Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Petek,
19. 12. 2014,
15.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 19. 12. 2014, 15.54

8 let

Ljubljansko mini mesto, kjer letalo vozijo otroci

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kreativno otroško mesto Minicity je pravo mesto v malem. S pekarno, pralnico, radijskim studiem in še drugimi igralnimi sobami, v katerih se otroci zabavajo, ob tem pa osvajajo različne veščine.

Z igro do znanja lahko povzamemo poslanstvo in cilj ljubljanskega otroškega kreativnega mesta Minicity, nastalega v BTC Cityju. V mestu v malem so pekarna, trgovina, tovarna avtomobilov, bolnišnica, policijska postaja, radijski in televizijski studio, letalska steza in še marsikatera druga igralna enota.

Otroško kreativno mesto je zasnovano tako, da otroci skozi igro spoznavajo svet odraslih, različne poklice, pri tem pa razvijajo svoje potenciale. "Naš cilj je, da realna znanja in poklice prenesemo v otroško kreativno mesto," pravi psihologinja in direktorica programa Manuela Planinc, ki je s skupino strokovnih sodelavcev več mesecev razvijala didaktični in interaktivni program Minicityja.

Igra za samospoznavanje, ne za načrtno usmerjanje v prihodnost "Prek izkustvenega učenja razvijajo fino motoriko, senzomotorično koordinacijo, prostorsko predstavljivost, kreativnost, spoznavajo količine in številke v povezavi s praktičnim delom, razvijajo logično sklepanje, govorne sposobnosti in skozi druženje z nepoznanimi vrstniki razvijajo socialne veščine," kompetence, ki jih otroci skozi igro v kreativnem mestu razvijajo, našteva pedagoginja in ravnateljica osnovne šole Nada Duler.

Glede na to, da so v Minicityju predstavljeni realni poklici in znanja, pa pedagoginja, ki je sodelovala pri pripravi programa, poudarja, da si pri tem želi predvsem, da bi tam potekala igra, ne načrtno usmerjanje staršev v prihodnost. Da bi skozi tam zasnovane aktivnosti "spoznavali sebe, svoje potenciale in svoje primanjkljaje. Pomembno je namreč, da pri sebi spoznamo oboje, tako otroci kot odrasli," še pojasnjuje strokovnjakinja. Ob tem pa razvijamo čut za drugega, ne glede na to, kdo je, od kod je in kakšne posebnosti ter potrebe ima.

Radijski in televizijski studio za učenje komunikacije In res, v vsaki izmed sob otroke čakajo drugačni izzivi, vsebine in zabava. Vse aktivnosti so zasnovane z namenom razvijanja miselnih sposobnosti, domišljije, spoznavnih, socialnih in čustvenih zmožnosti.

Tako v letalu, kjer si nadenejo pilotske suknjiče in se usedejo pred letalsko krmilo, nagovarjajo motorične sposobnosti. Za starejše – mini mesto je namreč namenjeno otrokom od 3. do 12. leta – sta še posebej zanimiva radijski in televizijski studio, kjer se učijo javnega nastopanja in (učinkovitega) komuniciranja, pravi psihologinja Manuela Planinc. V pekarni lahko mesijo kruh, drugje prepleskajo steno, v igralni enoti, posvečeni vodi, pa se ne učijo le preudarnega ravnanja s to surovino, temveč jo prek eksperimentov spoznavajo tudi kot element. V trgovini jih v igri podučijo, kako se kupovanja hrane lotevamo načrtovano, kupimo samo tisto, kar potrebujemo, da porabimo čim manj embalaže.

Danes otroci, jutri odgovorni potrošniki "Vsako spodobno mesto ima dober sistem oskrbe s pitno vodo, vsako spodobno mesto ima dober javni potniški promet in vsako spodobno mesto ima dovršen sistem ravnanja z odpadki, zato ni treba posebej poudarjati, zakaj smo se vsa tri podjetja vključila v Minicity," pravi Nina Sankovič, piarovka Javnega podjetja Snaga, ki je za majhno mesto prispevalo kar tri igralne enote.

"Koncept kreativnega otroškega mesta smo prepoznali kot svežo in inovativno idejo. V njem smo videli tudi priložnost za nevsiljivo poučevanje otrok o tem, kaj je v življenju pomembno in kako se v njem lahko znajdemo," dodaja.

Podjetje Snaga pa ima v Minicityju še "bolj ambiciozne cilje, kot je ločevanje odpadkov, saj si želimo, da bi današnji otroci postali odgovorni in kritični potrošniki, ki bi nakupe načrtovali. Da bi torej kupovali le to, kar zares potrebujejo. Da bi razmišljali, ali je to, kar potrebujejo, resnično treba kupiti, in da bi imeli spoštljiv odnos do hrane, ki je najbolj problematičen del odpadkov," še pravi Nina Sankovič.

Otroke čez tematske sklope popelje animator Čeprav so igralne enote tematske, pa je osnovno vodilo v mini mestu to, da ima otrok svobodno izbiro. V vsakem izmed prostorov je veliko rekvizitov in predvidenih aktivnosti. Nekatere so bolj ustvarjalne, druge bolj miselne, nekatere pa usmerjene k igranju vlog in podobno. Na vsakem igralnem poligonu pa je tudi animator, ki otroke popelje čez posamezne vsebine in jim na zanimiv način predaja znanja.

Beograjsko mini mesto v Ljubljani nadgrajeno Ljubljanski Minicity, ki je nastal po vzoru beograjskega, kreativno otroško mesto pa imajo tudi v Istanbulu, Budimpešti in na Dunaju, sta zasnovala zakonca Miha Culiberg, sicer direktor mini mesta, ter Jasna Žaler Culiberg, direktorica marketinga in prodaje. Pravita, da sta beograjski koncept nadgradila, predvsem z ustvarjalno in didaktično usmerjenostjo.

V otroškem mestu tako njegova ustanovitelja vidita priložnost za kakovostno preživljanje časa vse družine, pa tudi možnosti za počitniško varstvo, rojstnodnevne zabave, sodelovanje na ustvarjalnih delavnicah in podobno.

Učni otroški prostor tudi kot starševski center Gre za izkustveni in učni prostor, ki se bo v prihodnje razvil še v starševski center, pojasnjuje Jasna Žaler Culiberg. In sicer s tem, ko bodo bodočim staršem ponujali delavnice o vzgoji in negi dojenčkov, strokovno podporo pri ločitvah in masaže za dojenčke.

Programi za otroke s posebnimi potrebami Ob svojih aktivnostih pa bodo imeli v mislih tudi socialno ogrožene, za katere bodo organizirali posebne obiske in brezplačni prevoz. Ponujali bodo tudi program, prilagojen otrokom s posebnimi potrebami.

Organizirano varstvo do štirih ur Obisk otroškega mesta odraslega z otrokoma, starejšim od treh let in mlajšim od treh let, stane deset evrov. Za otroka, starejšega od treh let, in enega odraslega pa boste odšteli osem evrov. Vstopnica za vsakega dodatnega spremljevalca stane tri evre.

V mini mestu pa ponujajo tudi varstvo za največ štiri ure. Za mlajše od treh let je pred vstopom v kreativno mesto urejena tudi oblazinjena soba za varno plazenje malčkov.

Ne spreglejte