Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 11. 2014,
17.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

kariera LinkedIn študenti

Nedelja, 9. 11. 2014, 17.03

8 let

Zakaj bi moral vsak študent biti na LinkedInu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Spletno omrežje LinkedIn je poslovna platforma, ki v zadnjih letih spreminja poslovno komunikacijo in kadrovanje. Razkrivamo, kako lahko tudi študentom koristi pri ustvarjanju kariere.

Eden od načinov, kako se ustvarjanja kariere lotiti na sodoben način, je spletno omrežje LinkedIn, na katerem si uporabnik ustvari svoj profil in ga zapolni z informacijami o svojih delovnih izkušnjah, kompetencah, izobrazbi in drugih spretnostih, ki mu lahko koristijo pri iskanju dela

Študenti so na LinkedInu ena od najbolj rastočih skupin uporabnikov, zato njegovi svetovalci vse več pozornosti namenjajo mladim. Na predavanju, ki ga je organiziral karierni center Fakultete za družbene vede, je strokovnjakinja za LinkedIn Brigita Lazar Lunder iz MBA študentom in diplomantom razkrila, kako s profilom na tej spletni strani prepričati tiste, ki iščejo novo delovno moč.

Dober CV ni dovolj, šteje premišljen nastop na družbenih omrežjih Dandanes ni pomemben le dober življenjepis, pomembna je prisotnost na družbenih omrežjih. Zato naša spletna podoba šteje. Družbena omrežja so vedno bolj vplivna tudi pri navezovanju poslovnih stikov. 

LinkedIn je življenjepis, ki se ves čas spreminja. Tam se lahko povežemo s pravimi ljudmi, ki nam lahko pomagajo ustvariti mrežo poznanstev, prek katerih lahko hitreje pridemo do želenega dela, ne le do del, ki jih najdemo v razpisih. 

"Vsak kadrovski direktor,  'headhunter' ali delodajalec vam bo povedal isto stvar: najboljši način, da najdete delo, je mreženje, ki vključuje tudi družbene medije," meni Lazar Lundrova.

LinkedIn trenutno uporablja več kot 39 milijonov študentov po svetu. Čeprav je LinkedIn poslovna platforma, lahko premišljena prisotnost na njem mladim omogoči, da so še pred koncem študija in pred vstopom na trg delovne sile povezani z ljudmi, ki jim lahko konkretno pomagajo pri karierni poti.

Ključni so podatki do vključno četrte točke, saj se ti prikazujejo tudi v brskalniku, se pravi tudi tistim, s katerimi še niste povezani. LinkedIn je mednarodno spletno okolje, zato je pametno, da pišemo v angleščini. Pri tem premislimo tudi o tem, ali bi se pri zapisu imena in priimka izognili šumnikom čžš. 

Pomembne so tudi ključne besede. Če na primer iščemo delo v odnosih z javnostmi, čim večkrat uporabimo to besedno zvezo. 

Do dela z mreženjem in priporočili Mreža poznanstev z LinkedIna nam pomaga s priporočili, ocenami, namigi. Ob tem nam platforma omogoča tudi spremljanje ogledov profila. "Si je tvoj profil ogledal kdo, ki dela v tvoji sanjski službi, ti lahko pomaga do pripravništva ali pomembnega kontakta? Poveži se!" pravi Brigita Lazar Lunder. 

Pomembno je tudi vključevanje v skupine, kjer se združujejo strokovnjaki z različnih področij, študentje istih smeri, člani študentskih društev. A tega ne počnimo vsevprek, svari svetovalka. Nastop na spletu naj bo premišljen.

LinkedIn ni mesto za klepetanje s prijatelji. Svoje stike moramo nabirati in izbirati premišljeno, ne smemo pozabiti, da gre za poslovno platformo. Komunikacija naj bo v prvi osebi ednine, saj predstavljamo sebe. Vsak je svoja blagovna znamka, ki jo sestavljajo znanja, kompetence, izkušnje, posebnosti. 

Profil na omrežju LinkedIn lahko postane naša poslovna vizitka, zato lahko povezavo nanj vključimo v druge profile (Twitter, blog, Facebook, spletna stran) in v podpis spletne pošte. 

Ne spreglejte