Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 3. 2019,
15.25

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Nova KBM

Natisni članek

Nova KBM advertorial plačilne kartice potovanja

Četrtek, 28. 3. 2019, 15.25

2 meseca, 1 teden

Novi trendi v turizmu

Vsebino omogoča Nova KBM
Ferski otoki Danska | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Toplejši meseci so kot nalašč za vrhunska doživetja, ki si jih lahko privoščimo sami ali v družbi svojih najdražjih.

Vsako poletje ima svojo zgodbo. Letošnja zgodba naj se vrti okrog nepozabnih destinacij, ki nam bodo razširile obzorja. Vedno bolj pomembno postaja, kaj doživimo, in ne, kaj imamo. Pustolovski duh nam ne da miru in prav je, da si privoščimo nepozabna doživetja. Letošnji trendi nam narekujejo, da se umaknemo prenatrpanim turističnim biserom. To ne pomeni, da Benetke, London, Amsterdam ali egipčanske piramide niso več v igri, le previdno moramo načrtovati čas dopusta.

Najti pravo destinacijo zase

turizem letalo | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Odločimo se, da ne bomo turisti, ampak popotniki, torej bomo namesto hitrih ogledov raje posedali po lokalnih kavarnah in uživali v vsakodnevnem vrvežu mesta ter stanovali v primestnih soseskah.

Bodimo drzni in se odpravimo v neznane kraje. Zakaj pa ne bi letos šli na pozabljene Ferske otoke, ki so le kratek letalski polet oddaljeni od Velike Britanije, sicer pa spadajo pod Dansko. Veljajo za ene izmed najlepših otočij na svetu. Na tako imenovanih ovčjih otokih bomo razumeli, zakaj se je čaru severnih dežel tako težko upreti.

Poskusimo z virtualno in obogateno resničnostjo. Ne glede na to, ali virtualno resničnost obožujemo ali sovražimo, postaja del našega vsakdana. Vedno boljši pripomočki in aplikacije za 360-stopinjske oglede prostorov so dvignili turizem na povsem novo raven. Z lahkoto se v trenutku preselimo na Antarktiko, Bahame ali celo Mars. Sicer si lahko tudi realno potovanje obogatimo z dodatnimi vsebinami, ki nam jih omogočajo na primer VR-očala – kulturne znamenitosti lahko pred nami oživijo, obogatene z neverjetnimi zgodovinskimi zgodbami. Muzeji so s pomočjo obogatene resničnosti postali izjemno privlačni. Pa ne le muzeji, sodobna tehnologija tudi oglede na prostem spreminja v zgodovinska doživetja.

Videti več z očali obogatene resničnosti. | Foto: Getty Images Videti več z očali obogatene resničnosti. Foto: Getty Images

Pojdimo po poteh svojih prednikov. Naši predniki so lahko neusahljiv vir idej in zgodb. Smo prepričani, da poznamo kraje, kjer so živeli? Ali sploh vemo, kje so živeli. Še nikoli prej nismo imeli toliko možnosti spoznati, kdo so naši predniki. Za sestrične, strice in stare starše še vemo, kaj več pa je že stvar raziskovanja. Ker živimo v informacijski dobi in nam genetska znanost ponuja že veliko odgovorov, lahko zvemo, od kod v resnici prihajamo. Z DNK-testi lahko odkrijemo svojo lastno zgodovino, kar je lahko dober izgovor za nepozabno potovanje.

Bodimo okolju prijazni. Na pot se odpravimo z električnim vozilom, saj so polnilne postaje tako rekoč za vsakim ovinkom. Lahko se odpravimo po italijanski obalni cesti od Sorrenta do Salerna, od Lizbone do Porta, po dolini reke Loare ob veličastnih francoskih gradovih, po nemškem Schwarzwaldu, po znamenitem islandskem Zlatem krogu ali okrog škotskih gričev.

Poglejmo v vesolje. Astroturizem je nov trend v turizmu. Zavedanje o tem, da s svetlobnim onesnaženjem spreminjamo podobo nočnega neba in da številni še nikoli niso videli mlečne ceste, nas spodbuja, da obiščemo kraje, kjer so zvezde na dosegu roke. Med kraji, kjer vidimo najdlje v vesolje, je jugozahod ZDA – Utah, Arizona in Nova Mehika, kjer junija organizirajo vsakoletno "zvezdno zabavo". Na Japonskem se lahko odpravimo v nacionalni park Iriomote-Ishigaki ob južni obali, zanimivi so tudi odročni kraji na severu Velike Britanije.

Nočno nebo nad Okinawo | Foto: Getty Images Nočno nebo nad Okinawo Foto: Getty Images

Porazdelimo stroške

Potovanja nas obogatijo, vendar nam lahko predstavljajo finančno obremenitev, ki ji velikokrat nismo kos, vsaj ne naenkrat. Eden od načinov, kako si to finančno breme porazdeliti med več mesecev, je tudi plačilo na obroke. Letalske vozovnice in nastanitev nas tako ne bodo preveč udarile po žepu in potovanje bo lahko res brezskrbno.

Za vse, ki želite plačevati na obroke, Nova KBM omogoča obročno plačevanje s plačilno kartico Mastercard ali Visa. Obročno plačevanje je na voljo za nakupe od 50 do 5.000 evrov. Odločite se lahko za od 2 do 12 obrokov.

Za plačila na obroke aktivirajte Varnostni SMS.

Nova KBM | Foto:

Nagradna igra: uporabi kartico in se veseli nagrade

Nova KBM | Foto: Opravite vsaj dve obročni plačili s plačilno kartico MasterCard in sodelujte v nagradni igri. Izžrebali bodo 75 parov vstopnic za ogled filma Maščevalci: Zaključek in 20 zbirateljskih figuric.

Nagradna igra traja do 5. aprila 2019. Splošne pogoje nagradne igre najdete tukaj.

Postopek plačila na obroke

Nova KBM | Foto: 1. korak:

Nakup opravite kot vsak drug nakup s plačilno kartico.

2. korak:

Po opravljenem nakupu prejmete varnostno SMS-sporočilo, na katero odgovorite (v roku ene ure). V sporočilo zapišete želeno število obrokov.

Primer: Nova KBM | število obrokov | koda, ki jo prejmete s SMS-sporočilom: Nova KBM 2 35

3. korak:

Postopek je zaključen, ko prejmete povratno SMS-sporočilo o potrditvi nakupa. Primer: Vaše naročilo Nova KBM 2 35 je bilo sprejeto. Vaša Nova KBM

Če na sporočilo ne odgovorite, poravnate nakup v celoti v enem obroku, kot da gre za običajen nakup z odloženim plačilom.

Previdnost ni odveč

plačevanje, kartice | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Za plačila na obroke aktivirajte varnostni SMS, ki zagotavlja dodatno raven varnosti. Varnostno sporočilo SMS prejmete ob vsakem plačilu doma, v tujini, na spletu ali ob dvigu na bankomatu. T. i. offline plačila so izvzeta, tako varnostnega sporočila ne boste prejeli ob plačilu cestnine na določenih avtocestah in ob manjših brezstičnih plačilih.

Ob nepooblaščeni uporabi lahko takoj ukrepate. Varnostno sporočilo namreč vsebuje ključne informacije: opis transakcije, datum, zadnje štiri številke vaše kartice, znesek ter kraj in državo ter telefonsko številko, kamor pokličete v primeru suma zlorabe kartice.

Ob izgubi ali kraji kartice pokličite klicni center 00 386 1 583 41 83 ali brezplačno številko 080 27 67 (24 ur na dan).

Ne spreglejte