Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 2. 2017,
18.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

1

Natisni članek

Nina Jelen starševstvo odnosi Časoris

Četrtek, 23. 2. 2017, 18.45

6 let, 7 mesecev

Kaj prinaša in zahteva (od vas) Teden sreče?

Učiteljica Nina želi ustvariti teden, ko bo v Sloveniji največ nasmejanih ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

1

Nina Jelen | Foto Osebni arhiv

Foto: Osebni arhiv

V ponedeljek se nasmehnite neznancu, v sredo ne skoparite s pohvalami in v petek ne z objemi. Napišite pismo (pa ne v elektronski obliki), objemite koga, ki ga sicer običajno ne. To je le nekaj nasvetov, ki jih je učiteljica Nina Jelen strnila v pobudo za Teden sreče. "Po opravljenih nalogah vam občutek sreče zagotovo ne uide," zagotavlja.

Na spletnem časopisu za otroke Časoris je na pobudo osnovnošolske učiteljice Nine Jelen zrasla kampanja z naslovom Teden sreče. Ta nas v praksi spodbuja, da si s povsem preprostimi in vsem dosegljivimi nalogami prihodnjih sedem dni spremenimo v teden s pozitivno noto.

"Ni treba veliko, da nekomu polepšaš dan," je prepričana Nina Jelen, učiteljica iz podružnične šole Podkum. "Včasih je dovolj že to, da se nekomu nasmehneš ali da ga pohvališ." (Na fotografiji: Jelenova s svojim knjižnim prvencem z naslovom Ženičke in strički za daljnimi grički). | Foto: "Ni treba veliko, da nekomu polepšaš dan," je prepričana Nina Jelen, učiteljica iz podružnične šole Podkum. "Včasih je dovolj že to, da se nekomu nasmehneš ali da ga pohvališ." (Na fotografiji: Jelenova s svojim knjižnim prvencem z naslovom Ženičke in strički za daljnimi grički). Miselni odmik od poročanja o nasilju

Jelenovi se je ideja porodila ob preoblici negativnih dogodkov, ki so se zgodili v preteklem tednu (odpuščanja v časopisni hiši Delo, pretep do smrti in prenos na Facebooku).

"Zgodilo se je veliko slabih stvari. Samo nasilje in grozna črna kronika. Kaj naj torej povem otrokom, učiteljem in staršem? Spet o nasilju? Kako se mu izogniti, kako reagirati? Ja, prav je, da slišijo takšne nasvete, ampak mene je od vsega tega temnega kar zvijalo v trebuhu. Sploh se nisem mogla pripraviti do razmišljanja in celo pisanja o tem.

Potem pa me je kar tako mimogrede prešinilo, morala bi razmišljati ravno obratno.

Ljudje se moramo spet spomniti na to, da svet ni tako grozen, da se dogajajo lepe stvari in da res ni treba veliko, da nekomu polepšaš dan.

Včasih je dovolj samo to, da se nekomu nasmehneš ali ga – pazi to – celo pohvališ!" je idejo osvetlila učiteljica Nina.

Kako si sami ustvarimo Teden sreče?

Zakaj torej gre? Zato, da vsak dan v tednu izpolnimo eno od nalog, ki bodo nekomu (posledično pa tudi nam) polepšale dan. Naloge so preproste in resnično jih lahko izvaja prav vsak.

Naloge, ki jih lahko opravite v prihodnjem tednu in z njimi nadaljujete tudi po njem. | Foto: Naloge, ki jih lahko opravite v prihodnjem tednu in z njimi nadaljujete tudi po njem.

Tako denimo za uvod v teden sreče – ta se začenja v ponedeljek, 27. 2. in konča v nedeljo, 5. 3. – njegova pobudnica predlaga, da se nasmehnemo neznancu. "Lahko se nasmehneš, prijazno pokimaš, celo pozdraviš. Lahko je to tudi tista tečna soseda, ki se je ponavadi raje izogneš," je zapisala v koledar.

Učiteljica Nina Jelen (z rožnatim krilcem) med predstavo Ženičke in strički za daljnimi grički. | Foto: Osebni arhiv Učiteljica Nina Jelen (z rožnatim krilcem) med predstavo Ženičke in strički za daljnimi grički. Foto: Osebni arhiv
Torek, 28. 2., naj bo namenjen deljenju prijaznih sporočilc. Lahko jih pustite na avtu, v torbi, zataknete v zvezek ali prilepite na ogledalo, pustite na mizi, skrijete v knjigo, lahko tudi v toast, če so vam všeč nevsakdanje stvari.

V sredo, 1. marca, se po navodilih Nine Jelen lotimo pohval. Ne skoparite z njimi. Pohvalite  nekoga, ki tega ne bo pričakoval. "Prodajalko v trgovini, soseda, kuharico, sošolko, ki misli, da sploh ne veš, da obstaja, mlajšega bratca, svojo mami … Posebej pa vam priporočam, da pohvalite svojo učiteljico," našteva Nina, ki jo je širša javnost spoznala prek pisma, ki ga je napisala svojim učencem in je lansko poletje zaokrožil po spletu.


Ne prezrite:


Četrtek, 2. 3. naj bo rezerviran za pisanje pisem. "Lahko je napisano na listek, lahko na telefonu, lahko ga pošlješ po navadni pošti, kar bo še bolj kul. Še tisočkrat bolj kul bo, če bo za nekoga, ki ga niti v sanjah ne bo pričakoval," predlaga.

V petek, 3. 3. si vzemite čas za objem in to nekoga, ki ga ne objemate kar vsak dan, dan pozneje, v soboto, 4. 3. pa pomagajte družinskemu članu. "Ampak pomagaj tako, da bodo mislili, da sanjajo. Če nikoli ne pomiješ kopalnice, naj bo danes 'zglancana' do zadnje pike. Pobriši prah na policah. Pomij tla. Skuhaj kosilo. Pa ne zahtevaj nato žepnine. Danes so tvoja dejanja zastonj," piše Nina.

Rezervirajte si teden za deljenje pohval, ne skoparite z nasmeški, presenetite s prijaznimi sporočilci in objemi. Pomagajte znancu ali neznancu, napišite pismo. | Foto: Thinkstock Rezervirajte si teden za deljenje pohval, ne skoparite z nasmeški, presenetite s prijaznimi sporočilci in objemi. Pomagajte znancu ali neznancu, napišite pismo. Foto: Thinkstock

Teden sreče se konča v nedeljo, 5. 3., ko Nina predlaga, da posnamete selfie z nekom, ki ga imate radi. "Pa povej mu, zakaj ga imaš rad. Ni treba, da ob tem oba fašeta sladkorno. Lahko to zaviješ na tak način, da bo izpadlo zelo kul. Na primer …  Babi, danes si pa spekla najboljše palačinke ever! Moj dragi mož … danes si pa res lepo smrčal ponoči. Kot čisto prava simfonija."

Ko so naloge opravljene, sledi ...

Če boste opravili vse predlagana naloge, vam občutek sreče ne uide, zagotavlja pobudnica tedna sreče, ki si želi, da bi se  nalog lotilo čim več ljudi. "In če bo to res ... če se bo novica o Tednu srečnih ljudi delila med ljudmi, res ni vrag, da ne bo to teden, ko je bilo v Sloveniji največ nasmejanih ljudi. Tako nasmejanih kot takrat, ko ješ palačinke, kajne?"

Novice v jeziku, prilagojenim otrokom

Pobuda je bila objavljena na spletnem časopisu za otroke Časorisu, ki ga s pomočjo petih sodelavk in ilustratorja ustvarja novinarka in urednica Sonja Merljak Zdovc, ki si želi, da bi tudi s pomočjo tega spletnega časopisa medijsko opismenili otroke.

 | Foto: "Dogodki v prejšnjem tednu so pokazali, da otroci tudi brez nas pridejo do informacij, a jih ne znajo vedno pravilno razumeti. Bolje, da jim informacijo posredujemo na njim primeren način in da jih predebatirajo s starši, kot pa da to kaplja po njih, kot je to na pogovorih na igrišču in si stvari predstavljajo po svoje."

Upam, da se bo sporočilo Časorisa, ta se bo kot platforma učencem skušal približati tudi skozi novinarske delavnice, da lahko vsi prispevamo, da bo svet lepši, širilo med ljudi.

Ne spreglejte