Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 5. 2012,
13.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

počitnice

Ponedeljek, 28. 5. 2012, 13.29

8 let

Varno na pot

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Skrb za varnost na potovanju se začne doma in traja, dokler se ne vrnete domov. Pripravili smo nekaj osnovnih napotkov, kako si olajšati skrbi in uživati počitnice kljub pastem, ki prežijo na vas.

Pakiranje Potovanje z malo prtljage je nasvet za vse popotnike, saj olajša potovanje in zmanjša skrbi, a če niste človek, ki bi mu to uspelo, poskrbite vsaj za naslednje:

- ne potujte z dragocenimi kosi nakita, ki pritegujejo pozornost;

- doma pustite stvari, ki so za vas neprecenljive vrednosti, tudi če ne gre ravno za družinsko dediščino;

- iz denarnice odstranite vse dokumente in kartice, ki jih ne potrebujete na poti;

- zdravila pustite zapakirana v originalni embalaži, saj ob morebitnem pregledu cariniku nočete razlagati, da te bele tabletke niso ekstazi; za nekatera zdravila je (tudi zato) s seboj dobro imeti potrdilo zdravnika. Nekatera zdravila so v določenih državah prepovedana, pozanimajte se, preden odrinete na pot z njimi;

- naredite kopije osebnih dokumentov, letalskih kart, potovalnega načrta, rezervacij ... Eno kopijo vzemite s seboj, drugo pustite doma v primeru, da vam bodo na pomoč morali priskočiti domači.

Na poti Ko ste enkrat na poti ali pa ste že prispeli do zaželene destinacije, poskrbite, da ne boste videti kot turist, čeprav je to lažje reči kot storiti. Omenili smo že, da dragocen in vpadljiv nakit pustite v predalu, izogibajte se nošenju torbic okoli pasu in nahrbtnikov na hrbtu. Manjšo torbo lahko nosite spredaj, pri potovanju z nahrbtnikom pa imejte prtljago nenehno na očeh.

Denarja, dokumentov in kreditnih kartic nikoli ne imejte vseh skupaj, torej vseh na enem mestu, ampak jih razporedite, da vam jih ne ukradejo vseh naenkrat. Vsega denarja ne nosite s seboj, ampak le toliko, kot ga potrebujete. Moški še vedno uporabljajo zvijačo, da denar skrijejo v čevlje, in ženske za modrček, če pa vztrajate pri denarnici, jo imejte v sprednjem hlačnem žepu.

Destinacija Dobro je vedeti, kam se odpravljate, pa ne mislimo le na ime države, ki jo boste obiskali. Spodobi se, da se pozanimate o tem, kaj vas čaka na poti in o tem, kaj lahko pričakujete, ko prispete na cilj, naj gre za etnografske običaje, pitnost vode ali zakonodajo posamezne države. Ko ste enkrat na cilju, se obnašajte kot domačini, ne kot vpadljiv turist in se držite naslednjih pravil:

- izogibajte se samotnim krajem, temnim ali slabo razsvetljenim ulicam;

- ne razlagajte, da ste turist, kakšne načrte imate, v katerem hotelu stanujete in koliko je številka vaše sobe;

- izogibajte se ljudem, ki vam zapirajo pot, vas zapletajo v pogovor, koliko je ura ..., saj gre lahko za žeparje;

- ne dajajte občutka izgubljenosti ali tavanja, vaša drža naj izdaja samozavest, tudi če ste se izgubili ali zgolj iščete smer. Najbolje je, da za smer vprašate uradno osebo, brkljanje po pametnem telefonu sredi ničesar vas lahko stane varnosti;

- če vas poskušajo oropati, se ne branite, ker ne veste, kaj tvegate. Bolje da vam ukradejo denar kot življenje.

Varnost za nežnejši spol Za ženske obstaja še nekaj pravil potovanja, ki se jih je dobro držati, da ne prihaja do neljubih dogodkov:

- oblačite se v skladu s kulturo dežele, pretirano izzivalno oblačenje pa naj v vsakem primeru zamenja zmernost;

- bodite vljudni, nikakor pa ne pretirano prijazni z domačini, tudi če ste dobili zastonj prevoz ali zastonj spominek;

- zadržujte se na obljudenih krajih in ne ubirajte temačnih bližnjic do hotela, pa če ste še tako utrujeni. Prebivališče si uredite v središču mesta ali le nekaj korakov stran;

- zabavajte se, a ne brez meja. Ne sprejemajte pijače (sploh ne alkoholne) od tujcev, tudi hrane ne, nasploh dajte vedeti, da imate stroge intimne meje, ki jih ne mislite prestopiti. Vsiljivemu vedenju se izogibajte, še preden pride do njega. Pa kaj potem, če obveljate za dolgočasno;

- poiščite si družbo, ki ji lahko zaupate, sploh če potujete sami. Popotniki redno pazijo na hrbet drug drugega, tudi če niso vaša idealna izbira.

Ne pozabite na varnost svojega doma "Priložnost dela tatu" in vlomilec bo raje izbral tisto stanovanje ali hišo, kjer bodo naleteli na najmanj ovir, opozarjajo policisti. Stavba, v kateri ni nikogar, ker so stanovalci na primer na dopustu ali ki je očitno brez varovanja, bo bolj verjetno tarča vloma kot obratno. Posebno "vabljiva" za vlomilce so odprta vrata ali okna, razpoložljivo orodje za dostop (na primer zaboji, lestev, ki omogoča dostop do drugače nedosegljivih oken ipd.), vrtnarsko orodje, s katerim lahko vlomilec nasilno vlomi, zapuščene žive meje ali visoke ograje ...

Policisti svetujejo, da zato pred daljšo odsotnostjo od doma:

- zaklenite vrata in zaprite okna,

- vklopite alarmno napravo,

- ključev ne puščajte na "skritih mestih", kot so nabiralniki, predpražniki, lončki za rože ipd.,

- o svoji odsotnosti ne puščajte sporočil (na telefonskem odzivniku ali na listkih),

- poskrbite, da bo videti, kot da je nekdo vedno doma (naj vam prijatelj ali sosed redno prazni poštni nabiralnik, dviguje rolete; vgradite časovna stikala za samodejno prižiganje luči, odpovejte dostavo časopisov ...),

- doma parkirana vozila zaklenite ter varno shranite dokumente in ključe, tudi rezervne,

- ne puščajte orodja ali drugih priročnih sredstev v okolici hiše,

- z vidnih mest umaknite vrednejše predmete,

- povejte sosedom, kako ste dosegljivi,

- zapišite si serijske številke vrednejših predmetov ali jih celo fotografirajte, po možnosti pa tudi označite (umetniške slike, nakit, tehnične predmete idr.).

Ne spreglejte