristop za ohranitev planeta, pomen izobraževanja in dvigovanja samozavesti med ljudmi ter medkulturni dialog, premagovanje stereotipov in spoštovanje različnih kultur. Vse to so tudi prvine filma, ki odlikujejo film Pedro Opeka, dober prijatelj, ki si ga je ob nedavni, že drugi ponovitvi na TV Slovenija, ogledalo več kot 200 tisoč gledalcev.

Dokumentarec predstavlja delo in osebnost karizmatičnega misijonarja, ki je s sodelavci gibanja Akamasoa pomagal več kot 23 tisoč brezdomcem. Film postavlja Opeko, ki je bil letos predlagan za Nobelovo nagrado za mir, pri spopadu z revščino in preveliko potrošnjo ter pri varovanju okolja za globalni zgled pri reševanju največjih svetovnih problemov.

Dokumentarec tako nadaljuje svojo zmagoslavno pot. Režiser Jože Možina je na festivalu ITN v Hollywoodu prejel nagrado za najboljšega režiserja v kategoriji dokumentarnih filmov, na mednarodnem filmskem festivalu v Kanadi pa nagrado za odličnost na področju filmskega ustvarjanja. Film je nominiran tudi za najboljši tuji dokumentarni film na evropskem filmskem festivalu v St. Tropezu, Jože Možina pa je nominiran tudi za najboljšega režiserja.

Ne spreglejte