SiolNET. Trendi Potovanja
1,51

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Anketa med Ljubljančani: kakšen naj bo osrednji ljubljanski trg?

1,51

termometer

Trg republike, Ljubljana
Foto: Ana Kovač

Med prebivalci in prebivalkami Ljubljane ter njene širše urbane regije poteka spletna anketa z vprašanji, povezanimi z ureditvijo in uporabo osrednjega ljubljanskega javnega prostora – Trga republike.

Za Mestno občino Ljubljana anketo o pogledih na vlogo Trga republike izvaja Center za prostorsko sociologijo na fakulteti za družbene vede, ki se je tako lotil raziskave o pomenih in rabi odprtih javnih prostorov (površin) v Ljubljani na splošno in s poudarkom na omenjenem ljubljanskem trgu. Svoje mnenje tako lahko prek spleta oddajo prebivalci in prebivalke mesta, njegovi uporabniki in uporabnice.

❓ Si želite, da bi bil Trg republike bolj zelen ali morda bolj zapolnjen z ulično opremo? 🌳🛋️🌺 Ali pa je to prostor, ki...

Posted by Mestna občina Ljubljana on Tuesday, 19 June 2018

Vprašanja, povezana s Trgom republike, merijo na načine njegovega (morebitnega prihodnjega) urejanja in opreme – "med drugim, ali je to prostor, ki mora ostati 'prazen' in namenjen le državnim prireditvam, ali ga je treba z opremo približati vsakodnevni rabi meščanov in ali je primeren za začasne rabe in katere so te''.

 

stolpnica TR3 Dom Uradno: legendarna ura na TR3 bo spet delovala

trg republike, policija, kovček Foto: STA Kaj so možne vsebine Trga republike?

Med možnimi načini rabe trga so naštete različne možnosti, do katerih se anketirani ali anketirana opredeljuje z ocenami od 1 do 5. Med navedenimi vsebinami so na primer, ali naj bo to prizorišče začasnih razstav, mestnih in državnih prireditev, zasnovan kot park ali pa naj ostane prazen, izčiščen prostor.

Ob tem je anketirani tudi vprašan o svojih dojemanjih simboličnih funkcij različnih ljubljanskih trgov, o njihovih reprezentacijskih pomenih in drugem.

V spletni anketi je mogoče sodelovati do 1. julija.

Trg republike, Ljubljana Trendi Jugoslovanski beton: v New Yorku na ogled ljubljanski Trg republike

Trg republike

Trg republike, ki je največji v Ljubljani in predstavlja reprezentančni mestni prostor, definirajo stolpnice, Cankarjev dom, veleblagovnica Maximarket in parlament. Zadnji ima pomemben urbanistični, arhitekturni in simbolni pomen. Zasnoval ga je arhitekt Edvard Ravnikar, potem ko je leta 1960 zmagal na natečaju za gradnjo novega političnega središča. To je nastalo na mestu, kjer je od 17. stoletja stal največji ljubljanski vrt.

Ta je bil sprva v lasti grofov Turjaških, pozneje je postal Nunski vrt, arheologi pa so tu odkrili tudi pomembne ostanke antične Emone.

Kompleks, ki so ga postopno gradili več kot dvajset let, zajema osrednjo ploščad, dve visoki, 12-nadstropni trikotni stolpnici z značilnim zaključkom (stavbi Nove Ljubljanske banke s prizidkom in poslovna stolpnica TR3), ki sta bili dokončani leta 1976, ter horizontalno stavbo veleblagovnice Maximarket. 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin