Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 2. 2015,
13.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Dominique Strauss-Kahn

Ponedeljek, 2. 2. 2015, 13.30

8 let

Afera Strauss-Kahn: Sočne zgodbe izpod rjuh na sodišču (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Proti nekdanjemu prvemu možu Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Dominiquu Straussu - Kahnu se je zaradi obtožb o zvodništvu začel sodni proces. Grozi mu deset let zapora.

Na sodišču v Lillu na severu Francije se je začel sodni proces proti nekoč zelo vplivnemu možu v svetu denarja in favoritu za francoskega predsedniškega kandidata, 65-letnemu Dominiquu Straussu - Kahnu, ki je skupaj s še 12 osebami obtožen zvodništva v okviru skupine, za kar mu grozi do deset let zapora in plačilo 1,5 milijona evrov.

Mreža prostitutk za pomembneže Primer se vrti okoli obtožb, da so vidni poslovneži in visoki uslužbenci policije v Lillu vodili mrežo, ki je ugledne stranke oskrbovala s prostitutkami. 65-letni Strauss-Kahn trdi, da je le sodeloval na teh zabavah in da ni vedel, da so ženske prostitutke.

Za sodni proces proti Straussu - Kahnu, ki se ga je v Franciji oprijel vzdevek DSK, vlada veliko medijsko zanimanje.

Maj 2011: prva obtožba spolnega napada

Osvežimo si spomin: Strauss-Kahn je maja 2011 odstopil s položaja direktorja IMF, potem ko ga je sobarica Nafissatou Diallo, ki je delala v newyorškem hotelu, obtožila, da jo je spolno napadel. Kljub njegovemu zatrjevanju, da tega ni storil, je dogodek hitro prerasel v zgodbo, ki je kar nekaj tednov polnila naslovnice vseh svetovnih medijev, ne samo rumenih. Ker je bil Strauss-Kahn v tistem času eden od resnih kandidatov za francoskega predsednika, se je seveda veliko govorilo tudi o zaroti proti njemu, v katero naj bi bila vpletena velika politična imena, tudi takratni predsednik Francije Nicolas Sarkozy.

Maj 2012: konec 20-letnega zakona

Ko je medijski pomp okoli afere malce potihnil, ga je leto dni pozneje zapustila dolgoletna žena Anne Sinclair.

Sinclairova, televizijska voditeljica, je možu je vse leto po aferi stala ob strani, nato pa v ospredje spet postavila svojo kariero, saj je januarja 2012 postala urednica francoskega novičarskega spletnega portala.

December 2012: zunajsodna poravnava

Decembra 2012 sta se Strauss-Kahn in sobarica dogovorila za zunajsodno poravnavo. Vsota za sobaričin molk je za medije ostala neznanka.

September 2013: svetovanje srbski vladi Svetla točka v aferi DSK se je zgodila septembra 2013, ko je srbska vlada ekonomskega strokovnjaka najela kot svetovalca za ekonomske zadeve. "Na Straussa - Kahna gledam kot na strokovnjaka, on je zame primeren za reševanje srbskih gospodarskih težav," je Aleksandar Vucić, podpredsednik vlade, odgovoril na srbske dvome, da nekdanji predsednik IMF zaradi spolnih škandalov ni ravno primeren za tako funkcijo.

Maj 2014: premiera filma, ki ga je navdihnila zgodba Straussa - Kahna Zgodba zloglasnega francoskega finančnika je bila navdih za film Dobrodošli v New Yorku, ki so ga lani premierno predstavili na filmskem festivalu v Cannesu.

V filmu spremljamo razburljivo življenje vplivnega Devereouxa, ki vsak dan zasluži na milijarde dolarjev in vpliva na gospodarstva številnih držav. Pri uresničevanju visokoletečih sanj ga ovirata le nenadzorovana pohota in strast do zapeljivih ženskah. Ko mu sla zamegli razum, gre do točke, od koder ni vrnitve.

Film se je zdel Straussu -Kahnu preveč žaljiv, zato je kmalu po premieri tožil režiserja filma Abela Ferrero. Razplet še ni znan.

Ne spreglejte