Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 4. 2013,
12.37

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 30. 4. 2013, 12.37

8 let, 5 mesecev

V najlepšo istrsko vas

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
V Padni, slikoviti vasici v zaledju Pirana, ta konec tedna prirejajo slavje v čast najpomembnejšima pridelkoma teh krajev, oljčnemu olju in bledežu.

Zakaj tja? Padna, vas na enem od vrhov Šavrinskega gričevja, nosi neuraden naziv najlepše vasi v (Slovenski) Istri. Vrh hriba, s katerega se je mogoče ob lepem vremenu razgledovati vse od morja pa do alpskih vrhov, naj bi bil naseljen že v antičnih časih. Osrednja točka vasi je cerkev svetega Blaža, zavetnika vasi, zvonik ob njej pa ima prav zanimivo zgodbo – vaščani so ga konec 19. stoletja zgradili s pomočjo bledeža (blitve), ki so ga prodajali v obalnih mestih.

Zakaj zdaj? Kmetijstvo je bil od nekdaj glavni vir zaslužka Padencev, najpomembnejša panoga pa je zagotovo oljkarstvo. Padna je obdana z nasadi oljk, med katerimi so nekatera drevesa menda stara celo več kot 300 let. V čast tekočemu zelenemu zlatu in seveda blitvi, s katero so si prislužili zvonik, ta konec tedna prirejajo praznik olja in bledeža, ki je že lani naletel na zelo pozitiven odziv.

Kaj se bo dogajalo? Obiskovalci bodo lahko od petka do nedelje okusili odlična oljčna olja iz Slovenske Istre, kulinarične mojstrovine iz bledeža ter druge izdelke, ki jih ustvarjajo prebivalci ene najlepših istrskih vasic.

Obiskovalci se bodo lahko sprehodili po vasi, na stojnicah poskusili domače dobrote in kupili oljčno olje. Prireditev bo ponudila tudi možnosti za številne aktivnosti in zabavo na pristni vaški "fešti". Vse dni bodo trikrat dnevno organizirani brezplačni vodeni ogledi Padne, za oglede pa bosta odprti tudi galerija Božidarja Jakca in cerkev sv. Blaža.

V času praznika organizirajo tudi športne aktivnosti, od t. i. Boškarinovega pohoda do kolesarskega "maratona".

Kako tja? Da vasice ne bi preobremenili z avtomobili, bo organiziran brezplačen avtobusni prevoz na relaciji Piran–Portorož–Lucija–Sečovlje–Padna. Odhodi iz Pirana bodo 10., 12., 14. in 16. uri, zadnji odhod iz Padne pa bo ob 19. uri.

Ne spreglejte