Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 5. 2012,
14.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

počitnice

Torek, 22. 5. 2012, 14.40

8 let

Z otroki na počitnice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Številni starši se po počitnicah s svojimi otroki vrnejo utrujeni in izčrpani. Zato si naslednje počitnice načrtujte po meri otroka - varne, sproščene in zabavne.

1. Prava počitniška destinacija Izbira prave počitniške destinacije je ključnega pomena, če želite, da boste vsi skupaj lahko uživali in se celo sprostili.

Pediatri poudarjajo, da otroci, mlajši od treh ali štirih let, še niso sposobni dojemati ali uživati v novem okolju. Zato izberite lokacijo po njegovi meri, saj boste tako kot družina lahko bolj uživali. "Počitnice na poti", kjer se boste ves čas selili iz kraja v kraj, ali obisk hrupnih velemest bo majhen otrok dojemal kot stres, zato lahko pričakujete nejevoljo, trmo, jokavost in dolge neprespane noči.

Pri izbiri destinacije imejte v mislih dejstvo, da zelo majhen otrok potrebuje kar dva do tri dni, da se aklimatizira in privadi na novo okolje.

2. Hotel ali apartma Udobnost, ki jo ponujajo hoteli, niso vedno primerni tudi za otroke. Bo že držalo, da boste v hotelu lahko uživali v široki ponudbi njihovih storitev, hrane in animacije. Če pa imate bolj živahne otroke, je mogoče primerneje, da tokrat razmislite o možnosti, da bi najeli večji apartma z balkonom, teraso ali atrijem. Tako boste vašim otrokom dopustili nekaj več svobode gibanja, vi pa se boste lahko bolj sprostili. Težava apartmajev je samo v tem, da si morate obroke skuhati sami, prikrajšani pa ste tudi za kakšno zabavno animacijo. Pretehtajte, kaj vam je pomembneje in šele nato se odločite.

3. Na poti Ne glede na to, kakšno prevozno sredstvo boste izbrali, najprej poskrbite za varnost in udobnost na poti.

- Z avtom: vaš otrok naj bo ves čas pripet v avtosedežu. Čeprav je večina staršev pri nas že dovolj ozaveščenih in svoje otroke pridno pripenjajo, pa včasih podležejo utrujenosti dolgih voženj in svojim otrokom dovoljujejo prosto premikanje po zadnjih sedežih. Temu se absolutno izogibajte, varnost naj vedno ostane na prvem mestu. Da bo vožnja prijetnejša, si vzemite več odmorov in vašim otrokom dovolite, da se na počivališčih nekoliko sprostijo in pretegnejo.

Med vožnjo se izogibajte tudi hranjenju in pitju sladkih ali gaziranih pijač. Če ima vaš otrok težave s slabostjo, mu vožnjo lahko olajšate s kakšno tableto proti slabosti, nekateri prisegajo tudi na zapestnice proti slabosti.

- Z letalom: vožnja z letalom je za večino otrok prava pustolovščina, ki pa pri dolgih letih lahko postane prava mora, saj se otroci začnejo dolgočasiti, postanejo sitni in jih je težko animirati. Zato s seboj vzemite kakšno zanimivo igro, njegovo najljubšo knjigo ali pa let kratkočasite s pripovedovanjem zgodbic.

- Z ladjo: vožnja z ladjo je prav tako zabavna, toda od vas zahteva večjo pazljivost, saj majhnega otroka ne smete nikakor pustiti samega. Zamotite ga lahko z opazovanjem morja, okolice, razkrijte mu ladjo. Če ima otrok težave s slabostjo, se z njim, če je le mogoče, raje zadržujte zunaj, v skrajnem primeru pa mu lahko ponudite tudi kakšno tableto proti slabosti. Če imate zelo živahnega otroka, mu raje nadenite reševalni jopič.

4. Na plaži Plaža je pravi raj za številne otroške dogodivščine, toda v prvi vrsti morate poskrbeti za njegovo varnost. - Na plažo se odpravite zgodaj zjutraj in pozno popoldne. Soncu se izogibajte med 12. in 16. uro. - Pri roki vedno imejte dovolj hladne tekočine, da se boste izognili dehidraciji. Najbolj primerna je voda ali nesladkani in ohlajeni čaj. - Svojega otroka vedno namažite s kremo za sončenje s faktorjem zaščite 30. Nujno morate poskrbeti tudi za kakšno pokrivalo, najmlajšim pa nadenite belo majčko. Kljub temu poskrbite, da bo otrok imel na plaži dovolj sence. - Redno mu preoblačite mokre kopalke. - Otroku, ki še ne zna plavati, nikakor ne dovolite skakanja v vodi brez vaše navzočnosti. Že minuta nepazljivosti je lahko usodna! - Izberite plažo, ki bo primerna za najmlajše. Čeprav sami uživate ob sončenju na skalah, pa so le-te za otroke lahko zelo nevarne.

5. V hribih

- Vzpone in izlete v hribe prilagodite otrokovi starosti in njegovi fizični pripravljenosti. - Dolge ture popestrite s številnimi odmori. - Pri manjših otrocih se izogibajte vzponom nad 3000 metri nadmorske višine. Težje vzpone opravite zelo počasi, vedno se prilagajajte otrokovi sposobnosti in nikakor ne vašim zastavljenim ciljem. - Poskrbite za pravo in kakovostno opremo, pri težjih in nevarnejših vzponih svojemu otroku nadenite zaščitno čelado. Ne pozabite na pravo zaščito pred soncem, namažite mu zaščitno kremo, na glavo mu nadenite primerno pokrivalo. - Ne pozabite na zadostni vnos tekočine, med odmori poskrbite za kakšen energijski prigrizek.

6. Obvezna oprema za na pot

Potovanje z otrokom zahteva kar nekaj dodatne prtljage. Poglejmo, česar ne smete nikakor pozabiti:

- torbe za prvo pomoč, ki naj vsebuje: obliže, analgetike, termometer, kreme in losjone proti mrčesu, povoje. - Zdravniške izkaznice (pred odhodom ne pozabite na zavarovanje v tujini). - Zadostnega števila lahkih oblačil, nekaj kopalk, ne pozabite tudi na kakšno jopico ali vetrovko. - Ne pozabite na njegove najljubše igrače. Da bo njihovo bivanje še nekoliko zabavneje, ga lahko na počitnicah presenetite s kakšno novo igračo. - Če je le možno, s seboj vzemite manjši voziček, sicer vam bo zavzel polovico prtljažnika. Ne pretiravajte z odvečno opremo. Dojenčki lahko spijo tudi v košari od vozička, za malčke pa le vzemite zložljivo posteljico.

Ne spreglejte