Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 10. 2014,
13.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Kazahstan letovišče turizem

Sreda, 29. 10. 2014, 13.52

8 let

V Kazahstanu bodo bogate turiste okopali v kaviarju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
S čim naj letovišče pritegne ruskega oligarha, ki že ima vse, kar lahko kupi denar? S kopanjem v najboljšem kaviarju, kajpak.

"Kaviarjev spa za prave gurmane" ali pa "ples s tjulnji" za tiste, ki jim namakanje v ribjih jajčecih ne diši. To je le del ekstravagantne, če ne že kar rahlo groteskne ponudbe, s katero želijo turiste pritegniti na kazahstansko obalo Kaspijskega morja, ki do zdaj ni slovela kot priljubljena turistična točka.

Ciljajo predvsem na bogate Ruse A to želijo Kazahstanci spremeniti z luksuznim letoviščem sredi puščave na vzhodni obali Kaspijskega jezera, ki ga nameravajo postaviti v nekaj letih. Načrti so ambiciozni, poroča kazahstanski spletni portal Tengri News, do leta 2020 pričakujejo že več kot pol milijona turistov letno, večino iz tujih trgov. Največ posla si obetajo z Rusi, pričakujejo pa tudi veliko obiskovalcev iz Srednje Azije in nekdanjih sovjetskih republik ter turiste iz Turčije in Srednjega vzhoda.

Manjka le še … denar za gradnjo "Utrip tega vznemirljivega letovišča bo čutil ves svet," obljubljajo v brošuri, a za zdaj to vznemirjenje ostaja le na papirju. Za 2,6 milijona evrov vreden projekt namreč še niso našli investitorjev, so za omenjeni spletni portal potrdili na kazahstanskem ministrstvu za trgovino in investicije, a obenem dodali, da je zanimanja veliko, med drugim naj bi interes pokazali v Iranu.

Polom podobnega projekta v Turkmenistanu To sicer ni prvi tovrsten projekt na obalah Kaspijskega jezera. Pred petimi leti so namreč podobno megalomansko letovišče odprli v sosednjem Turkmenistanu.

Bleščeče turistično mesto Avaza je bilo zamisel turkmenistanskega predsednika Gurbangulija Berdimuhamedova, a kljub milijardam evrov, ki jih je porabil za gradnjo, turistov ni od nikoder.

Ne preveč svetli obeti za Kazahstan, ki pa je vendarle nekoliko bolj odprta država kot Turkmenistan, letos so recimo za več držav sprostili vizumski režim, da bi se tako lažje umestili na turistični zemljevid.

Ne spreglejte