Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 12. 2013,
12.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

zdravilišče terme Podčetrtek turizem diskriminacija Hrvaška referendum

Sreda, 4. 12. 2013, 12.33

8 let

Iz silvestrovanja (pomotoma) izključili homoseksualne pare

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zdraviliškemu središču v Podčetrtku se je pripetil spodrsljaj, ki lahko, kot kažejo izkušnje iz tujine, močno vpliva na obisk sicer zelo dobrih in zato zaželenih potrošnikov: istospolno usmerjenih.

Na slovenskih družbenih omrežjih se kot virus širi glas o Termah Olimia. A ne tako, kot bi si oni želeli – pravi vihar je namreč povzročil njihov silvestrski paket za pare, v katerem je marsikoga v oči zbodla vrstica "Družba, ki jo ljubim: Silvestrovanje namenjeno izključno moško-ženskim parom". V tvitosferi, blogosferi in drugih sferah je završalo, v Podčetrtku pa so napis hitro popravili v "Silvestrovanje namenjeno izključno odraslim parom."

Terme Olimia: Gre za napako, nikogar ne želimo diskriminirati Seveda smo Terme Olimia zaprosili za pojasnilo in kot kaže, se je zgodila "neljuba napaka". Vasja Čretnik, tamkajšnji vodja prodaje in marketinga, nam je zagotovil, da je šlo za "nerodno komunikacijo. Poudariti smo želeli, da gre za romantično silvestrovanje v dvoje, torej ni za večje, glasne skupine, ki bi motile druge goste. Nikakor pa nismo želeli na kakršenkoli način nikogar diskriminirati in se za napako, ki se nam je pripetila, globoko opravičujem," je poudaril. Dodal je, da so v Termah Olimia dobrodošli vsi gosti ne glede na istospolno usmerjenost.

Eva Gračanin iz organizacije Legebitra je medtem pojasnila, da je bil prvotni opis silvestrovanja jasna kršitev 3. člena Zakona o uresničevanju načela enakega obravnavanja (ZUNEO), ki prepoveduje diskriminacijo in viktimizacijo na kateremkoli področju družbenega življenja, kar vključuje tudi dostop do storitev. Obenem poudarja, da "hitro reagiranje različnih posameznic, posameznikov in medijev ter ustrezni popravek opisa in opravičilo vodstva Term Olimia kažejo na to, da se zavedamo, da je diskriminacija v Sloveniji zavržno dejanje".

Podobno se je zgodilo v Bovcu Podoben spodrsljaj se je sicer pred dobrim letom dni pripetil že v Bovcu. Tam je lokalna turistična organizacija v poletnem katalogu pri več ponudnikih prenočišč zapisala, da so tam homoseksualci nezaželeni, pozneje pa so se opravičili in pojasnili, da so pravzaprav hoteli zapisati, da so homoseksualci zaželeni, pa se jim je zgodila tipkarska oziroma tiskarska napaka.

Hrvaška izbrisana s seznama "do gejev prijaznih" turističnih destinacij Medtem se naši južni sosedje spopadajo s posledicami rezultata nedeljskega referenduma, s katerim so v ustavo zapisali definicijo zakona kot izključno skupnosti moškega in ženske. Evropska gejevska turistična zveza (GETA) namerava Hrvaško umakniti s seznama tako imenovanih do homoseksualcev prijaznih destinacij.

Geji veljajo za dobre potrošnike "Hrvaška je z rezultatom referenduma sporočila, da je država, v kateri niso vsi enaki. Sicer ne bomo pozivali k bojkotu Hrvaške kot turistične destinacije, vendar pa je logično, da istospolno usmerjeni turisti ne bodo želeli svojega denarja puščati v krajih, kjer se ne počutijo dobrodošli, ampak kot drugorazredni državljani," je za hrvaški časnik Jutarnji list pojasnil predstavnik zveze Paul Barnes. "Razumeti morate, da ne gre le za gejevsko populacijo, ampak tudi za ljudi okoli njih, njihove prijatelje, družino …" je dodal in poudaril, da so geji izjemno dobri potrošniki. Jutarnji list ob tem dodaja oceno, da evropski istospolno usmerjeni turisti za potovanja in na njih letno zapravijo okoli 50 milijard evrov, ameriški pa kar 64 milijard evrov.

Na Hrvaško naj bi sicer vsako leto pripotovalo okoli 200 tisoč istospolno usmerjenih turistov, ocenjuje Hrvaška turistična zveza, v kateri so sicer prepričani, da rezultati referenduma ne bodo vplivali na priljubljenost Hrvaške med gejevskimi turisti. "Na Hrvaškem so še naprej dobrodošli vsi gosti ne glede na njihov materialni status, spolno usmerjenost ter versko ali kakršnokoli drugo opredelitev," poudarjajo.

Umik z ruskega trga Sicer pa je GETA zaradi ostrih, proti homoseksualcem naperjenih zakonov s seznama zaželenih destinacij umaknila tudi Rusijo. Posledica? Ameriška turistična agencija Atlantis svojih ladij križark z več tisoč homoseksualnimi turisti ne pošilja več v Sankt Peterburg.

Ne spreglejte