Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 5. 2014,
13.55

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Dan ljubezni šola

Petek, 23. 5. 2014, 13.55

11 mesecev

Najlepši dan ljubezni iz otroških grl (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenija je danes uglašena v imenu ljubezni do glasbe. In prav zato smo v Dragomlju obiskali tamkajšnjo osnovno šolo, kjer so otroci prepevali eno najlepših slovenskih pesmi o ljubezni.

Pesem Dan ljubezni, ki so jo napisali Tadej Hruševar, Dušan Velkaverh in Dečo Žgur, je izšla leta 1975, izvajala pa jo je skupina Pepel in kri, ki jo je istega leta premierno predstavila in z njo tudi zmagala na Opatijskem festivalu. Zmaga je za skupino pomenila tudi nastop na Evroviziji in pesem s pozitivnim besedilom je postala prava uspešnica, danes, dobrih 40 let pozneje, pa velja za zimzeleno uspešnico, ki jo prepeva že tretja generacija. In tako je v Osnovni šoli Dragomelj in drugih šolah po Sloveniji ta pesem zazvenela iz otroških grl. A v Dragomlju so imeli tudi posebnega gosta. Otroke je že zgodaj zjutraj obiskal avtor besedila pesmi Dušan Velkaverh in z njimi skupaj pesem tudi zapel.

"Ta pesem doživlja svoj 41. rojstni dan in vedno znova sem presenečen, kako se ta pesem ni pozabila, pač pa je skozi štiri desetletja postala še bolj priljubljena. Vesel sem, da bodo danes pesem peli po vsej Sloveniji, še posebej pa mi je pri srcu, da sem imel priložnost poslušati ta 350-članski otroški zbor celotne šole. To je res lepo doživetje," nam je povedal Velkaverh, ki pravi, da, ko je pesem pisal, je čutil, da bo pesem uspešna. "Če pišeš zabavno glasbo, pišeš za širši krog in se poskušaš posvetiti temam, ki se bodo dotaknile vsakogar. Dan ljubezni pripoveduje na optimističen način o tem, da bo prav vsak nekoč doživel svoj dan ljubezni. In prav ta pozitiva, to, da se bo to zgodilo, to je bistvo te pesmi," nam je še povedal Velkaverh.

Projekt so v Osnovni šoli Dragomelj sprejeli medse, ker je to po njihovem mnenju lepa stvar, pri kateri si pač preprosto želiš sodelovati. "To nima zveze ne s politiko, ne z gospodarstvom, ne s problemi, ampak govori o ljubezni, optimizmu, prijateljstvu in veselju. Kako naj damo otrokom lepšo popotnico kot to, o čemer ta pesem poje," nam je povedala Jasna Medved, pomočnica ravnateljice na dragomeljski šoli in vodja projekta. "Kar nekaj časa smo prepevali Dan ljubezni, najprej smo učence razdelili na triade, potem smo peli skupaj, ampak to je prijetno delo. Z veseljem sem delala na tem projektu in z veseljem so delali na njem otroci, živeli smo v stilu dneva ljubezni. Veseli nas, da je bil z nami gospod Velkaverh, ki je tudi dedek dveh naših učencev," je še povedala Medvedova, ki tudi sicer otrokom predstavlja različno glasbo, da bi našli glasbo, ki je uglašena na strune njihove osebnosti. "Danes so skozi gospoda Velkaverha otroci dobili osebni stik s skladbo in komaj so čakali, da ga spoznajo. To jim pomeni res veliko," je dodala Medvedova.

Ne spreglejte