Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 8. 2012,
12.42

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 2. 8. 2012, 12.42

8 let, 5 mesecev

V deželo Petra Klepca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Kolpa poleti na svoje obale privabi obilo kopalcev, ki pa si običajno za namakanje izbirajo spodnji tok reke. Zakaj ne bi zavili v drugo smer in ji sledili vse tja do izvira?

Kolpa izvira na Hrvaškem v Gorskem kotarju, v narodnem parku Risnjak. Od tam se usmeri proti severu in pri Osilnici vstopi v Slovenijo, kjer se zlije s Čabranko, potem pa dobrih 100 kilometrov razmejuje Slovenijo in Hrvaško. V zgornjem delu teče po globoko vrezani dolini, obkrožena z visokimi hribi, kamnitimi stenami in pečinami, zaradi katerih je to za mnoge najlepši oziroma najslikovitejši del doline Kolpe.

Kam? Iz smeri Ljubljane se odpeljite proti Kočevju in naprej v smeri Delnic. Pred mejnim prehodom Petrina zavijte desno in cesta vas bo ob Kolpi pripeljala v Osilniško dolino, znano tudi kot dežela Petra Klepca.

Zakaj tja? Zgornji tok Kolpe z okolico je eden bolj nedotaknjenih delov narave pri nas. Občina Osilnica je najmanj poseljena občina v Sloveniji, na kvadratnem kilometru tam živi le okoli 10 prebivalcev. Ker je Kolpa zelo priljubljena pri kopalcih in zato v vročih dneh še posebej oblegana, boste največ miru zase našli višje ob reki.

Prebivalci se sicer pohvalijo tudi s tem, da naj bi tukaj živel Peter Klepec, silak, ki je ruval drevesa in iz krajev ob Kolpi pregnal Turke. Legendo poznajo tako na slovenskem kot na hrvaškem bregu Kolpe in Petra Klepca prav tako kot mi tudi Hrvati prištevajo med svoje ljudske junake, sicer pa je priimek Klepec resnično pogost na obeh straneh meje.

Kaj početi? Čeprav izvira in teče med visokimi hribi, Kolpa slovi kot najtoplejša reka v Sloveniji, k sreči pa tudi kot ena najčistejših. V spodnjem toku se njena temperatura dvigne tudi do 28 stopinj Celzija, sicer pa se tudi v zgornjem toku povzpne čez 20 stopinj Celzija in nudi prijetno osvežitev. Ob kopanju je v zgornjem toku priljubljen tudi rafting čez brzice, lahko pa se po reki podate s kajakom ali kanujem.

Okoliški gozdovi in hribi so kot nalašč za kolesarske in pohodniške rekreativce. Poti so namreč razgibane, a ne prezahtevne. Pohodi do najbolj oddaljenih vrhov trajajo največ sedem ur v obe smeri (seveda ne bo nič narobe, če si izberete kakšno krajšo pot), trpeli pa ne bodo niti kolesarji, saj je večina naravnih in kulturnih znamenitosti iz Osilnice, osrednje točke teh krajev, oddaljena največ deset kilometrov.

Kaj pa čez mejo? Če se že mudite tod okoli, bi bilo po besedah poznavalcev škoda izpustiti obisk izvira Kolpe. Na dan privre iz globokega kraškega sifona v narodnem parku Risnjak. Izvir je še vedno zavit v tančico skrivnosti, ker sifona zaradi močnega toka vode, ki vre izpod visoke pečine, potapljačem še ni uspelo v celoti raziskati.

Najbolj priporočljivo je, da se z avtomobilom pripeljete do vasi Razloge, tam parkirate in se po zaviti stezi spustite do izvira. Pot vam bo vzela kakšnih 15 ali 20 minut. Izvir je del narodnega parka in zato boste, če boste srečali čuvaja, plačali 30 kun (okoli 4 evre) vstopnine. Člani katerega od planinskih društev, tudi slovenskih, pa boste ob predložitvi članske izkaznice odšteli le polovico zneska.

Ne spreglejte