Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 8. 2014,
8.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

MasterCard

Ponedeljek, 4. 8. 2014, 8.17

8 let

Top 20 najbolj priljubljenih mest na svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Najbolj priljubljeno mesto med turisti je Bangkok, ki ga je v letu 2013 obiskalo 15,98 milijonov ljudi, sledita mu London in Pariz.

MasterCard že v svoji raziskavi Global Destination Cities Index od leta 2010 spremlja turistične obiske svetovnih mest in beleži rahlo spreminjanje v priljubljenosti destinacij in potrošniških navadah turistov.

Raziskava je pokazala spreminjajoči se trend potovanj, vedno bolj priljubljena postajajo azijska mesta, južno od Istanbula. Pravi turistični razcvet doživlja Bangkok, vedno bolj privlačen pa je Dubai, ki je v zadnjem letu doživel 10,9 odstotno rast. Turisti raziskujejo bogastvo in kulturo največjih svetovnih metropol in po podatkih MasterCarda vedno bolj pogumno segajo tudi globlje v denarnico.

Leta 2013 so v Bangkoku zabeležili največje število turistov, ki so v mestu tudi prespali, teh je bilo skoraj 16 milijonov, največ jih je priletelo iz sosednjih azijskih mest, Singapurja, Tokia in Hongkonga.

London, ki je bil prejšnja leta kraljeval na lestvici, je leta 2013 zabeležil manj obiskovalcev kot v prejšnjih letih, skupaj 15,96 milijonov, torej le nekaj manj kot Bangkok. Na tretjem mestu priljubljenosti je Pariz s 13,92 milijonov obiskovalcev.

Med peterico najbolj priljubljenih sta se uvrstila še Singapur z 11,75 milijoni obiskovalcev in New York z nekaj manj obiskovalci, to je 11,52 milijonov.

V katerih mestih turisti zapravijo največ denarja? Raziskava je dokazala, da se kupna moč turistov izboljšuje, saj med svojim bivanjem v tujini zapravljajo vsako leto več.

Največ denarja turisti pustijo v petouvrščenem mestu na svetu, New Yorku, kjer so v letu 2013 zapravili 18,6 milijard dolarjev, sledita mu London s 16,3 milijardami in Pariz s 14,4 milijardami.

V Bangkoku so turisti lani zapravili 14,3 milijarde, skoraj milijardo manj pa v Singapurju.

Katera evropska mesta so najbolj priljubljena? V Evropi med najbolj priljubljene veljajo prestolnice, za razliko od Barcelone, Milana in Muenchna. Lestvica je nespremenjena že dve leti zaporedoma:

Zanimiva je primerjava med številom turistov in vsoto, ki jo v posameznem mestu tudi zapravijo. Tako je London zmagovalec v obeh kategorijah, tudi Pariz je drugi tako v priljubljenosti kot v vsoti denarja, ki ga dobijo od turistov. Sicer pa največ denarja turisti pustijo v naslednjih mestih:

Kaj privlači turiste v najbolj obleganih mestih? Turisti v svojih destinacijah iščejo zabavo in pop kulturo, zanima jih zgodovina in umetniško-kulturna zapuščina mesta. Denar, ki ga zapravijo med potepanjem in raziskovanjem tujih ulic gre lahko tako v bogatenje ponudbe, močno pa vpliva tudi na gospodarsko rast posameznih mest, na ponudbo delovnih mest in nenazadnje na stalno zavedanje tamkajšnjih turističnih delavcev in lokalnih političnih veljakov, da je širitev ponudbe, prilagajanje željam in pričakovanjem turistov in izboljšanje infrastrukture, prihodnost njihovega turizma. Koristi mednarodnega turizma tako pogosto presegajo vrednost v denarju, saj vplivajo na kakovost in dinamiko urbane kulture.

Ne spreglejte