Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 9. 2012,
6.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 14. 9. 2012, 6.30

8 let

Bi Čašo vzdušja ali Kupo širnega sveta? Morda Bokal rdečine?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Že(l)jni čaše poezije si lahko na Trubarjevi ulici v Ljubljani privoščite "skodelico" stihov, saj je na Festivalu Sanje vrata odprla Kavarna poezije, ki ne stanjša denarnice, ampak okrepi dušo.

Opojna poezija iz oči v oči ali na daljavo Čaša vzdušja, Kupa širnega sveta, Skodelica mestnega vrveža, Kozarček temne svetlobe in Bokal rdečine radodarno ponuja meni Kavarne poezije, da se je kar težko odločiti za najvabljivejši požirek, na Festivalu Sanje stkan pod taktirko Inštituta IRIU. Ko se pogled sprehodi čez meni in duša izbere najopojnejši naslov, je prav posebno pesniško doživetje le še cingljaj z zvončkom stran. Z iskrivim nasmeškom pristopi čedna natakarica ali prikupni natakar – v teh vlogah se izvrstno znajdeta interpreta Lidija Sušnik in Jernej Gašperin –, ki naročilo brž postreže s skrbno odmerjeno merico pesniškega občutka za izbrano pesem. Tako enkrat pesem zleti na plano tankočutno, kot jata plahih jerebic, drugič spogledljivo, iz oči v oči, spet tretjič šepetajoče, ko v tišini odmevajo brezčasni stihi, ali pa žametni glas na drugi strani telefona v verzih zapelje misli v svet poezije, ki ga soustvarja premišljena scenografija Katarine Riznar in Maše Tratnik, kjer niti najmanjša podrobnost ni naključna.

Na zdravje s Kozarčkom trenutka ali Skodelico prognoze! Inštitut IRIU je idejo za Kavarno poezije posvojil na letošnjem gostovanju v Franciji, kjer je mlado slovensko ustvarjalsko silo navdihnilo Nenavadno naselišče (Le campement insolite) profesionalne igralske skupine Eutetic, kjer si vsak gost s pesniškega menija izbere svoj obrok, ki se mu ga postreže sveže in na pamet. Tako je tudi v Ljubljani zaživela Kavarna poezije, prostor Inspiracije, Raziskovanja, Inovacije in Umetnosti, kjer si lahko obiskovalci naročijo pesem po svojem okusu. Včerajšnji dež je kavarno izpred Hiše sanjajočih knjig pregnal v toplo zavetje bližnje kavarne, ki jo je še dodatno ogrela izbrana poezija slovenskih avtorjev, večinoma mlajše generacije. Na meniju Kavarne poezije tako v izboru Ane Geršak najdemo stihe Anje Cimerman, Mitje Draba, Anje Golob, Nade Kavčič, Ivane Komel, Roberta Kureta, Franceta Prešerna, Petra Semoliča, Muanisa Sinanovića in Glorjane Veber.

Kavarna poezije je 11. in 13. septembra že odžejala številne poezije že(l)jne, svoja vrata pa odpira znova v ponedeljek, 17. septembra, med 18. in 21. uro pred Hišo sanjajočih knjig na Trubarjevi ulici v Ljubljani. Na zdravje s Kozarčkom trenutka ali Skodelico prognoze!

Kava za dva Posebnega pesniškega vesolja v prihodnjih dneh ne odpira le Kavarna poezije, ampak tudi Shajališče pesnikov na Kozjanskem, priložnost za pretresanje pesniškega, in Literarna vrenja, na katerih bodo občinstvo in gost Peter Semolič zamenjali vloge. Na Kavi za dva pod krovom Festivala Sanje se v septembrskih večerih snide tudi vrsta zanimivih sogovornikov: Nana in Juš Milčinski, Avgust Demšar in Simona Kopinšek, Matija Žganjar in Janez Stanovnik, dr. Spomenka Hribar in dr. Igor Pribac, Bojan Cvetrežnik in Srečko Meh, Magda Reja in Vida Zei ter Neža Maurer in Sofya-Agnessa Yakuntsova.

Ne spreglejte