SiolNET. Trendi Potovanja
3,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Plitviška jezera: zaradi neprevidnih turistov prepoved japonk

3,18

termometer

 | Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Po novi nesreči turista, ki je v narodnem parku Plitviška jezera med snemanjem selfiejev padel in se hudo poškodoval, vodstvo parka razmišlja o uvedbi strožjih pravil za obiskovalce.

Pretekli konec tedna je v Plitvicah smrti le za las ušel 20-letni Kanadčan hrvaških korenin, ki je med ogledom slapov in jezer zavil z označene poti, obšel znak, ki prepoveduje prehod, zlezel skozi zaščitno ograjo in zlezel na rob visoke pečine – vse to, da bi naredil karseda spektakularen selfie.

Namesto fotografije pa je končal s hudimi poškodbami, saj mu je spodrsnilo in s 70 metrov višine je padel na obalo jezera. Sreča v nesreči je bila, da so njegov padec ublažila drevesa, sicer bi kaj lahko tudi umrl, poročajo hrvaški mediji.

Nesreče zaradi neupoštevanja pravil in prepovedi

Na skoraj povsem istem mestu je julija lani umrla 54-letna Slovakinja, ki se prav tako ni ozirala na opozorila in je zlezla skozi zaščitno ograjo, nato pa padla v smrt. Najbolj tragično nesrečo so v Plitvicah zabeležili pred devetimi leti, ko sta prek ograje razgledne točke splezala nemška zakonca in padla 70 metrov globoko v jezero Kaluđerovac. Ona je umrla na kraju nesreče, on pa nekaj ur pozneje v karlovški bolnišnici.

Zaradi vse pogostejših nesreč v Plitvicah načrtujejo strožja pravila, razmišljajo tudi o prepovedi vstopa v poletni obutvi. | Foto: Thinkstock Zaradi vse pogostejših nesreč v Plitvicah načrtujejo strožja pravila, razmišljajo tudi o prepovedi vstopa v poletni obutvi. Foto: Thinkstock

Med več kot milijon turisti, ki vsako leto obiščejo Plitviška jezera, v povprečju umre en obiskovalec. Kot so za hrvaški časopis Jutarnji list pojasnili v narodnem parku, pa so prav vse nesreče posledica neodgovornosti posameznikov in neupoštevanja pravil.

Prepoved vstopa v poletni obutvi?

"Na vseh vhodih v park so navedene prepovedi oziroma opozorila, ki strogo predpisujejo območja, kjer se je dovoljeno gibati. Vse to je zapisano tudi na vsaki vstopnici. Prav vse nesreče so se zgodile ljudem, ki so ta opozorila ignorirali," je za Jutranji list dejal predstavnik parka Ognjen Borčić in dodal, da bodo pravila verjetno kmalu še dodatno zaostrili. Zadnje med prepovedmi, ki so jo uvedli, je prepoved uporabe dronov, ena od idej pa je tudi prepoved vstopa v poletni obutvi, kot so natikači, japonke in sandali.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin