Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 12. 2012,
8.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 4. 12. 2012, 8.48

8 let

Tjulnji – namibijski jedci in pol

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kolonije tjulnjev ob atlantski obali Namibije in Južne Afrike letno pomlatijo več rib in drugega morskega življa, kot je skupni ulov namibijske in južnoafriške ribolovne industrije.

Po slani cesti od Portugalske do Namibije Ob Okostnjaški obali, iz katere v Atlantski ocean moli rt Cape Cross, se pogosto vleče megla, ki je za obisk namibijskega rezervata tjulnjev prav blagodejna, saj uduši človeškim nosnicam nič kaj všečne vonjave. V preteklosti pa je bila usodna za množico ladij, ki je končala na potuhnjenih čereh, zato je temu delu obale nadela tako strašljivo ime. Še pred tjulnji je svoje ozemlje na severozahodu Namibije zakoličil portugalski pomorščak in raziskovalec Diogo Cão, ki je kot prvi Evropejec sem priplul leta 1486. Kraljevo naročilo ga je po slani cesti usmerjalo v Indijo in na Dišavne otoke, spotoma pa je izvrševal ukaz, da vzdolž še neznane zahodne obale Afrike poišče izstopajoče kotičke in ozemlje s kamnitim križem označi za portugalsko.

Tjulnji, vriskajoč predirljiv napev ob Atlantiku Ozemlje je danes namibijsko, pravzaprav rtu Cape Cross ob z ribami radodarnem Bengalskem toku vladajo tjulnji. In vse črno je bilo, bi lahko rekli ob pogledu na obalo živalskega rezervata, kjer se v nepregledni množini gnetejo temni morski sesalci. Vriskajoč predirljiv napev, ki združuje mukanje, beketanje in še kakšen odtenek čivkanja, zganjajo norčije, zehajo, se muzajo, ljubkujejo ali kot brezskrbni turisti poležavajo na plaži. Kakšen še posebej dobro rejen predstavnik kolonije preganja svoje šibkejše tovariše, mladički pa se, sladkajoč se z mlekom, stiskajo k svojim materam.

Vsako leto konec novembra in začetek decembra se kolonija okrepi z novim zarodom modrookih mladičkov, ki kmalu dosežejo razsežnosti svojih roditeljev. Samice se zdijo prav manekenskih dimenzij, saj zberejo "le" do 120 kilogramov, samci pa se razbohotijo tam do 350 kilogramov. K temu seveda pripomore njihova ješčost, ki že meji na požrešnost, saj dnevno pomlatijo hrane za osem odstotkov svoje telesne teže. Kolonije tjulnjev ob atlantski obali Namibije in Južne Afrike letno pospravijo več kot milijon ton rib in drugega morskega življa, kar je približno 300 tisoč ton več od skupnega ulova namibijske in južnoafriške ribolovne industrije. Pošteni jedci, prav res!

Ne spreglejte