Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 6. 2011,
10.37

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

človekove pravice

Petek, 24. 6. 2011, 10.37

7 let, 12 mesecev

Aija Weiweija izpustili, a utišali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po 80 dneh pripora je kitajski umetnik in glasen kritik vlade spet na prostosti, vendar med preiskavo ne sme zapustiti Pekinga. Ai Weiwei po izpustu ne daje izjav.

V sredo zvečer so kitajske oblasti izpustile 54-letnega kitajskega umetnika, ki so ga pred 80 dnevi brez sodnega postopka odpeljali na neznano lokacijo. Umetnik naj bi bil osumljen utaje davkov, čeprav mnogi poznavalci trdijo, da je bil pripor politično motiviran. Weiweijeve izjave v medijih, na blogu in Twitterju naj bi namreč že dlje časa motile kitajske oblasti, ki so v zadnjem letu priprle veliko aktivistov. A po izpustu je Ai Weiwei nenavadno tiho. Prostost naj bi si zagotovil s priznanjem utaje davkov in obljubo, da bo svoj dolg poplačal. Približno eno leto ne sme brez dovoljenja zapustiti Pekinga, saj je v preiskovalnem postopku, kljub temu pa naj bi po kitajski zakonodaji lahko javno govoril o svojem primeru ali katerikoli drugi temi.

Vendar Ai Weiwei po izpustu tega ni želel storiti. Novinarjem je dejal, da o primeru ne more govoriti, nato pa jih je vljudno prosil, naj ga pustijo pri miru. Zelo verjetno je, da so umetniku zagrozili, da je njegova svoboda odvisna od njegove sposobnosti, da se samocenzurira in omili svoje napade na kitajsko komunistično stranko in njeno vladavino.

Nicholas Bequelin, raziskovalec pri organizaciji Human Rights Watch v Hongkongu pravi, da nad umetnikom visi Demoklejev meč: "Vsakič, ko spregovori, ogrozi svojo varnost." Predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva je na vprašanja novinarjev odgovoril, da je med pogoji za izpustitev samo omejitev gibanja ter vsako potencialno vmešavanje v preiskavo. "Kitajska je pravna država," je dejal Hong Lei, vendar pravniki opozarjajo, da je kitajska zakonodaja na mnogo področjih nejasna.

Ni še povsem jasno, kako bodo pogoji kitajskih oblasti vplivali na Aijevo delo in druženje, sploh ker so trije njegovi sodelavci še vedno priprti. Nekateri aktivisti za človekove pravice menijo, da je kitajskim oblastem uspelo utišati najuglednejši glas vesti tamkajšnje družbe.

Ne spreglejte