Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Maša Belak

Sreda,
13. 12. 2017,
20.35

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

pisava disleksija branje

Sreda, 13. 12. 2017, 20.35

6 let, 4 mesece

Rešitev za ljudi z disleksijo?

Maša Belak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
plaža branje | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Grafični oblikovalec Christian Boer je izumil Dyslexie - računalniško pisavo, ki je ustvarjena za tiste, ki se borijo z disleksijo. Ta osebe omejuje pri branju in razumevanju napisanih vsebin.

Izumitelj je imel že od nekdaj težave z branjem. Ko je imel pred sabo stran napisanega besedila, so se črke obračale in združevale v neberljivo zmešnjavo. "V razredu sem se poskušal spomniti izgovorov za svoje počasno dojemanje. Od tega, da sem imel slab dan, do tega, da sem bil utrujen," je pojasnil za tuje medije.

Disleksija omejuje sposobnost branja in razumevanja prebranega. Je motnja veščin branja in pisanja, pri kateri se zamenjujejo ali spregledajo črke in besede. Oseba z disleksijo ima prednostno in bolj razvito desno polovico možganov, zato probleme rešuje drugače kot drugi.

"Ali sem neumen?"

Boer se je začel spraševati, ali je neumen in zakaj so vsi drugi sošolci nekaj že prebrali do konca, medtem ko sam ni prišel niti do polovice besedila. Šele ko je bil star šest let, je njegova mati ugotovila, da ima njen sin težave, ki bi lahko bile povezane s čim resnejšim.

Disleksija v odraslosti ne izgine, ampak spremeni svoj obraz.  | Foto: Thinkstock Disleksija v odraslosti ne izgine, ampak spremeni svoj obraz. Foto: Thinkstock

Diagnosticirali so mu disleksijo. Kljub posebni pomoči, ki jo je prejemal v šoli, njegovih težav še vedno ni bilo konec. Med študijem se je odločil, da bo sam naredil nekaj, kar mu bo pomagalo, in tako je nastala Dyslexie.

Dyslexie teži k asimetričnosti

Pisava temelji na težavah, ki jih lahko imajo dislektiki pri branju. Zaradi načina, na katerega njihovi možgani procesirajo vizualne informacije, večkrat zamenjajo, obrnejo ali zrcalijo črke, kar jim otežuje prepoznavanje dejanskih črk. Črka b je lahko torej videti kot d, p kot q, h kot n in tako naprej.

Večina pisav temelji na tem, da so črke čim bolj enotne, kar pa je za dislektike največja težava, saj se jim zdijo vse še bolj podobne. Njegova pisava pa se razlikuje ravno v tem, da ne teži k enotnosti, ampak k asimetričnosti. Nekatere črke imajo zato daljše črte, da bolj izstopajo in jih je lažje prepoznati.

Pisava je bolj asimetrična. | Foto: Christian Boer Pisava je bolj asimetrična. Foto: Christian Boer

Njegove črke imajo še debelejši spodnji del in tanjši zgornji del. "Če obrneš kolo, bo opeka vedno padla na tla. Enako je s črkami. Če jih obrneš navpično, bodo videti nenaravno, če bo debelejši del še vedno na vrhu," je pojasnil Boer.

Črke so zgoraj tanjše in spodaj debelejše. | Foto: Christian Boer Črke so zgoraj tanjše in spodaj debelejše. Foto: Christian Boer

Pisava na voljo na spletu

Pisava je od leta 2011 na voljo na spletu. Od takrat si jo je naložilo že več kot 300 tisoč ljudi, večinoma za domačo uporabo, ne manjka pa niti šol, fakultet in podjetij. "Res si želim, da bi kaj takšnega obstajalo, ko sem bil mlajši," je dodal izumitelj.

Ne spreglejte