Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 9. 2015,
19.42

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Marissa Mayer porodniški dopust

Četrtek, 3. 9. 2015, 19.42

5 mesecev, 2 tedna

Burna razprava v ZDA: šefinja Yahooja bo na porodniškem dopustu le dva tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Šefinja Yahooja Marissa Mayer je s svojo odločitvijo, da si bo po porodu vzela le dva tedna porodniškega dopusta, sprožila val komentarjev. Dobrih in slabih.

Izvršna direktorica Yahooja Marissa Mayer, nekdanja sodelavka Googla in ena od najvplivnejših žensk v IT-industriji, je v ponedeljek prek družbenih omrežij sporočila, da bo decembra rodila dvojčici. V svoji objavi na Tumblrju je dodala, da sta z možem tega dogodka zelo vesela ter da se tako kot med prvo nosečnostjo dobro počuti in da si vzela le dva tedna porodniškega dopusta, podobno kot je naredila po rojstvu sina Macallisterja leta 2012.

"Svoje načrte in novico sem delila s preostalimi direktorji podjetja, ki so nad novico navdušeni in me zelo podpirajo," je zapisala.

Podobno kot prvič je bila tudi tokrat po objavi novice o krajšem porodniškem dopustu deležna močnih odzivov. Če hoče ali ne, je postala je simbol vseh žensk s kariero.

Tudi ženske s kariero imajo lahko otroke Marissa Mayer verjame, da s svojo odločitvijo kaže, da so ženske lahko na visokih položajih in da imajo lahko otroke. Nekatere matere si izberejo poln porodniški dopust, druge ga izberejo manj, nekatere so tiste, ki v družini služijo več denarja, druge pač ne.

V Yahooju možnost daljšega plačanega porodniškega dopusta Ko je septembra 2012 rodila sina, si je vzela dva tedna plačanega porodniškega dopusta, a nekaj tednov pozneje naredila velikodušno potezo za preostale ženske. Plačan porodniški dopust je namreč podvojila, tako da imajo ženske v njenem podjetju možnost 16-tedenskega plačanega dopusta, očetje pa imajo možnost vzeti osem tednov. Oče in mati lahko vzameta osem tednov dopusta, če otroka posvojita.

Kristen Rowe-Finkbeiner, izvršna direktorica skupine MomsRising, se strinja z njeno odločitvijo, da združi materinstvo z delom. "Kdaj je kdo kakšnega direktorja vprašal, ali bo lahko združil delo z otrokom? Moških se nikoli ne sprašuje, ali je krajši porodniški dopust slab za otroka. Njim ni treba razlagati svojih odločitev."

Tudi največji šefi so lahko kdaj doma A na drugi strani njeno odločitev kritizirajo. Anne Weisberg, podpredsednica Families and Work instituta v New Yorku, pravi: "Marissa je vzornica in mislim, da bi si morala vzeti poln dopust kot dokaz, da imajo tudi veliki voditelji močan tim in da ni potrebno, da so ves čas v službi. Poleg tega bo imela dvojčka, kar je fizično res zahtevno."

Ne spreglejte