Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 2. 2015,
16.27

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

hotel turizem Hotel Aleksander

Torek, 24. 2. 2015, 16.27

7 let, 12 mesecev

Kako slovenski hotelirji poskrbijo za petične goste, ki iščejo luksuz?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Lahko Slovenija premožnim turistom ponudi dovolj razkošja? Preverili smo, s čim skušajo premožne turiste premamiti v slovenskih zdraviliščih in kako so nanje pripravljeni trgovci.

Slovenija s svojo po besedah številnih popotnikov, ki svoje vtise delijo na svetovnem spletu, idilično lego med gorami, morjem in nepregledno ravnino privablja turiste z vseh koncev sveta. Ti si lahko lepote naše dežele ogledajo v lastni režiji ali prek številnih aranžmajev, ki jih ponujajo turistične agencije, prespijo pa na enem izmed 122 tisoč ležišč, kolikor jih je po podatkih statističnega urada na voljo v slovenskih turističnih namestitvah.

Mi smo med vsemi preverili, kaj petičnim gostom, ki so vajeni zgolj in samo luksuza, ponujata hotela v dveh slovenskih zdraviliščih, Rogaški Slatini in Moravskih Toplicah.

Goste iz bogatih zalivskih držav v Prekmurje vabijo z novimi investicijami V Termah Vivat v Moravskih Toplicah so na začetku leta odprli nov, ločen bazenski kompleks, v katerega so vložili dober milijon evrov. Gre za del strategije, s katero nameravajo spremeniti strukturo svojih gostov.

Če to trenutno sestavlja 70 odstotkov domačih in 30 odstotkov tujih gostov, si želijo to razmerje do leta 2016 izenačiti na 50 odstotkov tujih in 50 odstotkov domačih gostov. S svojo razširjeno ponudbo bodo še intenzivneje privabljali goste iz nemško govorečih držav, držav nekdanje Sovjetske zveze ter bogatih zalivskih držav Dubaja, Katarja in Savdske Arabije.

Da bi ugodili strogim zahtevam hotelskih gostov iz omenjenih držav, se, kot nam je povedal direktor term Metod Grah, lotevajo investicij tako v hotelsko kot tudi drugo infrastrukturo, kar vključuje obnovo sob, prenovo wellness centra, gradnjo zdraviliškega centra in celo gradnjo električne polnilne postaje, ki zagotovi brezskrben obisk gostov, ki prisegajo na e-mobilnost.

Za Nemce črna termalna voda, za arabske goste bazen, ki omogoča ločeno uporabo Pika na i med investicijami, ki bodo po besedah direktorja pritegnile tuje goste, pa je novi notranji bazenski kompleks, katerega del je tudi bazen s črno hiperkarbonatno termalno vodo. To je, kot razloži Grah, še posebej pomembno pri nagovarjanju nemško govorečih gostov.

Omenjeni bazenski kompleks je namenjen izključno odraslim osebam, poleg tega pa omogoča tudi ločeno uporabo za določene ciljne skupine gostov, na primer ženske iz arabskega sveta, ki se v skladu s svojo kulturo in verovanjem kopajo ločeno od moških.

Certificiran halal hotel v Rogaški Slatini Privabljanje gostov iz arabskih držav je cilj tudi v hotelu Aleksander v Rogaški Slatini, kraju, ki je že tradicionalno zdraviliško pribežališče predvsem gostov iz držav nekdanje Sovjetske zveze.

Vodja hotela Aleksander Martin Šabec tega opiše kot butični hotel, ki se po njegovih besedah od preostalih razlikuje po tem, da lahko z gosti delajo na individualni ravni. To pomeni, da jim lahko glede na njihove želje pripravijo izlete, urejajo posebne tretmaje ter se jim brez težav približajo tudi s kulinaričnimi okusi in posebnimi dietami.

Goste iz arabskih držav dodatno pritegne tudi dejstvo, da so certificirani kot halal hotel, kar pomeni, da so prijazni do muslimanskih gostov, ki imajo svoj način prehranjevanja in določene zahteve glede bivanja.

Soba z zasebno teraso, džakuzijem in finsko savno Zgradba hotela, kot navaja Šabec, ponuja apartmajski tip sob večje kvadrature. Nekatere so v kopalnici opremljene celo z individualnimi finskimi savnami, njihov dragulj v ponudbi pa je soba z zanimivo številko, 777.

Gre za najprestižnejšo in posledično razumljivo tudi najdražjo sobo v hotelu, saj gostom, ki svoj čas v Rogaški Slatini preživijo v njej, ponuja prostorno zasebno teraso z džakuzijem, finsko savno in, kot zatrjuje vodja hotela, najlepši pogled na Rogaško Slatino. Vsem hotelskim gostom pa je, kot ponudbo še orisuje Šabec, na razpolago tudi wellness hotela, v katerega zunanji obiskovalci nimajo vstopa.

Prodajalci v trgovinah višjega cenovnega razreda se učijo rusko Petični gostje pa se, ko prispejo na eno izmed idiličnih dopustniških destinacij v Sloveniji, radi podajo tudi po nakupih. Nanje so tako dobro pripravljeni tudi slovenski trgovci, ki poskrbijo, da so njihovi svetovalci v trgovinah z oblačili tudi dobro jezikovno podkovani.

V trgovinah Emporium in Galerija Emporium tako svoje zaposlene dodatno izobražujejo, med drugim se učijo ruskega jezika, vsem, ne le izbranim kupcem pa ponujajo tudi osebno svetovanje, t. i. personal shopping.

Da se po nakupovalnem izletu tistim, ki prebivajo v katerem izmed hotelov, od prestolnice s trgovinami oddaljenih tudi več kot sto kilometrov, ni treba truditi s prenašanjem težkih vrečk s kupljenim blagom, pa lahko te, kot so nam povedali v trgovinah XYZ, dostavijo tudi kar v hotel.

Promocijo ponudbe ovira slabša dostopnost Slovenije s čarterskimi povezavami Same investicije in obsežna ponudba hotelov pa še niso dovolj za to, da bi na sončno stran Alp začeli množično potovati gostje iz omenjenih držav, poudarjajo v omenjenih zdraviliških hotelih. Pomembno vlogo pri tem po njihovih besedah igra tudi promocija.

Te se v Termah Vivat lotevajo s pomočjo turističnih sejmov v Londonu, Berlinu, Dubaju, Moskvi in Kölnu, a je to, kot pojasnjuje direktor Metod Grah, dolgoročen proces. Od tega, ko potencialnega poslovnega partnerja prepričajo o sodelovanju, do kontinuirane realizacije traja več kot tri leta. Oviro pri večji prepoznavnosti Slovenije med gosti z novih trgov predstavlja tudi slabša dostopnost Slovenije s čarterskimi povezavami, ki so, kot še navaja Grah, v današnjem času temelj uspešnega trženja tako destinacije kot države.

V hotelu Aleksander pri promociji trdno verjamejo v to, da najboljše informacije o hotelu lahko posredujejo njihovi gosti sami, ki želijo svojo izkušnjo deliti z najbližjimi, prijatelji in znanci. Ti po besedah vodje hotela Martina Šabca tudi najbolje vedo, kaj hotel ponuja in v kolikšni meri bo ta izpolnil njihova pričakovanja.

Ne spreglejte