Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 2. 2017,
15.47

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

Natisni članek

starševstvo odnosi Lea Čerin

Sreda, 22. 2. 2017, 15.47

6 let, 7 mesecev

Lea Čerin, pedagoginja iz zavoda Rumena hiška

Počitnice so počitnice, otroci naj imajo možgane "na off"! #intervju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23
Lea Čerin | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Tako kot imamo odrasli med dopustom radi mir pred službo, naj imajo otroci med počitnicmi mir pred šolo, svetuje pedagoginja in mama treh deklic Lea Čerin.

Počasi se končuje prvi del počitnic, rezerviran za otroke iz vzhodnega dela Slovenije, prihodnji teden bodo v njih lahko uživali otroci iz zahodnega dela države. Naj starši otrokom med počitnicami pustimo proste roke ali naj jim določamo urnik? Kaj menite vi?

Ali naj imajo otroci med počitnicami možgane na 'off'?

  • Seveda, vsaj takrat.
    91,56 %
    206 glasov
  • Ne, saj jim gredo takoj neumnosti po glavi.
    3,56 %
    8 glasov
  • Nimam otrok, me ne zanima.
    4,89 %
    11 glasov
Oddanih 225 glasov

Kakšen naj bi bil po vašem mnenju kakovosten počitniški čas? Je to obdobje brezdelja, polnjenja baterij? Ali naj bo tudi počitniški teden strukturiran, kot je večina šolskega leta, da se otrok ne razvadi?
Sama zagovarjam, da otrokom pustimo, da imajo med počitnicami res počitnice. Naj dajo vsaj ta čas možgane "na off", kot radi rečemo. Tudi odrasli imamo v času dopusta radi proste dneve, ko si lahko odpočijemo od službe in vseh obveznosti, ki nam med letom jemljejo čas. Enako velja za otroke. Ti imajo že med šolskim letom dovolj strukturiranega časa.

Šolsko leto je natrpano s strukturiranim vedenjem, naj bodo vsaj počitnice čas za spontanost. | Foto: Thinkstock Šolsko leto je natrpano s strukturiranim vedenjem, naj bodo vsaj počitnice čas za spontanost. Foto: Thinkstock

Naj bo to tudi čas, ko otrok lahko nadoknadi manjkajočo šolsko snov, ali naj ima tudi pri tem počitnice v pravem pomenu besede?
To pa je bolj kot ne odvisno od šole oziroma učitelja.

Nekateri stremijo k temu, da govorne nastope, predstavitve plakatov, razna ocenjevanja tempirajo na obdobje po počitnicah, saj  bodo takrat imeli dovolj časa za učenje.

Temu se težko upiramo. Če je ocenjevanje napovedano, si je pač tudi med počitnicami treba vzeti čas za šolo. Najbolje, da to storimo v dogovoru z otrokom.

Morda se bo šoli posvečal eno uro na dan ali pa v drugi polovici počitnic, medtem ko ima prvo polovico še vedno lahko povsem prosto. To je odvisno od družine.

"Moje izkušnje kažejo, da mlajši otroci zlahka odklopijo šolo. To pomeni, da v petek popoldne šolsko torbo odložijo in se je do nedelje zvečer niti ne dotaknejo," pravi Čerinova. | Foto: Matej Leskovšek "Moje izkušnje kažejo, da mlajši otroci zlahka odklopijo šolo. To pomeni, da v petek popoldne šolsko torbo odložijo in se je do nedelje zvečer niti ne dotaknejo," pravi Čerinova. Foto: Matej Leskovšek


Ne prezrite:


Omenili ste, da ste odrasli med dopustom odklopimo od službe. V današnjem času je to bolj kot ne nemogoče. Se vam zdi, da otroci še imajo to sposobnost?
Moje izkušnje kažejo, da mlajši otroci zlahka odklopijo šolo. To pomeni, da v petek popoldne šolsko torbo odložijo in se je do nedelje zvečer niti ne dotaknejo.

Saj vemo, kako je, ko otroke stalno sprašujemo, ali imajo kaj za šolo, pa do nedelje zvečer večinoma dobivamo negativne odgovore, nato pa se spomnijo na vse mogoče obveznosti, ki so se jim ves konec tedna spretno izmikali.

Ni družine, ki tega ne bi doživela (smeh, op. a.). Fascinantno se mi zdi, da lahko otroci šolo povsem odklopijo.

S puberteto se otroci začnejo osamosvajati in ne želijo več vsakega trenutka preživeti s starši.  | Foto: Thinkstock S puberteto se otroci začnejo osamosvajati in ne želijo več vsakega trenutka preživeti s starši. Foto: Thinkstock

Se to s prehodom v srednjo šolo spremeni?
Mislim, da se. Srednja šola jih malo strezni, odrastejo, zanima jih, kaj bodo počeli v prihodnosti. Odločitev za srednjo šolo naj bi sprejel otrok sam in zanjo tudi prevzel odgovornost.

Mislim, da je tretji letnik srednje šole že skrajni čas, ko se otroci zavedajo pomena učenja.

Kako pomembna je po vašem mnenju bližina staršev med počitnicami? Sem slaba mama, če si ne morem privoščiti tedna dni dopusta v času šolskih počitnic? Najstnikom to verjetno bolj ustreza kot majhnim otrokom?
Točno tako. Starejši kot so, raje so sami, medtem ko so mlajši bolj veseli, če so starši doma. Želijo si, da bi skupaj kaj počeli, želijo si pozornosti staršev.

Ko se otrok znajde na pragu pubertete, se to nekako konča. Takrat se želijo osamosvojiti. Dobesedno iščejo, katera sošolka ali sošolec je sam doma, in gredo raje tja. (smeh, op. a.). Mislim, da je to razvojno nekaj povsem normalnega. Pubertetniki se osamosvajajo in nas ne potrebujejo več toliko, kot so nas potrebovali nekoč.

Nič ni narobe, če so kakšen dan sami, je pa seveda dobro, če jim naložimo kako nalogo.

In če se vrnem k vprašanju: nič ni narobe, če starši ne morejo biti doma ves čas počitnic. Naj ta čas nadomestijo tako, da si vsaj popoldne rezervirajo čas za otroka, če je to mogoče. Otroci imajo takrat več časa. Nimajo nalog, običajno niti popoldanskih dejavnosti. Počitniški teden lahko res dobro izkoristite.

Ni nujno, da so starši ves čas doma, razen če tako čutijo in si naredijo počitnice.

Ni treba, da imate vse šolske počitnice dopust, otroku se lahko posvetite tudi popoldne. Ker ne bo imel šolske naloge niti obšolskih dejavnosti, bo časa dovolj. | Foto: Thinkstock Ni treba, da imate vse šolske počitnice dopust, otroku se lahko posvetite tudi popoldne. Ker ne bo imel šolske naloge niti obšolskih dejavnosti, bo časa dovolj. Foto: Thinkstock

Včasih smo imeli dva tedna zimskih počitnic, danes so krajše, a so bolj pogosto na šolskem koledarju. Je teden dni dovolj, da si otrok odpočije?
Če bi vprašali otroke, bi seveda rekli, da ne, vendar pa mislim, da je teden dni povsem dovolj. Mislim, da odklop potrebujejo in da jim ga moramo dovoliti.

Šola je po svoje prisila, ki ni po njihovi lastni volji, in ko jih silimo v nekaj, kar jim ne ustreza, potrebujejo odklop.

Verjetno tudi to, da v tednu počitnic lahko dlje časa gledajo televizijo in zvečer dlje časa ostanejo pokonci. Če jim to seveda ustreza in če to lahko zdržijo.

Dajmo jim občutek, da so počitnice in da lahko kaj naredijo tudi po svoje. Naj se sami spomnijo, kaj si želijo početi in kako si bodo organizirali dan.

Če so starši dopoldne v službi, se na primer lahko dan prej dogovorijo, kaj bo otrok počel, kam bo šel, kaj bo naredil.

Lahko jim damo kakšno gospodinjsko zadolžitev. Naj zložijo vsaj posodo iz pomivalnega stroja, ni treba, da vse dopoldne gledajo TV (smeh, op. a.).

Ne spreglejte