Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 11. 2015,
11.48

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Maribor lestvica seznam turizem

Četrtek, 5. 11. 2015, 11.48

5 let

Med mesti, ki so po krivici spregledana, Britanci priporočajo Maribor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na seznamih mest, ki bi jih turisti nujno morali obiskati, se običajno vrstijo ista svetovno znana imena. Kaj pa mesta, za katera marsikdo še sploh slišal ni? Tudi med njimi je mnogo obiska vrednih.

Turistični novinarji britanskega časopisa Daily Telegraph so sestavili nekoliko drugačno turistično priporočilo – zbirko evropskih mest, na katera ob načrtovanju počitnic nikoli ne pomislimo, pa bi morali. Gre za mesta, ki so v senci prestolnic ali bližnjih metropol, zato se množice turistov zlivajo mimo njih, čeprav obiskovalcem ponujajo marsikaj zanimivega.

"Maribora ni vredno obiskati le v enem mesecu – novembru" Med te nesrečne, neupravičeno spregledane kraje so Britanci uvrstili tudi drugo največje slovensko mesto, Maribor. "Že glavno mesto Slovenije, Ljubljana, ni nabito polno, še manj turistov pa obišče Maribor, ki je bil leta 2012 evropska prestolnica kulture," se začenja zapis o mestu ob Dravi. Nato novinar Anthony Gardner doda: "Pravijo, da Maribora ni vredno obiskati le v enem mesecu – novembru."

Čemu ta nenavadna trditev? "Sredi zime gostijo svetovni pokal v alpskem smučanju, spomladi bližnji Ptuj gosti kurentovanje, karneval z nezemeljskimi mitološkimi liki, poleti Lent na nabrežju Drave zasedejo glasbeniki in ulični umetniki, jeseni pa je v okoliških vinogradih čas za trgatev. Le november velja za preveč turobnega, da bi se ukvarjali z njim." No, Gardnerju očitno niso povedali za martinovo, ki je tako kot po vsej Sloveniji tudi v Mariboru zagotovo eden najbolj veseljaških praznikov.

V družbi Osijeka, Skopja in Trsta Kakorkoli že, Maribor se je na omenjenem seznamu po krivici spregledanih krajev znašel v družbi še 20 mest. To so Bergamo (Italija), Vitoria-Gasteiz (Španija), Tavira (Portugalska), Osijek (Hrvaška), Skopje (Makedonija), Umea (Švedska), Treviso (Italija), Tbilisi (Gruzija), Nantes (Francija), Bregenz (Avstrija), Sion (Švica), Segovia (Španija), Guimarães (Portugalska), Lübeck (Nemčija), Vroclav (Poljska), Plovdiv (Bolgarija), Trst (Italija), Aarhus (Danska), Braga (Portugalska) in Eger (Madžarska).

Ne spreglejte