SiolNET. Trendi Odnosi
Oglasno sporočilo
  • Messenger
  • Messenger

Šola, ki jo otroci z veseljem obiskujejo

International English School
Oglasno sporočilo

Zelo pomemben del otrokovega odraščanja in razvoja se zgodi v vrtcu in šoli, kjer učitelji niso zgolj podajalci znanja, temveč se v tem okolju odvijata tudi socializacija in osamosvajanje, otroci se začenjajo zavedati odgovornosti in svoje vloge v skupnosti.

Mednarodni vrtec in šola IES Ljubljana International School posebej poudarja razvoj mednarodnega zavedanja in vzgoje otrok v aktivne državljane na lokalni, državni in mednarodni ravni, sprejemajo pa otroke od enajstega meseca do devetega leta starosti. "Mednarodni poudarek se začne pri dvojezičnosti, saj so že od vstopa v vrtec pri enajstih mesecih aktivnosti v angleščini in slovenščini, pri tretjem letu pa uvedemo še nemščino. Dodaten poudarek mednarodnega aspekta upravičimo s pridobljenim nazivom svetovne šole IB, kar pomeni, da smo dosegli visoke standarde, ki so zahtevani za pridobitev avtorizacije izvajanja programa International Baccalaureate Primary Years Programme (IB PYP). Z različnimi aktivnostmi otroke vključujemo v okolje in tu se resnično trudimo, da se ves čas nekaj dogaja. Oktober je bil zelo pester," je povedala ravnateljica šole Katharine Knott in pojasnila, da so v preteklem mesecu potekale različne aktivnosti, kot so obisk doma za ostarele, s čimer spodbujajo medgeneracijsko povezovanje in razumevanje drug drugega, obisk Unicefa, kjer spoznavajo pravice in odgovornosti otrok, izlet v Narodno galerijo in Arheološki park, redno pa obiskujejo tudi živalski vrt in bližnjo kmetijo.

"Svojega prvega otroka sem vpisala v vrtec IES, ko je bil star 11 mesecev. Pritegnilo me je predvsem to, da je že od začetka imel dve učiteljici – eno angleško in eno slovensko govorečo. Vedela sem namreč, da je mogoče popoln 'naglas' enostavno osvojiti le do 8. leta. Vendar si niti v svojih najbolj optimističnih predstavah nisem mislila, da bo že v nekaj letih tako enakomerno pridobival oba jezika in se v obeh suvereno pogovarjal.

Šele ko je šel v prvi razred, sem dojela, v čem je program IES tako drugačen od drugih. Otroka pripravi do tega, da aktivira svoje možgane, da razmišlja. Da je usmerjen v akcijo in da išče inovativne rešitve za probleme, ki jih srečuje. In predvsem, da razvija radovednost in strast do učenja. Danes obiskuje tretji razred in krepko presega vse svoje vrstnike tako po znanju kot tudi po zrelosti in sposobnosti, da 'se znajde'.

Ne samo, da enakovredno obvlada slovenski in angleški jezik, temveč se počasi začenja pogovarjati tudi v nemščini. In, kar je najbolj pomembno, v šolo hodi izjemno rad in zaradi posebnih metod, ki jih uporabljajo, je učenje zanj resnično – igra."

SB, mama tretješolca v Ljubljana International School

Učenje prek tem poizvedovanja

IES Ljubljana International School je rastoča šola, vsako leto zraste za en razred, v šolskem letu 2018/19 so odprli najvišji četrti razred. V prihodnosti načrtujejo odpiranje novih razredov, vse do končane osnovne šole. Kurikulum je zasnovan na temah poizvedovanja, ki spodbujajo radovedne možgančke in vzbujajo dodaten interes. Poizvedovalne teme razširjajo znanje in razumevanje kot tudi razvoj širokega nabora spretnosti, ki jih otroci potrebujejo v današnjem svetu. Vsaka skupina otrok, tudi najmlajša, ima slovensko in angleško govorečega učitelja oziroma vzgojitelja. Skupaj vodita različne tedenske aktivnosti, pri tem pa otroke spodbujata, da izrazijo sebe, raziskujejo svoje učenje ter poskušajo poglobiti razumevanje v obeh jezikih.

"Otroci so po naravi radovedni in željni informacij. Učenje s pomočjo poizvedbe in raziskovanja otrokom omogoča, da raziščejo naravno radovednost in se sprašujejo o rečeh. Otroke spodbuja, da raziščejo svoja neskončna vprašanja in najdejo odgovore na svoj način, zato se otroci radi učijo in so navdušeni nad učenjem. V zelo mladih letih razumejo namen učenja in imajo hkrati do tega veselje. Prav vse otroke iz našega vrtca in šole sem že slišala reči, da se z veseljem učijo in da imajo šolo zelo radi," je povedala ravnateljica.

International English School

Še ena pozitivna posebnost IES je zagotovo to, da sta vrtec in šola v hiši, ki je bila zgrajena posebej za ta namen, na prijetni lokaciji v Podutiku, obdani z gozdovi in travniki, kar otrokom omogoča, da v spodbudnem okolju dobro napredujejo. Vsak dan imajo na urniku angleščino, matematiko, raziskovanje in slovenščino. V sklopu raziskovanja imajo učne ure družboslovja, naravoslovja, športa, glasbene in likovne umetnosti. Pri tem predmetu organizirajo tudi čim več zanimivih dogodkov in izletov, ki so navadno  v dopoldanskem času, popoldne po kosilu pa učenci nadaljujejo pouk. Vsi predmeti se izvajajo ločeno v angleškem in slovenskem jeziku ter se med seboj tudi povezujejo.

Trikrat na teden imajo učenci tudi nemščino, ki se povezuje z raziskovanjem. "Po pouku združimo vse šolarje. Takrat se lahko igrajo, ustvarjajo ali raziskujejo na tabličnih računalnikih, po 16. uri pa so zunajšolske ali popoldanske aktivnosti," je povedala ena izmed učiteljic.  

Med učnimi urami imajo učenci tri obroke – dopoldansko malico, kosilo in popoldansko malico – ki so sestavljeni iz ekološko pridelanih sezonskih živil, tako da otroci v šoli zaužijejo resnično kakovostno hrano. Po dopoldanski malici in kosilu imajo polurni odmor. "Če je le mogoče, so učenci takrat zunaj na igrišču ali pred šolo. V primeru slabega dežja pa se umaknemo v telovadnico ali v eno izmed učilnic. Učenci imajo radi odmore, ker takrat lahko počnejo, kar si želijo, med drugim pa se tudi družijo z otroki iz drugih skupin," je še dodala učiteljica.

Za starše, ki želijo otroke že od mladih nog vključiti v spodbudno dvojezično mednarodno okolje, IES Ljubljana International School organizira brezplačni preizkusni dan – enodnevno integracijo in seznanitev z načinom dela v skupini.

Naročnik oglasnega sporočila je IES Ljubljana International School.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin