Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 4. 2013,
9.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

vizualna umetnost

Torek, 9. 4. 2013, 9.22

8 let

Bo Ai Weiwei v nemškem paviljonu v Benetkah zasenčil preostale umetnike?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Udo Kittelmann, direktor narodne galerije v Berlinu, je kritičen do izbire umetnika Ai Weiweia, ki bo na letošnjem beneškem likovnem bienalu razstavljal v nemškem paviljonu.

Kittelmann pravi, da bo kitajski umetnik Ai Weiwei, ki se bo med 1. junijem in 24. novembrom predstavljal v nemškem paviljonu na beneškem likovnem bienalu, zasenčil preostale avtorje, ki so prav tako izbrani, da predstavljajo Nemčijo. Med njimi je Romuald Kramakar iz Francije, Santu Mofokeng iz Južnoafriške republike in v New Delhiju rojena Dayanita Singh.

Direktor nemške narodne galerije v Berlinu trdi, kot njegove besede navaja The Art Newspaper, da je izbira kitajskega umetnika in aktivista Ai Weiweia dobra marketinška poteza, saj je z njegovo prisotnostjo zagotovljena pozornost mednarodnih medijev. "Aija izbirajo različni konteksti iz sveta umetnosti z namenom, da bi lastno kulturno politiko izpostavili na bolj populističen način. Zato obstaja velika nevarnost, da so ob njegovi prisotnosti preostali umetniki zasenčeni," je še prepričan Kittelmann.

Z njim se kuratorica nemškega paviljona Sussanne Gaensheimer ne strinja in v zagovor pravi: "Nemški paviljon bo v letu 2013 spregovoril onkraj klišejskih puhlic in ob preizpraševanju različnih predpostavk in identitet … Lahko povem, da so mediji pokazali veliko več zanimanja za intervjuje s Karmakarjem, Mofokengom in Singkovo kot z Ai Weiweiem."

Francija v nemškem paviljonu Nenavadna poteza kuratorice nemškega in francoskega paviljona Christine Macel pa je letošnja odločitev, da nacionalna paviljona v bienalskih Giardinih zamenjajo. Albanski umetnik Arni Sala, ki bo predstavljal Francijo, bo serijo videodel tako predstavljal v nemškem paviljonu.

Kittelman kurator ruske predstavitve Na 55. beneškem likovnem bienalu je bil Kittelman imenovan za kuratorja ruske predstavitve. Ruski umetnik Vadim Zakharov, ki bo letos v Benetkah zastopal svojo državo, je komisarki ruskega paviljona Stelli Kesaevi, sicer direktorici lastne neprofitne organizacije v Moskvi, za kuratorja ruske postavitve predlagal nemškega direktorja narodne galerije.

Novico o nemško-ruskem sodelovanju na beneškem bienalu je del tako nemške kot tudi ruske javnosti sprejel z dvignjenimi obrvmi, čeprav se Kittelmann in Zakharov, eden od ustanoviteljev moskovskih konceptualistov iz 70. let prejšnjega stoletja, že zadnjih dobrih dvajset let skupaj podpisujeta pod projekte.

Ne spreglejte