Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Petek,
21. 9. 2018,
16.40

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

Natisni članek

okoljevarstvo Reciklirani park

Petek, 21. 9. 2018, 16.40

5 let, 6 mesecev

V Rotterdamu je zraslo otočje, kot ga še ni bilo

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74
Reciklirani park | Foto Cover Images

Foto: Cover Images

Vse bolj raste zavedanje o globalni problematiki onesnaženja svetovnih voda s plastiko, kar zahteva temeljite sistemske spremembe v načinih njene uporabe in ravnanja. Ob čemer se pojavljajo različne pobude okoljskih organizacij in posameznikov, ki naslavljajo problematiko, predlagajo lahko tudi posamezne rešitve.

To poletje so v Rotterdamu odprli prototip plavajočega parka, ki je v celoti izdelan iz recikliranih plastičnih odpadkov. Struktura, umeščena na reko Meuse, je nastala iz elementov, ki bi sicer pristali v Severnem morju. Po poročilih nizozemskega ministrstva za okolje in infrastrukturo več kot tisoč kubičnih metrov plastičnih odpadkov namreč vsako leto prek reke Meuse odplakne v Severno morje. Glavni izvor tovrstnega onesnaženja pa so divja odlagališča, kmetijstvo, kanalizacija in industrija.

Projekt Rotterdamski Reciklirani park naslavlja globalno vprašanje onesnaženja svetovnih voda s plastiko. Plavajoči otoki so narejeni iz reciklirane plastike, zbrane v reki Meuse, ta bi sicer končala v Severnem morju,  | Foto: Cover Images Projekt Rotterdamski Reciklirani park naslavlja globalno vprašanje onesnaženja svetovnih voda s plastiko. Plavajoči otoki so narejeni iz reciklirane plastike, zbrane v reki Meuse, ta bi sicer končala v Severnem morju, Foto: Cover Images

Zbiranje in preobrazba odpadne plastike

Organizacija Recycled Island Foundation, ki se je v sodelovanju s 25 partnerji lotila projekta Recikliranega parka, je vzdolž rotterdamske reke najprej namestila različne sisteme pasti, v katerih so zbrali odpadno plastiko, to pa nato preobrazili v plavajočo strukturo, ki okolju in skupnosti prinaša več dobrobiti.

Plastično rotterdamsko otočje, ki skupno meri 140 kvadratnih metrov, je postalo priljubljena mestna točka, kjer se je mogoče ustavili na odmoru, malici ali klepetu. Zamisli pa so si, da bi strukture lahko bile tudi prizorišče koncerta na prostem. | Foto: Cover Images Plastično rotterdamsko otočje, ki skupno meri 140 kvadratnih metrov, je postalo priljubljena mestna točka, kjer se je mogoče ustavili na odmoru, malici ali klepetu. Zamisli pa so si, da bi strukture lahko bile tudi prizorišče koncerta na prostem. Foto: Cover Images

Nizozemski projekt naslavlja predvsem okoljsko vprašanje, saj so večji količini smeti preprečili, da bi končale v morju, odpadkom so dali drugo možnost oziroma vlogo. Je pa zelena javna površina na gladini reke postala zabavna in družabna mestna destinacija, zato si želijo, da bi zamisel tudi drugod. Možnosti za ta podvig že iščejo, načrti za uresničitev takšnih projektov še drugje po evropskih in svetovnih mestih pa so se tako že začeli.

V organizaciji Recycled Island Foundation načrtujejo projekt Recikliranega parka, nastalega na podlagi učinkovitih sodobnih tehnologij recikliranja, razširiti tudi po drugih lokacijah. | Foto: Cover Images V organizaciji Recycled Island Foundation načrtujejo projekt Recikliranega parka, nastalega na podlagi učinkovitih sodobnih tehnologij recikliranja, razširiti tudi po drugih lokacijah. Foto: Cover Images

Ker pa so v recikliranem parku zavetje našle tudi različne živalske vrste, struktura pripomore k ohranjanju vodnega ekosistema.

BrezvzenaPlastika
Trendi Poglejte, kako s kupovanjem teh kumar uničujete planet #foto
plastični odpadki morje onesnaženje
Novice Plastika konča v okolju, naši hrani in v naših telesih
plastika kit
Trendi Osupljiva skulptura iz petih ton plastike, pobrane iz morja #foto
Ne spreglejte