Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 11. 2015,
10.53

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Milano Kolosej MasterCard Rim advertorial

Petek, 27. 11. 2015, 10.53

2 meseca, 1 teden

Milano in Rim kot bela in rjava čokolada

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Oba sta sladka in oba imamo radi. Kaj pa tam početi?

Milano kot sinonim za nogomet in modo

Ko slišite sever Italije, verjetno najprej pomislite na Milano. Pravijo mu prestolnica severne Italije. Tu je doma visoka moda. In nogomet! Pravo nasprotje historičnemu Rimu z juga je Milano poslovno, industrijsko in predvsem zelo sodobno mesto. Osrčje Lombardije so 600 let p. n. št. naselili prišleki s severa – Langobardi, katerih izvor pripisujejo Skandinavcem. Morda so zato tu Italijani svetlejše polti in višje rasti kot na jugu Italije.

Kaj pa si lahko tu ogledate?

Če ste ali niste ljubitelji nogometa, si le pojdite ogledati katero od pomembnih tekem, na primer med Milanom in Interjem. To je tako kot na tekmi med NK Maribor in NK Olimpija, vendar na stoto potenco. Skoraj 86.000 glasnih in vročekrvnih navijačev navija za svojega favorita na stadionu San Siro.

Nasprotno nogometni sceni pa je ogled opere v svetovno znani operni hiši, milanski La Scali (Teatro alla Scala). Leta 1776 je staro gledališče nesrečno vzelo konec pod ognjenimi zublji, leta 1778 je znova na stežaj odprla vrata in tam so nastopala najbolj slavna svetovna imena. Del tega preprosto moraš biti vsaj za nekaj ur, saj je poleg uživanja v vrhunski glasbi posebna čast biti tako blizu umetnikom takšnega kova. Tudi če se ne boste udeležili koncerta katere od oper, si vsaj oglejte muzej, v katerem je na ogled mnogo spominkov glasbenikov in znanih pevcev.

Preden se zakadite v trgovine, le stopite še do tretje največje katedrale v Evropi, Gotske katedrale Il Duomo, ki je nastajala kar pet stoletij od 14. do 19. stoletja. Ste vedeli, da lahko sprejme kar 40.000 ljudi? 157 metrov dolga, 109 metrov široka, v belem marmorju – arhitekturni in kulturni biser, ki ga ne smete zgrešiti.

Zdaj pa šoping!

Če slišite New York ali Pariz, potem se takoj pojavi tudi asociacija Milano. Če kdo, potem imajo Italijani občutek za modo, stil, strast do lepih oblačil. Zapomnite si te ulice: Montenapoleone, Piazza Duomo oziroma na ulici Galleria Vittorio Emanuele II. Tu boste našli najbolj imenitne modne znamke in prestižne trgovine: Prada, Gucci, Versace, Salvatore Ferragamo, Valentino …

Rim kot muzej na prostem

Ah, Rim je tako šarmanten kot Italijani! Zato se ne obremenjujte, ali boste uspeli pregledati vse znamenitosti, ker jih je preprosto preveč za eno življenje. Raje se večkrat vrnite in si vsakič nekaj oglejte. Na rimskih ulicah kar vrvi od življenja, vendar na uživaški način. Ni hitenja v takšnem smislu, kot ga poznamo tu. Tam raje "kofetkajte", klepetajte, jejte in se sladkajte. Zapomnite si ime Trastevere – tam si boste dali duška z obiskom restavracij, nočnimi zabavami in pohajkovanjem. Prav tako v ulicah okoli Piazze Navone. Nujno poskusite jed, na katero si prebivalci Rima sila ponosni: saltimboca. To je telečji zrezek, ki je zvit skupaj z žajbljevimi listi in pršutom. Mmmmm! neTo je tudi smisel pravega južnejšega dela Italije: la dolce vita. Obvezno si kavalirji naložite svojo damo na vespo in jo popeljite naokoli.

Skok v zgodovino si le privoščite

Kakšno znamenitost si le oglejte, sedite na znamenite Španske stopnice, vrzite kovanec za srečo in ljubezen v Fontano di Trevi, predvsem pa za to, da se boste v Rim še vrnili.

Če vam burijo domišljijo skrivnostni hodniki, rovi, potem je obvezen obisk katakomb. Prek 800 kilometrov katakomb s podzemnimi grobnicami poganov in prvih kristjanov je prav filmskih in težko si je predstavljati, kako so jih skopali. Najzanimivejše so katakombe svetega Kalista (Catacombe di San Callisto). Izvirajo s konca 2. stoletja n. št. Tu je pokopanih več papežev iz prvih stoletij našega štetja, še vedno pa so ohranjeni tudi deli dragocenih fresk in napisi na nagrobnih ploščah.

Potem je tu Kolosej, ki je največji rimski amfiteater. Tu so se pogumni gladiatorji borili za življenje. Panteon se ponaša z lento najbolje ohranjene antične stavbe v Rimu in na svetu. Vatikan z baziliko sv. Petra pa je sploh zgodba zase, vendar boste zanj potrebovali cel dan. Ne pozabite na Angelski grad (Castel Sant’Angelo)! Ta okrogla utrdba je bila sprva mavzolej cesarja Hadrijana in njegove družine, pozneje pa je bila tudi papeška utrdba, zapor in vojašnica. Danes je v gradu muzej.

Ne spreglejte