Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 12. 2012,
6.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 12. 12. 2012, 6.25

8 let

Z vetrom v laseh po venezuelskih sipinah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Iz zime v poletje, s snega na pesek - priložnost za deskanje na sipinah. Zavoji so za začetnika višja deskarska matematika, občasno bližnje srečanje s peskom pa zabavna začimba drvečega doživetja.

Le streljaj od mesta do peščenega prostranstva Deskanje na pesku je precej toplejša alternativa deskanju na snegu in neprimerljivo bolj suha od deskanja na vodi, čeprav se je mogoče dodobra spotiti tudi med vijuganjem po peščenih sipinah. Južnoameriške države s pridom izkoristijo vsako ped peska za ta atraktiven šport in tudi tropska Venezuela, ki ne zbere ravno obilo peščenih zaplat, prav nič ne zaostaja.

Narodni park Los Médanos de Coro leži le streljaj od mesta Coro, katerega staro mesto jedro s kolonialno arhitekturo je pod svojo zaščito vzel Unesco. Malce zaspanemu mestu z barvitimi kolonialnimi stavbami, številnimi galerijami in muzeji dajeta pečat tropsko podnebje in vetrc, po katerem je Coro dobil ime. Zdaj še na mavrični paleti mestnih ulic, naslednji hip pa v peščenem prostranstvu. Prav res, saj se peščene sipine dvigujejo kar ob glavni cesti, ki iz Cora pelje proti Paraguani, vzporednice cesti, ki jo je puščava že pogoltnila vase.

Deskarska matematika za začetnike Po v neskončnost raztegnjenih kilometrih vožnje od venezuelske prestolnice Caracas proti Kolumbiji je narodni park Los Médanos de Coro pravi blagoslov za zategnjene mišice, ki kar hrepenijo po pošteni telovadbi. Bodimo iskreni, ko prvič stojiš na deski, ki bo vsak čas "poletela", podrhtevanje kolen ni zanemarljiv pojav, a želja po pretegovanju okončin in zdravi merici adrenalina zmaga.

Ko si na vrhu sipine na bose noge pričvrstiš desko, dobro namazano z voskom, te le še trenutek loči od drsenja po peščenem morju z vetrom v laseh. Občasen nepričakovani piling ali bližnje srečanje s peskom, ki riše vzorčke na potni koži, le še popestri začetniško navdušenje. Za prve metre na drveči deski, ki bi se prekaljenemu deskarju zdela premikajoča se kot v počasnem posnetku, se je za najuspešnejši slog izkazala kar "diretissima". Zavoji so bili za spodaj podpisano namreč višja deskarska matematika, ki pride na vrsto ob naslednji učni uri na pesku … ali morda snegu.

Koristne informacije Država: Venezuela Glavno mesto: Caracas Uradni jezik: španščina Verstvo: Prevladuje krščanstvo. Valuta: venezuelski bolivar (1 EUR = 5,57 VEF) Vizum: Za državljane Slovenije vizum za bivanje do 90 dni ni potreben. Kdaj na pot: Od novembra do maja Zdravstveno opozorilo: Obvezno cepljenje proti rumeni mrzlici, priporočljivo cepljenje proti hepatitisu A in B, tifusu in steklini, pogojno obvezne tablete proti malariji in potrebna zaščita z repelenti.

Ne spreglejte