Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 12. 2013,
12.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 20. 12. 2013, 12.50

8 let

Petarde – nočna mora domačih ljubljenčkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Največkrat skupaj z ljubljenčki trpijo tudi njihovi lastniki, ki pa pogosto ne vedo, kaj lahko storijo, da bo njihovi živali bolje. Za nasvet smo prosili pasjo strokovnjakinjo Alenko Spazzapan.

Alenka Spazzapan je strokovnjakinja za vedenje psov in ustanoviteljica pasje šole City dog, pod okriljem katere deluje tudi pasji hotel, v katerem se vsako leto okoli novega leta zbere kar lepo število psov, ki skupaj z Alenkino pomočjo preživijo pokanje petard. Posredujemo vam njene nasvete in izkušnje, kako ravnati s psi (in drugimi živalmi), da bo silvestrovo samo en glasen dan v letu, ki ga je treba znati obvladati.

Ne tolažite Psov ali mačk ne božajte, objemajte ali verbalno tolažite, čeprav jih je strah, saj jim tako sporočate, da je njihovo vedenje pravilno, zato bodo nadaljevali. Prav tako jim z držo in vedenjem ne sporočajte zaskrbljenosti, strah pred poki se na primer pri psu z leti – predvsem zaradi človekovega neprimernega vedenja – običajno samo še stopnjuje.

Ponudite zavetje Živali strah pred pokanjem vodi do hudih čustvenih stisk in jim predstavlja velik stres, ki se kaže s telesnimi znaki, kot so tresenje, pospešeno dihanje, prekomerno slinjenje, beganje po prostoru, stiskanje v kot, lahko tudi lajanje, cviljenje in pospešeno dihanje. Kadar je stanje že tako hudo, je nujno, da živali omogočimo, da se lahko zateče v prostor, ki si ga izbere sama: običajno izberejo temne ali nekoliko odmaknjene prostore, kot so kopalnica, omara, lezejo pod posteljo ... Lahko jim pomagamo s predvajanjem klasične ali pomirjujoče glasbe in spustimo rolete, da ne vidijo eksplozij petard.

Živali ne kaznujte Na noben način, predvsem pa ne fizično! Prav tako psa ne silite, da ostane v nekem položaju ali na mestu, ki ste mu ga določili. Živali se s strahom niso sposobne razumsko spopadati, zato jim moramo pomagati.

Psa na vrvico Ker je pasja prva reakcija na petarde beg, ga obvezno vozite ven na povodcu, sprehodu pa se izogibajte zvečer, ko je pokanje najbolj glasno, opravite ga v jutranjih urah in čez dan, prav tako se izogibajte naseljem ali družabnim prireditvam, kjer je uporaba pirotehničnih sredstev večja. Če pes živi v pesjaku zunaj, ga lahko za nekaj časa preselite noter ali v garažo, kajti mreža ga ne bo zaščitila pred petardo, ki lahko prileti v pesjak. Prav tako psa, ki se boji pokanja, ne puščajte samega oziroma brez nadzora, ker se lahko poškoduje, vedno naj ima možnost umika v varno zavetje, ki si ga izbere sam. O uporabi zdravil se morate obvezno posvetovati z zdravnikom.

Ostanite mirni Pes običajno spremlja reakcije svojega vodje, zato bo opazil, če se boste vedli zaskrbljeno, nemirno ali če boste pokanju namenili preveč pozornosti, saj mu tako dajete vedeti, da je nekaj narobe. Poskušajte ostati nevtralni, predvsem pa psa zamotite in mu preusmerite pozornost – če je zaradi pokov preveč prestrašen in pozorno posluša, mu ponudite priljubljeno igračo in se začnite z njim igrati. Lahko dela tudi različne vaje in trike, seveda pa ga morate zelo pohvaliti in nagraditi. Postopoma bo pes morda ugotovil, da se mu kljub pokanju dogajajo dobre stvari.

Ne spreglejte