Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 10. 2011,
17.00

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Blatno jezero potopis

Torek, 11. 10. 2011, 17.00

1 leto, 11 mesecev

Badacsony: z vinogradniških gričev v podzemno jezero

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Severno obalo Blatnega jezera prepredajo vinogradi, si so oktobra, vinotoka, že porodili vino, le streljaj od posvetnih užitkov Badacsonyja pa se skriva še ena znamenitost – podzemno jezero v Tapolci.

Vinogradniška tradicija iz rimskih časov Badacsony je tako ime gričevnate regije na severni obali Blatnega jezera kot tudi ime mesta v njenem nedrju, oba pa sta poznana po vinogradništvu s tradicijo še iz rimskih časov.

Bazaltni osamelci nedaleč od jezerske obale so edinstveni geološki preostanki nekdanje vulkanske aktivnosti iz obdobja zatona rimske province Panonije. Naseljujejo jih nekatere redke živalske in rastlinske vrste, njihova prisojna pobočja in gričevnato vznožje pa bohotno poraščajo vinogradi. Badacsony je le eno od 22 vinorodnih območij na Madžarskem. Relativno hladno podnebje Karpatske doline je sicer primernejše za pridelavo belih vin, a se madžarski vinogradniki lahko pohvalijo tudi z vedno več kakovostnimi rdečimi vini.

Pogled "z Goričkega v Piran" Potep po madžarski vinorodni pokrajini je posebno doživetje, ki ga bi še najbolje opisala Kreslinova uspešnica Z Goričkega v Piran, saj ti pogled z višine prek z vinogradi posajenih gričev seže vse do Blatnega jezera, ki od daleč spominja na morje. Na prisojnih pobočjih nad madžarskim "morjem" se torej medi belo in rdeče grozdje, ki je v sredini oktobra že v tekočem agregatnem stanju. Tako oktober upraviči starinsko ime vinotok, ko kozarec pozlati beli pinot, chardonnay, traminec, rumeni muškat, renski rizling ali lokalni badacsonytördemic zeus bogatega okusa.

Tapolca s podzemnim jezerom Le streljaj od vinogradov Madžarska ponuja še eno zanimivo doživetje – podzemno jezero Tapolca. Dobrih 15 metrov pod mestom si je petkilometrski jamski sistem utrl pot med miocenskimi apnenčastimi skladi, v katere se je ugnezdilo tudi podzemno jezero, napolnjeno s kraškimi vodami. Te se mešajo s termalnimi vrelci, kipečimi iz globin, in raztapljajo apnenec, tako da so prvotni težko prehodni rovi v stoletjih postali prave podzemne kamrice in dvorane, po katerih se je mogoče popeljati s čolnom. Kratko, a sladko doživetje menda dobrodejno vpliva tudi na dihala, saj mestna bolnišnica skoraj 100-odstotno vlago z visoko vsebnostjo kalcija in stalnih 20 stopinj Celzija izkorišča za zdravljenje bolezni dihal.

Tapolca ni zanimiva le pod zemljo, ampak tudi na površju, saj je nadvse prikupno in barvito mesto žepnih dimenzij. Srednjeveško središče mesta je cerkev iz 13. stoletja, po turških vpadih v 17. stoletju prenovljena v baročnem stilu. Za najbolj romantični predel mesta pa velja Malom-tó, ribnik ob mlinu, ki je danes le še slikovit spomin na mlinarsko zgodbo Tapolce. Na poti do zgornjega ribnika pogled ujame še Štiri letne čase, čudovito kiparsko stvaritev Lászla Martona.

Ne spreglejte