Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 10. 2012,
11.57

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

muzej igralci Divača

Petek, 19. 10. 2012, 11.57

7 let, 12 mesecev

Divača, mesto na Reki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tam, kjer živi slovenska filmska zgodovina - Muzej slovenskih filmskih igralcev

Na slovenskem Krasu, kjer domujeta pršut in teran, pa seveda le streljaj od znamenitih Škocjanskih jam, ki so bile že daljnega leta 1986 vpisane na Unescov seznam svetovne kulturne in naravne dediščine. Divača, ta prijazna, prej srednje velika kot majhna slovenska občina z več kot tri tisoč dušami, je bila v preteklosti najbrž najpomembnejšo železniško in cestno križišče pri nas, zdaj tudi zaradi krize in recesije, ki sta naredili svoje, manj tranzitno prometna občina, ki pa vseeno ima kaj ponuditi.

Končno se je lani rodil Muzej slovenskih filmskih igralcev Ena od posebnosti je zagotovo Muzej slovenskih filmskih ustvarjalcev, ki je lansko poletje po dolgih letih prizadevanj in velikih naporov krajanov, pa tudi številnih filmskih ustvarjalcev in ljubiteljev filmske umetnosti, končno odprl vrata in dobil svojo domovinsko pravico v nekdanji Škrateljnovi domačiji. Zakaj prav v Divači? Preprosto, ker sta se tam v prvih letih prejšnjega stoletja in tisočletja rodili dve znameniti slovenski igralki Metka Bučar, pa nekaj let pozneje za mnoge najbrž prva dama evropskega nemega filma Ita Rina.

Zakaj Divača? Ker je tam zrasla Ita Rina! Zdaj ima v muzeju med kolegi svojo stalno zbirko, ki kaže vso veličino Ide Kravanje (Ita Rina je namreč njeno umetniško ime), ki se je z veliki črkami zapisala v svetovno zgodovino filma. Kandidatura za mis tedanje Jugoslavije jo je leta 1926 izstrelila v filmsko orbito in še istega leta je debitirala v filmu Kaj otroci prikrivajo staršem.

Od Ite Rine prek Staneta Severja do Radka Poliču in še mnogo drugih Pa je Ita Rina le ena od tistih, ki so pustili neizbrisen pečat v slovenski filmografiji in jih lahko občudujemo v muzeju. Stane Sever, Lojze Potokar, Duša Počkaj, Bert Sotlar, Miha Baloh, Radko Polič so samo nekatera velika imena, ki so v preteklosti zaznamovala slovensko filmsko in konec koncev mnogi od njih tudi gledališko zgodovino. In vse te je mogoče v slikovnem materialu, pa seveda v gibljivi sliki, ki je nikoli ni dovolj, prej premalo, videti v Muzeju slovenskih filmskih igralcev. Ob stalni razstavi domačih filmskih ustvarjalcev in zbirke Ite Rine je na ogled še obilo filmskega materiala, seveda pa muzej ponuja tudi multimedijsko interaktivno mizo, v kateri obiskovalci najdejo biografije, filmografije, fotografije znanih in manj znanih domačih filmskih igralcev. Ne gre pa tudi pozabiti na projekcije najbolj znanih slovenskih filmov, ki si jih obiskovalci lahko ogledajo …

Muzej kot popestritev turistične ponudbe, ki ga bo treba še dograjevati V Občini Divača, ki skupaj s Slovensko kinoteko upravlja omenjeni muzej, so seveda ponosni, da so filmska občina. Malce neradi pa seveda priznajo, da muzej, ki jih je ponesel v širni svet sedme umetnosti in ki ga obiščejo številni od blizu in daleč, predstavlja le enega od kamenčkov v mozaiku, ki ga bo treba v prihodnje še dopolnjevati.

Ne spreglejte