Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 10. 2020,
9.40

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30

3

Natisni članek

krajevno ime ime

Nedelja, 25. 10. 2020, 9.40

3 leta, 5 mesecev

Od Dilda do Ritoznoja: kraji z imeni, ob katerih se ljudje muzajo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30

3

Krajevno ime, ki ima nenavaden ali hudomušen pomen, lahko iz nepomembne vasi naredi turistično uspešnico. Zgodi pa se tudi, da je za domačine tako neprijetno, da ga raje spremenijo.

Prebivalci majhnega mesta v kanadski provinci Quebec so se pred nekaj dnevi na referendumu izrekli za to, da spremenijo ime svojega domačega kraja. Dovolj imajo namreč čudnih pogledov, ko ljudem povedo, da so doma v Asbestosu oziroma v azbestu po angleško.

Strupeno ime, ki ga je mestece z okoli sedem tisoč prebivalci dobilo zaradi velikega nahajališča azbesta v bližini, bodo še letos zamenjali z veliko bolj idiličnim Val-des-Sources oziroma Dolina izvirov.

V Dildu so ponosni na ime svojega kraja

Nenavadna, za koga tudi spotakljiva krajevna imena pa niso nujno nekaj, česar bi se prebivalci sramovali. Če ostanemo v Kanadi –v Novi Fundlandiji obstaja kraj, ki nosi ime Dildo. Vse do lanskega leta so se nad imenom muzali le domačini in redki obiskovalci, nato pa je zanj slišal znani TV-voditelj Jimmy Kimmel in mu v svoji oddaji posvetil vrsto prispevkov, med drugim si je želel postati celo župan Dilda.

Dildo, Kanada | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Od takrat je ribiško mestece s prav idilično podobo postalo precejšnja turistična atrakcija, ponujajo vse od prenočišč do organiziranih tur, imajo celo svojo mikropivovarno. Predvsem pa domačini niti malo ne razmišljajo o tem, da bi ime spremenili, ampak so izjemno ponosni, da so prebivalci Dilda.

V Fuckingu so jim neprestano kradli krajevne table

Verjetno najslavnejši kraj s spotakljivim imenom pa imajo naši severni sosedje. Vas Fucking v Gornji Avstriji blizu meje z Nemčijo že leta navdušuje in privlači predvsem angleško govoreče obiskovalce. Verjetno ni treba posebej pojasnjevati, pa vendar: "fucking" je v angleščini vulgarizem za spolno občevanje in čeprav se ime avstrijske vasi izgovori nekoliko drugače, je zaradi enakega zapisa ta postala neverjetno priljubljena.

Fucking, Avstrija | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Skozi leta so imeli prebivalci Fuckinga zaradi tega vrsto nevšečnosti, med katerimi so bili selfiji ob krajevnih tablah še najmanjša težava. Nekateri so selfije nadgradili tako, da so se ob tablah fotografirali goli ali pa se celo snemali med spolnimi odnosi, predvsem pa so table nenehno izginjale, dokler jih niso posebej zaščitili pred krajo. Kljub vsem preglavicam pa so prebivalci Fuckinga, le kakšnih sto jih je, trdno odločeni, da imena kraja ne bodo spreminjali.

Slovenski kraji s samosvojimi imeni

Kopico krajev z nenavadnimi, hudomušnimi in na druge načine posebnimi imeni imamo seveda tudi v Sloveniji, od Zgornjega in Spodnjega Kašlja do veliko bolj mednarodne Drame na Dolenjskem.

Drama, Dolenjska | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Pri večini imen pa njihovo posebnost prepoznamo le slovenski govorci. Krajevne table Poštene vasi pri Brežicah so menda podobno zaželene kot tiste v avstrijskem Fuckingu, marsikateri nasmešek izvabijo Polule pri Celju, kar nekaj pozornosti je deležno tudi Pedrovo pri Braniku. V bližini Trebnjega je medtem cel kup "živalskih" krajev: od Mačjega in Mišjega Dola do Kurje vasi, Račjega sela in Muhabrana.

Kar nekaj slovenskih krajev v svojem imenu nosi znoj: Znojile najdemo na več koncih Slovenije od Baške grape do Dolenjske, najbolj znan "prepoteni" kraj pa je nedvomno Ritoznoj. Obstaja vrsta zgodb, kako je to slikovito vinorodno območje pri Slovenski Bistrici dobilo svoje ime. Najbolj priljubljena govori o strminah, po katerih se vzpenjajo tamkajšnji vinogradi, in o ljudeh, ki jim ob napornem delu na teh pobočjih znoj teče s hrbta nekam pod pas. Bolj verjetna (in bolj dolgočasna) razlaga pa je, da naj bi imel nekoč v teh krajih svoje vinograde grof Ritter von Snoj.

Oglejte si še:

Trendi Top pet najdaljših imen krajev na svetu
Trendi Kraj, po katerem so ime dobili vsi Tivoliji po svetu – tudi ljubljanski
Novice Kako so slovenska podjetja dobila imena?
Ne spreglejte